Hafta sonu 49 Ak Partili Milletvekili, Batman ve ilçelerinde ‘çözüm süreci’ni anlattı.
5 grup halinde ziyaretlerde bulunan Milletvekileri, esnaf ve vatandaşlarla görüştü. Batman Çağdaş ekibi de tam kadro ziyaretleri takip etti.
 
Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Batman Miletvekili Ziver Özdemir, Rize Milletvekili Hasan Karali, Kastamonu Milletvekili M.Gökhan Gülşen ve Tokat Milletvekili Zeyd Aslan oluşan grubu dostlarım ve meslektaşlarım DHA’nın tecrübeli bölge muhabiri Ferit Aslan, kameraman Bayram Bulut ve gazete yazarlarımızdan Ferit Tunç’la birlikte takip ettik.
 
Her grubun ziyareti önemliydi. Ancak Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ve Batman Miletvekili Ziver Özdemir’in ziyaret noktası daha ilginçti.
 
Malum bir süre önce Cumhuriyet meydanındaki ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısı yerini ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’a bırakarak, Türkiye’de yeni bir tartışma başlatmıştı. Toplumun büyük kesimi tarafından olumlu karşılanan değişiklik, milliyetçi-ırkçı kesim tarafından her zaman ki gibi karşılanmıştı!
 
Haberin kokusunu aldığımızdan ‘tartışılan’ meydandaydık…
5. grupta yer alan milletvekilleri meydana ayak basar basmaz Milletvekili Özdemir, Aydın’a ‘İşte değişikliğin yapıldığı meydan’ der demez, Ak Partililere ‘değişikliği’ sorduk. Grup Başkan vekili Aydın’ın açıklamaları netti; “Çok güzel işte. Yurtta da barış, cihanda da barış sağlayalım diye güzel bir sözü asılmış. Bu polemiklere de takılmamak lazım. İnsanların etkin farklılıklarından dolayı da farklı konumlandırmamak lazım. Biz ortak geçmişi yaşamız. Çanakkale’de mücadele vermişiz. Bu yurdu birlikte vatan yapmışız. Bu toprakları birlikte toprak yapmışız. Birlikte ortak millet olmuşuz. Büyük millet şuuru ve idealiyle hep birlikte mücadele edeceğiz ve bunu yaparken de bu kırmızı çizgilere bağlı olarak yapacağız.”
 
Batman’ın meydanında vekiller oldukça sıcak karşılanıyordu….
Vatandaşlar ve esnaflar akıllarına ne takıldıysa o’nu soruyordu. Özellikle bir esnafın ‘Sorun çözülsün, canımı vermeye hazırım’ söyleminin ardından Grup Başkanvekili Aydın, esnafa sarılarak, ‘Biz, bir tek can kaybına dahi kahroluyoruz’ yanıtı samimiyetin bir resmiydi…
 
RİZE MİLLETVEKİLİYLE DİYALOG
Ziyaretlerde ilginç diyaloglar da yaşanıyordu. Özellikle Rize Milletvekili Hasan Karali ve Tokat Milletvekili Zeyd Aslan’ın esnafla diyalogu dikkat çekiciydi. Kuyumcular çarşısında esnaflarla ayak üstü sohbet eden iki vekile bir esnafdan haklı bir sitem geliyordu; “Öncelikle hoş geldiniz. Keşke daha önce gelseydiniz. Ancak bence siz önce Karadeniz’deki vatandaşlara barış sürecini anlatın. BDP’li milletvekilleri oraya gitti diye neredeyse linç ediliyorlardı. Biz çözümü istiyoruz ama ne yazık ki istemeyenler var. Biz bugüne kadar hiç kimseyi linç etmedik, etmek de istemedik. Ama Kürt milletvekilleri buna maruz kaldı. Biz oraya gittiğimizde bize, siz kıro’sunuz diyorlar. Geri kalmışsınız diyorlar. Niye öyle diyorlar?”
 
Rize Milletvekili Karali, ‘Farkımız yok. Biz, sizin deniz görmüş haliniziz’ derken, Tokat Milletvekili Aslan da ‘Bu tür olaylara takılmamak lazım’ diyerek, gönül almaya çalışıyordu…
 
Esnafın haklı sezernişine diyecek yok. Milletvekillerinin tutumu da iyidi.
 
HASANKEYF’TE AYRI BİR HAVA
Milletvekilleri, ilçelerdeki ziyaretlerinin ardından tarihi ilçe Hasankeyf’te bir araya geldi. Davul-zurnayla karşılanan ekibe Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de eşlik edince daha renkli görüntüler oluştu. Tarihi mekanda bol bol hatıra fotoğrafı çektiren Bakan ve milletvekillerinin İmam Abdullah türbesindeki ‘barış duası’ anlamlıydı.
 
Daha sonra sürpriz bir isimle karşılaştık…
BDP’li Altan Tan da ailesini gezdirmek için Hasankeyf’teydi.
Tabi gazetecilerden kaçmaz... Hemen ‘Vekillerin gezisini nasıl değerlendiriyonsunuz’ diye sorduk. Yanıtı kısa ve netti; “Siyaset böyle bir iş, kaçamıyoruz. Ak Partili vekiller hoş gelmişler. Bölgeyi gezsinler. Vatandaşları dinlesinler ama vatandaşların söylediklerini yapsınlar. Kafalarına göre iş yapmasınlar…”
 
Hasankeyf çarşısına inildiğinde ise kahvede vatandaşlarla Bakan ve milletvekilleri sohbet ederken, bir ara gözüm Vali Yılmaz Arslan’a takıldı… Vali Arslan, grubun tam karşısındaki kahvede vatandaşlarla sohbet ediyordu. Vatandaşların ‘Artık bu sorun çözülsün’ isteğine Arslan da ‘Olacak, olacak… Bu kez inşallah olacak’ diye yanıt veriyordu…
 
***
Kim ne derse desin, ‘barış turu’ oldukça verimliydi…
Bu diyaloglar daha önce gelişseydi, belki de ‘barış’ bu kadar zor olmazdı.
 
Batman’ın, geçen hafta sonu büyük bir organizasyonu tek bir olay yaşanmadan dahi atlatması işin başka bir sevindirici yanı.
 
Beşiri, Kozluk, Sason, Gercüş ve Hasankeyf’in yanı sıra Batman merkezindeki ziyaretlerde vatandaşların ‘barış’a ne denli susadığına tanıklık ettik.
 
Yeşeren barış umutlarının bu kez yarıda kalmaması dileğiyle.