Yeni nesil çocuklar değil, gençlerimiz de Batman’ın yakın geçmişi hakkında bilgi sahibi değildir. Gidin 20 yaşındaki gençlerimize, Batman İl Statüsüne kavuştuğunda nüfusu ne kadardı, kentin gelişmiş durumu neydi diye sorunuz, size cevap veremezler…

Bu kentin dünü, yakın geçmişi hakkında en önemli bilgilere ancak yerel basın arşivinden ulaşabilirsiniz…

Batman Çağdaş Gazetesi de, yerel basın içerisinde bu kentin “Hafızası”/ ‘Belleğidir.’ Bunu çok açık şekilde ifade edebilirim.

“Öyle Bir Değişti ki Batman” yazı dizisini takip edeniniz vardır. Batman’ın Fotoromanı olarak 200’den fazla fotoğraf kamuoyunun takdirine sunuldu…

Batman’ımızın dünü hakkında çarpıcı fotoğraflara baktığımda, ben bile şaşırıyorum…

Yakın zamana kadar tek bir binanın olmadığı Gültepe gibi mahalle mi,

yeni inşa edilen kamu yapıları mı,

bu kente hizmet eden, unutulmaz ünlü simalar mı,

sağlıkta,

ulaşımda,

eğitimde yapılan hamleleri,

daha yaşanabilir bir kent için verilen mücadelenin fotoğrafları mı, çok çarpıcı belgeler Çağdaş’ın beleğinden sizlerin takdirine arz ediliyor…

O karelere şaşırıyorum, çünkü bu kentin öyle hızlı değiştiğine inanmakta zorluk çekiyorum. Halbuki o değişim sürecinde de gazeteci olarak bu kentin sokaklarındaydım. 28 yıldır aralıksız yazı yazıyorum.

28 yıl dile kolay, Rabbim sağlık vermiş, hamd ediyorum. Batman Çağdaş, 35. yaşına ayak bastı. Batman Çağdaş’ın 35. yaş anısı için de Cahit Sıtkı Tarancı’nın o düşündüren şiirini bilginize sunmak istiyorum:

OTUZ BEŞ YAŞ ŞİİRİ

“Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.

Dante gibi ortasındayız ömrün.

Delikanlı çağımızdaki cevher,

Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,

Gözünün yaşına bakmadan gider.

Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?

Benim mi Allahım bu çizgili yüz?

Ya gözler altındaki mor halkalar?

Neden böyle düşman görünürsünüz,

Yıllar yılı dost bildiğim aynalar?

Zamanla nasıl değişiyor insan!

Hangi resmime baksam ben değilim.

Nerde o günler, o şevk, o heyecan?

Bu güler yüzlü adam ben değilim;

Yalandır kaygısız olduğum yalan.

Hayal meyal şeylerden ilk aşkımız;

Hatırası bile yabancı gelir.

Hayata beraber başladığımız,

Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir;

Gittikçe artıyor yalnızlığımız.

Gökyüzünün başka rengi de varmış!

Geç farkettim taşın sert olduğunu.

Su insanı boğar, ateş yakarmış!

Her doğan günün bir dert olduğunu,

İnsan bu yaşa gelince anlarmış.

Ayva sarı nar kırmızı sonbahar!

Her yıl biraz daha benimsediğim.

Ne dönüp duruyor havada kuşlar?

Nerden çıktı bu cenaze? ölen kim?

Bu kaçıncı bahçe gördüm tarumar?

Neylersin ölüm herkesin başında.

Uyudun uyanamadın olacak.

Kimbilir nerde, nasıl, kaç yaşında?

Bir namazlık saltanatın olacak,

Taht misali o musalla taşında.”

Evet, uun yıllar boyunca günlük yazılarımı yazma dışında, çoğunlukla elimde kalem, boynumda fotoğraf makinesi sıkı bir muhabir olarak alanlardaydım…

Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Sayın Arif Arslan, hala genç muhabirler gibi haber takibi yapıyor. Yıllarca bir muhabir olarak haber takibi yapmak mutluluk vericiydi.

Geçtiğimiz günlerde ‘Öyle bir değişti ki Batman’ fotoromanında fotoğrafımı gördüm. Kültür mahallesinde, havaalanına giden caddenin üst kesiminde aşırı yağışlar nedeniyle semt büyük bir göle dönüşmüştü. Irak’tan mazot getiren dönemin tankercilerinin alana attığı bir boş tankı ‘Sal’ olarak kullanıp, evlere ulaşıp, durum tespiti içerikli fotoğraflar çekiyordum.

Batman Çağdaş Gazetesi, bu kentin son 35 yılının tanığıdır. 2 Mart 1984 yılında yayım hayatına başlayan Batman Çağdaş için bugün önemli ve anlamlı bir gündür. Geçen zaman sürecinde çok önemli başarılara imza atmış, Türkiye yerel basınında çok anlamlı ödülleri kentimize kazandırmıştır.

Bu kentin gelişiminde, sorunlarının aşılmasında Batman yerel basınının büyük emeği vardır, en büyük katkılardan birisini de bu gazete sağlamıştır.

Sıkıntılı süreçlerden geçtik, geçiyoruz. Kur’ani Kerim, her sıkıntının ardından bir ferahlığın geldiğini beyan ediyor. Daha temiz ve yaşanabilir bir Batman ve daha güzel yarınlar için elimizden geleni yapmaya çalışacak, görevimize bakacağız. Gerisi Rabbim ne takdir ederse, başımız ve gözümüz üzerinedir. Çağdaş’ın 35. yaş yıldönümünde sizlere hitap etmenin, sizlerle hasbihal etmenin, bu kentin daha güzel yarınlarının olması için çaba göstermenin sevinç ve mutluluğunu yaşıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm okurlarıma saygı ve selamlarımı sunuyorum.