Varlıklı, zengin olmalarına rağmen, kaçak elektrik tüketerek kış aylarını bize zindan edenlerle ilgili eleştirilerden hiçbir zaman kaçınmadım…

‘Hakkımı helal etmiyorum’ dedim…

‘İçimizdeki kötüler’ diyerek rest çektim…

Elektriğe yapılan zamlar ile alınan vergileri, kaçak elektrik bedelinin tüketmeyenlerden tahsilinin haksızlığını ve enerji ihalelerinin kimlere peşkeş çekildiğini de yıllarca yazıp durdum…

Vergi tablosunun orantısızlığına dikkat çekerken, somut belgeleri de kamuoyunun bilgisine sundum. Şu tablonun-örneğin yanlış olduğunu ileri sürenler çıkmadı:

“Elektrik Tüketim Tutarı Bedeli.

Dağıtım Bedeli.

Kayıp/Kaçak Bedeli.

İletim Bedeli.

PSH Sayaç Okuma Bedeli.

Enerji Fonu Bedeli.

TRT Payı.

Elektrik Belediye Tüketim Vergisi.

Vergisiz Fatura.

Yüzde 18 KDV.”

http://gazelektrik.com/enerji-piyasalari/elektrik-bedel-vergi

Bütün vergilere rağmen kaçak tüketenlerin üzerine gidilsin diye yazılar yazdığım gibi, içimizdeki kötülere vicdan çağrısı da yapmayı ihmal etmemişim.

Bakış açımda bir değişiklik yok. Bugün de aynı düşüncedeyim ve kaçak elektriği bir utanç tablosu olarak görüyorum.

Ancak birilerinin bunu fırsat bilerek algı operasyonları yapmasına da tahammülüm yok. Hele medya bu yola başvurarak algılar yaratarak bölge halkını aşağılıyorsa, birilerinin buna da ‘dur’ demeleri gerektiğine inanıyorum.

NEREDE BASIN AHLAK İLKELERİ?..

Önceki gün yaygın basında, ana akım medyada eş zamanlı olarak bir haber yer aldı. Bir ajansın medyaya servis ettiği haber basın ahlak ilkelerinden uzak, alçakça bir haberdi…

Bir kurguydu. Bühtan, iftira ne deseniz haber metninde vardı…

Bazı gazeteler Diyarbakır ismini vererek habere yer verirken, Milliyet gazetesi hiçbir kent ismini vermeden Güneydoğu Anadolu Bölgesi diyerek basın ahlak ilkelerini çiğnemekle kalmadı, kin ve nefret kustu…

“Bitcoin Alarmı” ile ilgili haberden söz ediyorum. Milliyet gazetesinin spotuna ve haber özetine bakalım: “Kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu Güneydoğu bölgesinde Bitcoin üretiminin yapıldığı ihbarları DEDAŞ’ı harekete geçirdi. Bitcoin üretildiği ihbarıyla çalışmalarına hız veren ekipler, yapılan işlemlerin kaçak elektrik kullanılarak gerçekleştirildiği gerekçesiyle bir fabrika kadar elektrik kullanan evlere işlem gerçekleştirdi. Son günlerde piyasa değeri hızla artan Bitcoin, kısa yoldan para kazanma hırsı bulunanların da iştahını kabarttı. Üretim için yoğun elektrik ve donanımlı bilgisayarlara ihtiyacı olanlar, gözlerini, kaçak elektriğin yoğun olarak kullanıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesine dikti. Burada özellikle kırsal bölgelerde işlem gerçekleştiren ‘madenci’ diye tabir edilen Bitcoinciler, neredeyse bir fabrikanın tükettiği elektriği tüketerek Bitcoin üretmeye başladı. Kaçak elektriğin yoğun olarak kullanıldığı bölgeyi seçen Bitcoincilere en büyük darbeyi çevredeki vatandaşlar vurdu. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine (DEDAŞ) kaçak elektrik kullanarak Bitcoin üretildiği ihbarlarının yapılmasının ardından ekipler, denetimlerini sıklaştırdı. İhbar yapılan yerlerde neredeyse bir fabrika kadar elektrik tüketen ev ve iş yerlerine işlem yapıldı. 300 kişilik ekip çalışmalarını sürdürüyor. Konu ile ilgili İHA muhabirine konuşan DEDAŞ Saha Yönetim Direktörü Hasan Miroğlu, sahada teknik imkanlarını kullanarak kaçak elektriğin nerelerde oluştuğunu görebilmek adına 300 binin üzerinde aboneye uzaktan okuma sistemleri yerleştirdiklerini söyledi. Miroğlu, ‘Bu sayede geçen yıldan bu yana kaçak elektrik kullanımında ciddi bir düşüşler kaydediyoruz. Asıl amacımız kaçağı önlemek ve bunu önleme esnasında kaliteli enerjiyi müşterilerimize sunmak. 300 kişilik bir ekibimiz var ve her bir ekipte aracı sayısı 2-3 ekibimiz var, nerede ani yük artışı, kaçak şüphesi varsa onları noktasal olarak görüyoruz ve anlık olarak müdahale edebilecek durumdayız şu anda. Nasıl bir fabrikamız bizim için bir üretim kaynağı ise bu Bitcoin de o kadar enerji çeken sistemler kullanıyor. Onun için büyük trafoların direk bağlı olduğu sistemlerimizi özellikle kontrol altına alıyoruz. Bu gibi ihbarlar yoğun gelmeye başladı son zamanlarda onunla da ilgili diğer mücadelelerimizi nasıl yapıyorsak onlara da aynı vaziyette müdahale ediyoruz. Bitcoin ile ilgili ihbar olarak gelenlere de biz aynı muameleyi yapıyoruz fakat şöyle bir şey var, bizim içeriye girip insanlar ne üretiyorlar bakabilme yetkimiz ve imkanımız yok içeride ne yapılıyor bilemiyoruz. Ama bu kadar büyük elektrik çekişi olan yerler neyse, biz nasıl diğerlerine davranıyorsak bu gibi gelen ihbarlara da aynı muameleyi gösteriyoruz. Kırsalda da bu gibi ani değişikliklerin olduğunu tespit ettiğimiz yerlerde de bunların olma ihtimali var. Kırsalda da bu gibi ani çekiş artışları oluyor hiç ummadığımız yerlerde, onlara da aynı şekilde müdahale ediyoruz.”

http://www.milliyet.com.tr/bitcoin-ureticileri-guneydogu-yu-ekonomi-2579859/

Haberi okuyun, bir il, ilçe, köy, mahalle ismi yok. Basın ahlak ilkeleri 5 N 1 K açıkça çiğnenmiş, bir algı yaratılarak yalan haber kurgulanmış…

DEDAŞ yöneticisi, tüm kaçak elektrikle mücadele için 300 kişilik ekipten söz ederken, Milliyet sanki 300 kişilik ekip Bitcoin için oluşturulmuş haberini kurgulamış. Söz konusu yetkili meseleye cahilce yaklaşmış, ancak ifadelerinde netlik yok iken, onu dayanak yaparak yalan haberi kurgulamışlar. Yetkili açıkça, içeriye girip neyi ürettiklerine bakmadıklarını belirtmesine rağmen, haber farklı verilmiş.

Milliyet gazetesi genel merkezini telefonla aradım. Ancak gece haberlerden sorumlu müdür, gündüz görev yapan müdürün sorumlu olduğunu, kendisinin de haberi ütopik bulduğunu söyledi. Gerekli kınamayı yaptım.

Bölge halkını aşağılayan haberi kurgulayan, yazanların ya gazeteci sıfatını taşıyacak kadar donanımlı değil, cahiller, ya da basın ahlak ilkelerini hiçe sayan art niyetli kişiler olduğunu söyledim.

Bu haber üzerine bazı kişiler, “Bitcoin de nedir lo? Bu da nereden çıktı” diye şaşırdıklarını belirteyim.

Bölgede bir tek üretim merkezini tespit edip, bunu açığa çıkarmayan, il, ilçe, köy, mezra, mahalle her neresi ise ismini vermeyen ve suçluları en azından baş harfleriyle kamuoyuna açıklamayanlar varsa, onlar hakkında da işlem yapılmalıdır diyorum. Böyle alçakların deşifre edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Böyleleri yoksa, bu bilgilerden yoksun haberleri yazanlar, bununla ilgili asılsız beyanlarda bulunan yetkilileri de kınıyor ve onların da haklarında işlem yapılması gerektiği görüşünü savunuyorum…

Bitcoin üretiminin bölgemizin tek bir yerinde bile yapılmadığına şahsen inanıyorum. Çünkü Bitcoin ile ilgili bilgilere baktığımda bunun öyle kolay olmadığını gözlemledim.

Sonuç olarak kaçak elektrikle mücadele adına kimse bölge halkını aşağılama hakkına sahip değildir. Herkes haddini bilsin. Hele basın mensupları daha sorumlu olmalı. Edepler edepli olmalı. Edebi ile hareket edenlere saygılı olduğumu belirtirken, bir bölge sakini olarak haberi sorumsuzca kamuoyuna ileten yaygın medyayı da kınıyorum.
http://www.hurriyet.com.tr/bitcoin-nedir-bitcoin-nasil-alinir-40688439