İnşaatı,
İhaleleri,
Personel alımı,
Yolsuzlukları,
Otomasyonu,
İdarecileri…
Hep tartışıldı/tartışılıyor…
Son iddialar ise bir süre önce gündeme getirdiğimiz sıcak suyun akmaması nedeniyle fizik tedavideki hastaların hafta sonları evlerine gitmek zorunda bırakıldıkları, bir kaç ay önce hastaneye yaptırılan engelli WC'lerinin uçuk fiyatlara mal olduğu iddiaları, teknisyen sayısının yetersizliği nedeniyle yaşanan ciddi problemler ve bazı alımlardaki yolsuzluk söylentileriydi…
Bu iddiaların 'doğru'luğunu öğrenmek için soluğu hastanede aldım.
İddiaları, Hastane Başhekimi Op. Dr. Adnan Tuna ‘samimi’ yanıtlıyordu. Ancak öyle yoğundu ki kesik kesik cevaplar yüzünden not aldığım kağıttaki kelimeleri birleştirmek kolay olmadı. Çalan telefon, sümendeki imzalar ve görüşmek isteyen bazı idareciler nedeniyle konuşması abartısız en az 10 kez bölünüyordu…
Görüşme halindeki bir başhekimin bu kadar rahatsız edilmesi ve yardımcılarının çözebileceği sorunlarla meşgul edilmesi otoritedeki aksaklığı gösteriyordu…
Neyse ki kesik kesik olsa da iddiaları yanıtlıyordu Tuna…
SICAK SU İÇİN YENİ UYGULAMA!
Hastanede sıcak suyun akmamasıyla ilgili Tuna, şunları söylüyordu: "Sıcak suyla ilgili tesisatın yapımından bu yana sıkıntı var. Bu sıkıntı maliyet olarak ciddi rakamlara neden oluyor. Biz de ‘israf olmasın’ diye belirli günlerde sıcak su vermeye başladık. Daha ekonomik olsun diye fizik tedavi bölümündeki hasta odalarına termosifon taktırarak maliyeti daha da düşürmek istiyoruz. Bu sistem için maliyet araştırması yapıyoruz. Şu anda hastanede haftanın dört günü sıcak su akıyor."
Neyse ki hastalar artık 'yıkanmak' için hafta sonları hastaneden ayrılmak zorunda kalmayacak…
"ENGELLİ WC MALİYETİ 12 BİN DEĞİL"
Kamuoyunda hastanede engelliler için yaptırılan WC'lerin adedinin 12 bin liraya mal olduğu söylentileri için de 'asılsız' diyen Tuna, maliyetin 7 bin liranın altında olduğunu 'belgesi'yle açıklıyordu…
"ALIMLAR ŞEFFAF…"
Elektrik malzemesi alımları ile bazı hizmet alımlarındaki yolsuzluk söylentilerine de açıklık getiren Op. Dr. Tuna, "Bu iddialar kesinlikle asılsız. Her alımı en şeffaf şekilde yapıyoruz. Ben gücümün yettiği kadar en iyi şekilde görevimi yerine getirmeye çalışıyorum. 1200 personeli olan bir hastaneyi yönetmek hiç de kolay değil. Fiziki açıdan da oldukça bir hastanede ister istemez sorunlar da fazla. Biz bu sorunları en aza indirmeyi amaçlıyoruz" diye yanıt veriyordu…
"TEKNİK ELEMAN İHTİYACIMIZ VAR"
Geçen aylarda geçici teknisyenlerin Bakanlığın tasarrufuyla iş akitlerinin fesh edildiğine değinen Tuna, teknik eleman için Sağlık İl Müdürlüğü'nden istekte bulunduklarına dikkat çekiyordu.
34 teknisyen kadrolu hastanede 15 teknisyenin çalışması ve faal olarak sadece 10'unun görevde olması yaşanan veya yaşanabilecek ciddi arızalarda ne gibi aksaklıklara sebep olacağı ortada… Gerekli personelin en kısa sürede takviye edilmesi kaçınılmaz. Yönetim de bunun farkında.
Kısa bir süre önce beş otomasyon elemanının da işten çıkarılma gerekçesini de şöyle yanıtlıyordu Tuna: "Otomasyon bildiğiniz gibi özel şirkette. İhale yenilenince tasarruf firmaya geçiyor. Yeni firma 20 kişiyi işten çıkarmaya niyetliydi. Yaptığım görüşmelerle bu sayı 5'e indi. Bu durumun bizimle hiçbir ilgisi yok…"
Bu tutum; iyi niyete en iyi örnek...
***
Son dönemlerde hastanede yolsuzluk iddialarının seyreldiği bir gerçek…
Günde yaklaşık 3 bin kişinin muayene gittiği, 1200 personelin olduğu ve geçmişi hep 'yolsuzluk'la anılan hastaneyi yönetmek hiç de kolay değil.
Belki konuşmak erken ama son altı aya bakıldığında yolsuzluk iddialarının azalması, alımların daha şeffaf olması ve 'günlük' sorunların üzerine gidildiğini analiz edebilmek iyi işlerin yapıldığını gösteriyor…
1,5 yıl önce Sağlık Bakanlığı İletişim Dairesi Başkanlığından hastane müdürlüğüne atanan Bayram Demir de işinin ehli…
Demir'le de bir süre sohbet ettik…
Bir kaç iddiayı da Demir'e sordum…
Demir, hizmet alımlarından 'mal' alımlarına, ihtiyaçlardan, israfa oldukça 'mantıklı' cevaplar veriyordu…
Kamuoyunun merak ettiği soruları iki yönetici net cevapladı…
Sohbette Batmanlı iki yöneticinin profili de ortaya çıktı: memleketlerine en iyi hizmeti verebilmek…
Temennim; hastanenin artık hastalara vereceği kaliteli hizmetlerle anılması.