Her şeye rağmen ve yaşanan bütün olumsuzluklarla birlikte şehrimiz gün gittikçe büyüyor. Bu büyüme doğal olarak beraberinde farklı ihtiyaçları da doğuruyor. Bu ihtiyaçların karşılanması için bütün beklentilerin kamu erkinden karşılanması beklentisinin yersiz olduğunu ve buna çözüm bulmak gerektiğini düşünüyoruz.

İlimizin çok muzdarip olduğu bir sorunu da şüphesiz yaz mevsiminin başlaması ile ortaya çıkan ve göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşan boğulma vakalarıdır. Yazın kavurucu sıcaklarından kurtulmak için kendini en ucuz yol olan Batman Çayı, Dicle nehri ve sulama kanallarına atma girişimleri her yıl onlarca insanımızın can vermesine neden oluyor.

Şüphesiz bu boğulmaların birçoğu ihmal sonucunda gelişiyor ancak bu ihmalin altında da yine eğitimsizlikten kaynaklanan nedenler bulunuyor.

Neden eğitimsizlik?

Çünkü, boğulma vakalarının istisnalarını bir yana bıraktığımızda boğulan insanlarımızın çoğunun yüzme bilmedikleri gerçeği ile karşı karşıya kalmaktayız. Çünkü çocuklarımıza yüzmeyi öğretecek imkânlarımız yetersiz. Çocuğunuza yüzme öğretebilmeniz için servis tutup yüzlerce lira kurs parası ödeyerek özel birkaç havuza gönderebiliyorsunuz.

Evet, 19 Mayıs mahallesinde yapılan çok güzel bir yüzme havuzumuz mevcut ancak bu havuzun hitap ettiği kesimin kentin ihtiyaçlarına cevap vermekten yoksun olduğunu konum olarak da birçok yere uzak kaldığını ancak kendi etrafındaki yerleşim yerlerine cevap verdiğini kabul etmek gerekmektedir.

Şehir genelinde başka bir havuz var mı diye baktığınızda akla gelen ikinci yer ise Batman Belediyesinin Spor kompleksindeki havuz oluyor. burada yüzme kursu veriliyor ancak ihtiyaçları karşılayamıyor.

Bu durumda insanların yüzme öğrenecekleri bir yer kalmıyor veya bulunamıyor. Erkek çocukların bile bu kapasitede yüzme öğrenme imkânları bulunmazken kız çocukların yüzme öğrenmeleri hayal oluyor. Dolayısıyla olası tehlikelerde boğulma vakaları artıyor. Kamu ve özel kesimin aile, kadın ve erkeklere hizmet edecek yeterli sayıda havuz yapmalarının ve buralarda yüzme kurslarının verilmesi bir zorunluluktur. Bu kurslarda ve havuzlarda verilecek eğitimle bir insanın bile yaşamı kurtarılabilinirse ki bu mümkün olacak dünyalara bedel bir iş yapılmış olacak. Bu sayede hem insanlar para kazanacak, hem bir ihtiyaç karşılanacak hem de insanlarımız ölmemiş olacaklar.

Bu alandaki ikinci eksiğimiz ise Doğal Afetler karşısındaki yetersizliğimizdir. Evet, ilimizde acil kurtarma adı altında bir birim mevcut ancak bu timin yeterli kapasite ve imkâna sahip olmadığını belirtmek gerekiyor.

Boğulma vakasının yaşanması durumunda yardım ihtiyacınız olursa Batman'a en yakın dalgıç ekibinin Bitlis-Tatvan, Şanlıurfa-Elazığ bölgesinde bir ekip gelecek ve zor durumdaki insanlarımızı kurtaracak. Bunun mümkün olmadığını acil yardım çağrısında bulunanın ruhuna Fatihalar okunacağını tahmin etmek güç olmasa gerek.

Bu sonuç bize göstermektedir ki;

1-     İlimizde acilen kamu veya özel sektör eliyle birden fazla havuz kurularak vatandaşın hizmetine sunulmalıdır.

2-     Kurulacak ve kurulmuş olan havuzlarda kamu erki tarafından yüzme kursları daha düzenli ve hızlı gerçekleştirilmelidir.

3-     Kamu ve özel sektör tarafından acilen doğal afet ve benzeri durumlara müdahale edecek kurtarma timlerinin yetiştirilmesi için kurslar açılmalı ve timler kurulmalıdır.

Bu alanda verdiğimiz kayıplar bize böyle bir çalışmayı zorunlu kıldırtıyor.

Haftasonu Malabadi baraj gölünde boğulan Anne, iki kızı ve kardeşine Allah'tan rahmet kederli ailelerine sabır diliyorum.