*Şimdi ki 2. cadde olarak bilinen Bankalar caddesinde Tosun çay evi’nin bulunduğu çıkmaz sokakta Batman Gazetesi’nin eski sahiplerinden merhum Haluk Yargıcı’nın yanında çalışan basın emekçilerinden biriydi ağabeyimiz merhum Enver Arslan…

*Batman’ın yerel medyasının duayeni Enver Arslan’ı aramızdan ayrılışının 25. Yıldönümünde rahmetle anıyoruz. Bu şehrin yerel basının emekçilerini acaba kaç kişi bilir, kaçı Batman’ın yerel medyasının dününü hatırlar? Maalesef duayenler ile bu mesleğin çilesini yıllar önce çekenlere günümüzde değer yok…

ONLAR BU MESLEĞİN ÇİLESİNİ ÇEKTİLER
Daha ortaokula gidiyordum. ABD’de birkaç yıl öncesinde hakkın rahmetine kavuşan Batman’ın ilk gazetecilerinden Haluk Yargıcı idi. Ustad Yargıcı’dan önce Batman’da ilk yerel gazeteyi kuran ise Adanalı merhum Nazım Sökmen’di.
Batman Gazetesi’nde Haluk Yargıcı ve Selahattin Atilla ile birlikte çalışan basın emekçisi merhum ağabeyim Enver Arslan’dı.
Ben daha ortaokula giderken Bankalar caddesinin o çıkmaz sokağında ilkel şartlarla hazırladıkları yerel gazeteye gösterdikleri ilgi ve alaka görülmeye değerdi. Üst-başları yağ-boya idi duayenlerin.
O Tosun çay evinin çıkmaz sokak’taki dükkanda, ustadlar, Batman’ın ilk yerel gazetesini hurufatlarla dizer ve basarken ilgiyle izlerdik.
Merhum Yargıcı, hızlı konuşur, hızlı yaşardı.
Bazen hızlı konuştuğu için anlamakta zorluk çekerdim.
Sonra alıştım onun hızlı konuşmasına… Yanında o dönemin basın emekçilerinden ağabeyim merhum Enver Arslan, emekli eğitimciler Alamettin İzgi ve merhum Tevfik Tapan da çalışırdı. O yerel gazete, 60-70’li yıllarda ses getiren bir yayın organıydı. Aramızda olmayan ustadları rahmetle anıyoruz. Çünkü onlardan çok şey öğrendik.

GAZETECİLİĞİ BİZE SEVDİRDİ
Batman basının unutulmaz isimlerinden ağabeyimiz Enver Arslan, 1980 öncesinden iki yerel gazeteyi yayın hayatına geçirmişti. 77’de Batman Doğuş, 78 yılında da Batman Yeni Zaman gazetesini Batmanlılarla buluşturmuştu.

12 Eylül 1980 darbesi sonrasında da hazırlığını yaptığı ve kuruculuğunu üstlendiği Batman Çağdaş da ağabeyimizin eseridir.

Ustad, bize bu zor mesleği sevdirdi. Arslan ailesinin Batman’da 4’e yakın gazetesi var. Evet Arslan, ailesi bu şehirde gazetecilik yapıyor. Merhum Enver Arslan’ın çocukları da babalarının yolundan gitmiş, onlar da meslek olarak gazeteciliği seçmişlerdi.
Merhum ağabeyimiz Arslan’ın, Batman Çağdaş’ı önce el dizgisinden entertip’e ardından ofsete geçirdiği dönemdeki heyecanını hatırlıyorum…
O zamanlar Batman Çağdaş’ın büro ve tesisleri Tekel caddesindeydi. Geceleri bazen sabahlıyorduk.  Zor ve ilkel koşullarda gazeteyi hazırlıyorduk.
O dönemler, ilkel koşullarda gazete çıkarmak her baba-yiğidin harcı değildi.

 

TALİHSİZ KAZA, O’NU ARAMIZDAN ALDI
1992’nin 29 Kasım ayı idi...
Batman Çağdaş’ın Türk Kooperatifçilik Kurumu’ndan aldığı ödülü Batman’a getirmek için başkentin yolunu tutmuştu.
Dönüşte acı bir trafik kazası; Batman basının duayenini aramızdan erken almıştı.
Batman-Kozluk karayolu Dövecik (Malegir) köyü yakınlarındaki o feci kazanın olduğu günü unutamıyorum.
Soğuk bir pazardı. Kar yerdeydi. Merhum ağabeyimizin bize ve çocuklarına bıraktığı çantasından çıkan anlamlı bir plaketti.
Zaman zaman başkente giderdi. Ama o’nun bize bıraktığı gazeteyi, O’nun ilkeleri doğrultusunda götürdük.

 

GİDERKEN HELALLEŞMİŞTİ
Merhum babam, başkentin yolunu tutmadan önce nasihat ettiği ağabeyim Enver Arslan, giderken de bizlerle helalleşmişti.
Hayat çok kısa. O acı haberi duyduğumda yıkılmıştım.
Bu meslekte ondan çok şey öğrendiğim ağabeyimi kaybetmiştim…
25 Yıl önce aramızdan ayrıldı.

Dün Kandil’di, mekanı cennet olsun.
Batman’ın yerel medyanın duayenlerini Allah rahmet eylesin.

Onlar, bu mesleğin çile çekenleriydi.

Onları özlüyoruz…