*60 Yıllık Petrolspor’da yılları geçen İsmail Baysal’ı, Batmanlı eski kuşak mutlaka tanır. Özellikle spor kamuoyunda hemen herkesin takdir ettiği Baysal, Batman’ın ilk profesyonel kulübünde de en uzun süre kaptanlık yapan sporcuydu…

*1967 yılında Kırmızı-beyazlı ekibin forma renklerinin ‘Yeşil-beyaz’ olduğunu hatırlatan futbol emekçisi Baysal, Batman Gençlikspor kulübünden Petrolspor’a transfer olduğunda 16 yaşındaydı. Şimdilerde 67 yaşında olan Baysal, Batman’ın o eski futbol günlerinin bir başka olduğunu söylüyor...

BATMAN GENÇLİK’TEN PETROLSPOR’A
60 Yıllık Batman Petrolspor’un emektarlarından biri de İsmail Baysal’dır.

Merhum babası Esat Baysal Batman Belediyesi’nde Zabıta amirliğini yaptığında O, Batman Amatör’ün eski ekiplerinden Gençlikspor’da forma giymişti.

Batman Gençlikspor’un da kulüp başkanı, bu şehrin ilk Ticaret ve Sanayi Odası’nı kuran da Bismilli merhum Mahmut Ortaboy’dur.

1967-1981 yılları arasında Batman Petrolspor’da uzun süreyle kaptanlık yapan Baysal, futbolla nasıl tanıştığını şöyle anlatıyor:
“15 Yaşındaydım, Gençlikspor yeni amatör olmuştu. İmkanlar oldukça kısıtlıydı. O toz toprak sahada fedakarlık yaparak forma giyerdik. Galiba, defansta iyi mücadele ettim. O dönemin Petrolspor kulüp başkanı TPAO’daki eski hastanenin başhekimiydi. Transfer teklifini 1967 yılında aldığım Petrolspor’da en uzun süreyle forma giyen futbolcu unvanını elimde bulundurdum. O zamanlar imkanlar çok kısıtlıydı. Herkesin gözü Petrolspor gibi bir kurum takımında forma giymekti.”

“DİPLOMALI HOCAMIZ YOKTU”
Baysal, Petrolspor’a transfer olduğunda diploması olan bir antrenörlerinin olmadığını da itiraf ediyordu:
“Merhum Muzaffer Koyuncu, antrenörümüzdü ama diplomasızdı. O zamanlar Petrolspor’da kaliteli futbolcular vardı. TÜPRAŞ emekçisi Şeref Özprinççi, TPAO emektarlarından Aydın Aydın, Ahmet Günbattı, Şükrü Baba, Kenan, Necati ve kaleci İlhan Kayhan gibi önemli sporcular vardı. İyi bir antrenör başımızda olmayınca kendi yetenek ve çabalarımızla bir yere geliyorduk. Antrenörümüz olmayınca o zamanlarda Site Ortaokulu’nun Beden Eğitimi öğretmeni Konyalı Abdurrahman hocaydı. O takımın başına geldikten sonra yeteneklerimizi artırdık. Sistem ifadesini ondan öğrendik. Saha içinde taktik ve olması gereken mücadeleyi Abdurrahman hoca bize öğretti. Onun çabasıyla Petrolspor büyük başarılara imza attı.”

MÜSABAKALAR SİİRT’TEYDİ
1971-72 sezonunda Batman Amatör Küme’nin kurulduğunu anımsatıyordu İsmail Baysal:
“Petrolspor’un yanı sıra Batman Gençlik, Yeşiltepe ve Batman’a yakın ilçe Beşiri’nin futbol takımı ilave edilince Amatör Küme kuruldu. Batman’da her sezon Petrolspor Amatör Küme’de şampiyon olurdu.”

1974-75 sezonunda ilk transferi Diyarbakır ve Elazığ gibi bölgenin güçlü takımlarından alan Baysal, tercihini Elazığ’dan yana kullandı.

Elazığ’ın 2. ve 3. Lig’de yer aldığı dönemde forma giyen İsmail Baysal, eski Beşiktaşlı Mehmet Ekşi gibi sahalarda iz bırakan önemli futbolcularla top koşturmuştu.

O dönemin maddi imkansızlıklardan ötürü tekrar memleketine dönüş yapan Baysal, 60 yıllık Petrolspor’un bir dönemler rüya gibi bir takım olduğunu söylüyor:

“TPAO’da kadro alınca yuvaya dönüş yaptım. Diyarbakırspor’un eski futbolcuları da Petrolspor’da forma giydiler. 1979-80’de Kayseri’deki Türkiye Amatör Şampiyonası’nda 3’üncü olunca birçok arkadaşım gibi ben de transfer teklifi aldım ama kadrolu olduğum için Batman’dan ayrılmak istemedim. Orhan Kapucu Mersin İdman Yurdu’ndan teklif aldı, sonradan Malatyaspor’a transfer oldu. Çetin İnsel ise uzun yıllar Diyarbakırspor’da forma giydi.”

Futbol emekçisi Baysal, Petrolspor’un son yıllardaki çöküşünü özünden uzaklaşmaya bağlıyor: “Dönemin yöneticileri bizleri dinlerlerdi. Gerek Batman gerekse de çevredeki gelecek vaat eden gençleri takımın bünyesine alırlardı. Petrolspor özüyle hep başarı çıtasını yükseltti. Petrolspor’da yakaladığımız başarılı çizgiyi 1987’de Belediyespor’da da yakaladık ve takımı 2. Lig’e kadar taşımaya çalıştık.”

Hafta sonu diye bugün de Batman futboluna katkısı olan İsmail Baysal’ın hikayesinden bir kesiti siz değerli okurlarımızla paylaşmayı bir görev bildik...