Değerli Okurlar, bu kentin güzel yarınları için hepimize önemli görevler düşüyor.

Bu görevlerin başında büyük bir sorumluluk bilinciyle hareket ederek kentimizi sahiplenmemiz ve her konuda ilkeli, ahlaklı bir duruş göstermemiz gerektiğine inanıyorum.

Bu kentin güzel yarınlarını talep ederken toplumun sağlığına, güvenliğine yönelik her türlü olumsuzluğun karşısında olmalı ve dik durmalıyız.

Meselelere ilkesel yaklaşım gösterir, doğru kimden gelirse gelsin sahiplenir, yanlışlar kimden gelirse gelsin karşısında durur ve makul olanı, yani asgari müştereklerde herkesin uzlaşabileceğini savunursak, toplumun karşısında saygınlığımız olacaktır…

Tarafgir siyasetten kaçınır, ideolojik yaklaşımlarla bize yakın olanların yanlışlarını da eleştirebilirsek, emin olunuz sadece uç kesimlerin cılız tepkileri ile karşılaşacağız.

Sadece bir mesele için değil, bütün problemlere bakış açımız ilkeler üzerinden olmalıdır.

**

**

Batman Belediyesinin yeni yönetimi, özellikle eş başkanları, son Yaşar Kemal Kent Ormanı meselesinde kendi ifadeleriyle ‘çok acı bir tecrübe’ yaşadılar…

Bu konuda dik durmamıza rağmen bazı uç kesimlerce itibarsızlaştırılmak istendik. Ancak yıllardır bizi takip eden, gönüllülük temelindeki faaliyetlerimizden haberdar olan duyarlı kesimler bizi itibarsızlaştırmaya çalışanlara hadlerini bildirdiler...

Biz Batman gönüllüleri Çevreciler, aslında kelimenin tam anlamıyla 'sağduyunun sesiyiz' de bazıları bunun bilincinde değil.

Bu yol meselesinde kesinlikle sağduyulu davranıyorduk. Çamlıtepe mahalle sakinlerinden bazılarının Sol Sahil Sulama Kanalı ve Demiryolu arasında mahsur kaldıklarını biliyorduk.

Israrla yol gösterdik, İMKB Belde mahallesinin yukarısında alt geçit yapılması kararının pratik bulmasını istedik.

Ne yazık ki alternatifler dikkate alınmadan harekete geçildi. İki eş başkana da ulaştığımızda iş işten geçmişti.

Belediye eş başkanları öncelikle kendilerini çok zor duruma düşürdüler. Partilerinin çevre ve ekoloji konusundaki tavrını bile bile kepçe ve dozerlerle 20-30 yaşlarındaki çam ağaçlarını devirdiler.

Yaptıkları basın açıklamasında Çevrecilerin duyarlılığına dikkat çektiler. Eş Başkan Dr. Mehmet Demir'in şu sözlerine bakalım: “Batman’da yapacağımız her şeyi halkla, sivil toplum örgütleriyle paylaşacağımıza söz vermiştik. Yalnız Yaşar Kemal Parkında da bir sözümüz vardı, orayı kent ormanı yapacağız dedik. Orada daha önce bir yol çalışması vardı. Çevre konusunda hassasiyeti olan arkadaşlarımız olduğunu bildiğimizden, kendilerini ağaçlara bağlayarak engellemeye kadar gideceklerini bildiğimizden, konuyu kendileriyle paylaşamadık."

**

**

VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Doğru bir tespitte bulunmuşlar. O alan bizim kırmızı çizgimizdi. Ancak ne hizmetlerin engellenmesi, ne mahalle halkının karşıtı olduğumuz için tepki göstermiyorduk. Biz aslında sağduyunun sesiyiz. Bu kentin iyiliğini istiyoruz. Tüm yöneticiler bize güvenebilir.

Bu kentin sakinleri hava kirliliğinden, oksijen yetersizliğinden erken yaşta ölüp gidiyorlar. Bunu anlatmaya çalışıyoruz.

Her şeye rağmen Belediye Eş Başkanlarımızın yaptığı açıklamanın, verdikleri sözün inşallah takipçisi olacağız. Basına verdikleri sözü bilginize sunuyor ve tarihe kayıt düşüyorum:

“Batman Belediyesi olarak Batman halkı için daha fazla yeşil alan ve sosyal faaliyet alanları yaratmanın heyecanı ve acelesiyle, Yaşar Kemal Kent Ormanı projemizin çalışmaları sırasında yol açma, aydınlatma ve diğer alanlara ait işlemler yapılırken, bazı ağaçlar zarar görmüştür. Çalışmalar esnasında yapılan ağaç söküm işlemleri partimizin ve yerel yönetim anlayışımızın ekolojik paradigması açısından, ve halkımızın hassasiyetleri ölçüsünde kabul edilebilir değildir. Sorumluluk tamamen bizimdir. Gerek düzeltilmesi ve gerekse geleceği inşa etmemizde bizim için çok acı bir tecrübe olarak hafızamızda yer edinecektir. Yaşananlar tüm kurullarımızla tartışılmış, yapılanın yanlış olduğu ve bir an önce telafi edileceği ortak kararlaşmamız olmuştur. Bu çerçevede yaşananlardan dolayı çok üzgün oluğumuzu ve gelecekte çok daha hassas, duyarlı ve partimizin ekoloji paradigmasına bağlı olarak çalışacağımızı Batman kamuoyu ve çevre örgütleriyle paylaşmak isteriz. Ayrıca kamuoyunun gerçek bir denetleyici ve yürütücü olarak müdahale etmesi ve bizi yoğun olarak eleştirmesi takdire şayan bir Batman gerçeğidir. Batman halkıyla bütünleşerek çok daha büyük ve başarılı işler yapacağımızın da kanıtı ve teminatıdır. Tekrardan üzüntülerimizi belirtirken, Batmanın tüm bileşenleriyle Batman’ı sahiplenmesinin, başta Esentepe olmak üzere tüm yeşil alanlarda da açığa çıkacağına olan inancımızla kamuoyuna saygılarımızı sunarız. Çalışmalar esnasında zarar gören ağaçlar ile ilgili Park Bahçe Müdürlüğümüz tarafından inceleme başlatılmış ve sonuç raporu olarak şu bilgilere yer verilmiştir; “Mevcut alanda 15-20 ve 25 yaşları arasında 76 adet İran çamı ve 30 adet Kokar (Aylantus) Ağaç bulunmaktadır. Çalışmanın yapıldığı alanda bulunan ağaçların susuz ortamda yetişmelerinden kaynaklı olarak, köklerinin çok derine inmesi ve sık dikimden kaynaklı çok uzun boy yaparak gövdenin ince kalmasından dolayı; nakil durumunda yaşama şanslarının çok düşük olması öngörülerek nakil çalışması uygun görülmemiştir. Bilgilerinize arz ederiz. Batman Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü”

(çalışmalarımız önümüzdeki günlerde 210 dönümlük alanda 2500’e yakın sayıda farklı türlerde ağaçlar, Batman halkıyla birlikte ağaçlandırma çalışması yaparak tamamlanacaktır” Yaşar Kemal Kent Parkı içerisinde gölet, çocuk oyun alanları, yürüyüş, koşu ve bisiklet parkurları, dinlenme alanları, mini botanik bahçesi, seyir noktaları, kafeteryalar, piknik alanları, su oyunları, ses oyunları, dinlenme alanları, şelale, anfi tiyatronun da bulunacağını kaydeden Eş Başkan Demir, kent ormanını adeta yaşam alanı haline dönüştüreceklerini ifade etti."

http://www.batman.bel.tr/icerik/25/11422/yasar-kemal-kent-ormani-batmana-deger-katacak.aspx