Cumartesiden devam

Geçtiğimiz günlerde gazetemizin gündeme taşıdığı, 'Çay yatağı atıklardan geçilmiyor' başlıklı haberi üzerine bir makale yazmıştım. Bir güne sığmayan değerlendirmemin ikincisini Kanatlı Göleti nedeniyle bir gün gecikmeli yapıyorum.

Batman çay yatağı ve çevredeki alanlara atık ve molozları döken kimi sorumsuz Batmanlılarla çok mücadele ettim.

2010 yılında yine böyle büyük çaplı bir sorumsuzluğa gidilmiş, etraf atıklardan geçilmemişti.

Batman Çayı ve çevresindeki atıkları fotoğraflayarak Batman Kent Konseyi gündemine taşımıştım.

Etrafa yüzlerce kamyon atık bırakılmıştı.

Kent girişine hiç yakışmayan o çirkin görüntülere isyan edip, çok sert yazılar yazmıştım.

Aradan 9 yıl geçtikten sonra aynı manzaranın tekerrür etmesinden gerçekten hicap duyuyorum...

BU NASIL BİR SORUMSUZLUK?..

Aramızda dolaşan ama sorumsuzca hareket ederek su yataklarımızın çevresini, kentin girişini kirleten mahluklara yönelik geçmişte yaptığım eleştiriler bugün de geçerlidir...

Kirlilik ve atıklar içeren fotolar için de dün yaptığım eleştiriler bugün geçerlidir...

Bu fotoğraflar bana şu soruları sormak için ilham kaynağı oldu; içimizden birilerinde hiç vicdan duygusu, iman zerresi yok mu?

Su yatağına attıkları çöplerin Batman Çayı ve Dicle’den faydalanan tüm insanların ve hayvanların sağlığını tehdit ettiğini bile bile, nasıl böyle bir vicdansızlığa başvurabiliyorlar? Oraya sorumsuzca çöp dökerken, nasıl kimseden çekinmiyorlar?

Haber metninde okuduğunuz gibi, Batman Çayı sorumsuzca kirletiliyor.

Bu sorumsuzluğu kabullenmek mümkün değildir ve kabullenmeyeceğimi de burada açıkça ifade etmek isterim…

Apartmanlarının, evlerinin kullanılmış kömür tozlarını, molozlarını, çöplerini, inşaat malzemelerini sorumsuzca Batman Çayı’na atanlardan hesap sorulmalıdır…

Bu kirliliğe katkı sunanlar ağır para ve hapis cezasına çarptırılmalıdırlar.

Yaptıkları yanlarına kar kalmamalıdır…

**

**

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ...

Evet, 9 yıl önce Batman'daki kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirip, yüzlerce kamyon çöp ve molozu toplatıp, kent çöplüğüne taşıtmıştık.

Batman Valiliği, Batman Belediyesi, Batman Kent Konseyi, İl Özel İdare Genel Sekreterliği, TÜPRAŞ, TPAO ve dönemin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanlarıyla alanı dolaşmış, sonra ilgili kurumların araçlarıyla çevreyi temizletmiştik. O zamanlar bu temizliğe öncülük ettiğim için toplumun hayır dualarını almıştım.

Yine o dualara talipliyim. Zira aynı sorun tekerrür etmiştir. 2010 yılında sorunu Batman Kent Konseyi'ne taşırken, çözüm önerilerimi de sunmuştum. Dönemin Valisi Sayın Ahmet Turhan'a hitaben yazdıklarım ve 9 yıl önceki önerilerin gereği yapılsaydı, bugün gazetemiz yine atık haberlerine yer veremeyecekti...

Şu ifadelerimi lütfen birlikte okuyalım; 'Batman Çayı’ndaki kirliliği bir süre önce Batman Kent Konseyi’nin gündemine taşımıştım. Batman Kent Konseyi’nin gündem maddelerinden birisi, Batman Çayı’ndaki kirlilikti.

Şimdiye kadar yapılan kirlilik gerçeğini tartışan konsey üyeleri, bundan sonra Batman Çayı’nın kirletilmemesi için alınması gereken tedbirleri konuşmuştu.

Batman-Diyarbakır karayolunun Batman Çayı’na kadar ki alanını gözetleyecek bir mobese kamera sistemini önerenler olduğu gibi, polisiye ve zabıta tedbirlerinden söz edenler de olmuştu.

Batman Çayı’nı islah ederek, çevre düzeni ile piknik alanına dönüştürme projelerini dile getiren Valimiz Sayın Ahmet Turhan’ın, bütün kurumları bir an önce harekete geçirmesi gerektiğine inanıyorum. Kirliliğe teslim olmuş Batman Çayı gerçeği ortada iken, yıllardır hayalini kurduğum o projesi nasıl gerçekleşecek?

Acilen geniş kapsamlı bir toplantı öneriyorum.

İl Hıfzısıhha Kurulu üyesi tüm kurumlar, Çevre duyarlılığı olan sivil toplum örgütleri ve basın mensuplarının katılacağı geniş kapsamlı toplantıda soruna çözüm önerilerini tartışmalıyız. Sayın Valimizin bu toplantıyı gerçekleştireceğine inanıyorum.

En acil çözüm önerim ise şudur; hemen o toplantıda caydırıcı ceza kararı alınmalı ve Batman Çayına doğru çöp götürmeye çalışan bütün araçlara para cezası kesilmelidir.

Bu araçlar rahatlıkla tespit edilebilir. Birkaç milyar lira cezayı böyle sorumsuzlara kesin, bakalım kim çöpünü Batman Çayına dökmeye cesaret edecek…'

Evet, bu değerlendirmem 9 yıl önce 5 Nisan gününe aitti. Önerilerim bugün için de geçerlidir. Valimiz Sayın Hulusi Şahin'den duyarlılık bekliyorum. Acil bir toplantı ile sorunun üzerine gidebiliriz. Bu duyarlılığı beklemeye devam edeceğim.