“Batman’ın gözü, kulağı, dili” sloganı ile yayın hayatına başlayan ve sürdüren Batman Çağdaş gazetesi 32 yaşına girdi.
Batman’ın ilk günlük gazetesi ünvanını da elinde bulunduran çağdaş, kurulduğu ve yayın hayatını başladığı günden beri demokrasinin gelişimi ve halkın özgür haber alması alanında da üzerine düşen görevi yerine getiren gazetelerimizden birisi.
Normal şehir hayatında veya metropol yayıncılığı yapan gazetelerde 32 yıl ayakta kalmak bir süreci ifade edebilir. Ancak bölgemizde ve ilimizde 32 yıl hiç ara vermeden halkın yanında yer alarak günlük olarak yayın sürdürmek sadece bir süreci değil çok önemli bir zorluğu da atlatmak demektir.
Batman çağdaş rahmetle andığımız Enver Arslan tarafından kurulan ekolün üçüncü gazetesi.
1975–1984 tarihleri arasında Enver Arslan tarafından çıkarılan gazeteler Batmanda ilgi görür. Sürekli gelişen bu güzel ilçede olup bitenlerden halkın haberdar olması adına girişimler 1975 tarihinde başlar.
İlk çıkarılan gazete Yeni Zaman Gazetesidir.1975–78 tarihleri arasında yayımlanan gazete 1978 tarihinde yerini Batman Doğuş Gazetesine bırakır. Bu gazete 1980 tarihine kadar yayın hayatını sürdürür. Yıl 1980 olunca yayına ara verilir.
O günlerde gidişatına ara veren tek şey Batman Doğuş gazetesi değil elbet. Türkiyenin demokrasisi, normal yaşam biçimi, özgürlükler, çok partili düzen de yaşamına ara verir. Gerçekleşen askeri darbe başarılı olur ve silahların gölgesinde yeni bir dünyaya doğru yol alınır.
Gazeteler kapanmıştır ama yayıncılık hevesi devam etmektedir. Enver Arslan kardeşleri Arif Arslan ve Nedim Arslan’la birlikte bu kez yeni bir gazete daha çıkarmaya karar verirler. Tarihler 2 Mart 1984 tarihini gösterdiğinde Batmanlılar yeni bir gazeteye merhaba diyorlar. Batman çağdaş gazetesi ara verilen sürecin devamı olarak okuyucularına merhaba demiştir.
 Dönem demokratik yaşama tekrar başlama çalışmalarının başladığı bir dönemdir ancak demokrasi ve özgürlükler konusunda etrafın güllük gülistanlık olduğunu söylemek de mümkün değil.
Her ne kadar özgür basın adından söz edilmekteyse de aslında etraf o kadar da özgür değildir. Gazeteler gözetim altında yayınlarını sürdürmektedirler. Sahipleri veya sorumluları “dikkatlerle”  de uğraşmak durumunda.
Zorluklar sadece yönetimsel değil ekonomik ve sosyal konularda da sıkıntılar yaşanmaktadır. Ancak kararlılık her koşul altında yayının sürdürülmesinden yana ağırlığını koyar. Gazete 1990 sürecine geldiğinde artık bilinen ve Türkiye basınına da haber servis edebilecek bir güce erişmiştir.
Batman Çağdaş gazetesi ile tanışmamız da 1990 yılının sıcak atmosferinde sıcak Temmuz ayında gerçekleşti. Basın alanındaki eğitimimizi tamamladıktan sonra işin okullusu olarak Çağdaş ile birlikte yola devam etmek için rahmetli Enver Arslan’ı ziyaret edip fikrimizi aktardık. Sağolsun ilgisini hiç esirgemedi. Dönemin zor koşullarına ve siyasal atmosferin can alıcı durumuna rağmen hiç tereddüt etmeden Batman Çağdaşın bir köşesini bize ayırdı. Ve biz de artık Batman Çağdaşın bir parçası olarak Batmanın gelişimi konusunda üzerimize düşen görevi kalemimizle yerine getirmeye başladık.
 O günlerde bu günlere kadar gelmek hiç kolay olmadı. Nice emekler nice bedeller ödendi. Ama hepsi halkın özgür haber alması, demokrasinin gelişmesi ve özgürlüklerin sağlanmasını amaçlıyordu. Nice tehditler, saldırılar, engellemeler yaşandı ama Batman Çağdaş halkın yanında yer alarak yazıları ve haberleri ile kentin tarihçesini tutmaya devam etti.
Çağdaş ülkenin demokrasi ve insan hakları alanındaki gelişmeleri, olumsuzlukları, ihlalleri, siyasal ve sosyal yaşamını izlediği kadar kendi alanındaki teknolojiyi de takip etti. Sürekli anlayışını ve baskı makinelerini yeniledi.
Basında yorum ve habercilik alanında Batman’ın ve bölgenin sesi olma konusunda önemli mesafeler kat etti ve marka haline gelen bir gazete oldu. Haber ve yorumları ile yüzlerce ödülün altına imzasını attı. Sadece bununla yetinmedi aynı zamanda doğru haber kaynağı haline geldi ve ülke çapında yayın yapan kurum ve kuruluşlar nezdinde de itibar sahibi bir yayın organı oldu.
Batman çağdaş ile basın alanına adım atan yazdıkları yorumlarla, yayınladıkları haberler ve çektikleri fotoğraflarla basına emek veren yazar ve muhabirler bugün ülkenin saygın habercileri ve yazarları olarak okuyucularına bilgi aktarmakla meşguller.
Batman Çağdaşta yazı yazan M.Latif Yıldız, Abdullah Kaya, Nihat Ekinci, Arif Arslan bugün bölgenin ve ülkenin yazar kadrosu içerisinde yer alan Araştırma ve inceleme ve edebiyat alanında birçok esere imza atan yazarlarımızdırlar.
Bütün bunlar aynı zamanda döneme tanıklık anlamına geliyor. Bir ilçeden bir il’e dönüşen Batman’ın bütün gelişmelerinin tanığı olan yayın organlarımızdan birisi de Batman Çağdaş Gazetesidir.20’li yaşlarda kadrosuna katıldığımız gazetemiz ellili yaşlarda da dikkatli bir şekilde yaşaması için özen gösterdiğimiz emeğimiz. O günlerde çocuk olan ve bugün yayın yönetiminde görev alan editörümüz Barış Arslan gibi genç arkadaşlarımızı görünce büyütmekten onur duyduğumuz ve geleceğe gururla devredeceğimizi gördüğümüz gazetemizle övünüyoruz.
Elbette yaptığımız işin tanığı olan siz okurlarımız en iyi kararı verensiniz. Sizin desteğiniz olmasaydı bizler de gazetemiz de bugünkü gücüne ve seviyesine gelemezdi. İyi ki varsınız ve bizi desteklediniz. Ve iyi ki Batman Çağdaşın bugünlere kadar gelmesine katkı sundunuz ve başarımızın yanında yer aldığınız. Destek sizden çalışmak bizden diyor gazetemizin 32. Yılını kutluyoruz.