** Ömrü Cumhuriyet tarihiyle yaşıttı. 94 Yaşındaki Batman’ın ilk esnaflarından Mehmet Kurt da yaşama veda etti. Peron caddesi ile Gülistan caddesinde uzun yıllar esnaflık yapan Kurt, Batman’ın ilk günlerine tanık simalardandı.

** Gülistan caddesinde satın aldığı arsanın metre karesini 25 kuruşa aldığını anlatıyordu Kurt; “Gülistan caddesinin ortasında kalan bu yeri satın aldığımda; birileri bina yaptığım sırada bana ‘bu adam deli’ dediler. Ben de niye deliyim, düşmanım yok. Kimseyle bir alıp veremediğim de. Bir gün buralar çok gelişecek diyordum, bugün yanılmamışım...”

“BATMAN, 50 YIL ÖNCE KÖYDÜ”
Bu şehrin ilk esnaflarındandı 94 yaşındaki Mehmet Kurt.
Hafta sonu o’nu kaybettik.
Mekanı cennet olsun.
O Batman’ın yaşayan canlı tarihiydi.
Bir kaç yıl önce ‘Yüz Yüze Batman’ kitabında konuk ettiğim Kurt, aslen Bitlis-Adilcevaz’lıydı.
O ömrünün büyük bölümünü Batman’da geçirmiş.
1948 Yılında Adilcevaz’dan geldiği ‘Batman’ın dünü’ne tanıklık yapan ilk esnaf Mehmet Kurt, eski ‘Tekel Caddesi’ olarak bilinen Gülistan caddesinde satın aldığı yerde apartman yapınca bir kesim ona ‘deli’ yakıştırması yapmıştı.
Merhum Kurt, ‘Yüz Yüze Batman’ kitabında bakın neler anlatıyor;
“Metre karesini 25 kuruşa aldığım Gülistan caddesinde ilk apartmanı yaptığımda birileri bana ‘deli’ demişti. Onlara ne deliyim, ne de düşmanım var. Kimseyle bir alıp veremediğim de yok dedim. Bir gün buralar gelişirse şaşırmayın demiştim. Batman 50 yıl önce köydü. Şimdi ise Büyükşehir oldu...”

İLK GIDA TOPTANTICISIYDI
Kurt, Batman’ın ilk gıda toptancılığı unvanını elinde bulunduruyordu.
68 Yıl önce Batman’a geldiğinde Hava limanı ile Batman Rafinerisi’nin yeni kurulduğunu da söylemeden edemiyordu Kurt;
“1948 Yılında Batman Hava limanı kurulduğunda o alanda çalıştım. Bir yıl aradan sonra küçük rafineri yerine Batman’da büyük rafineri kurulunca ‘formen’ olarak rafinerinin temelinde de çalıştım. Hem rafineri de hem havaalanında çalışan ilk emekçilerdenim. 2.5 Yıl süreyle Rafineri de hizmet verdim. Ardından tekrar eski işim olan Batman Hava limanına döndüm. Havaalanını Hollandalı bir firma yapıyordu...”

“BATMAN, NAHİYE İDİ”
Adilcevaz’dan geldiğinde ‘nahiye’ olan Batman’ın o eski günlerini unutmayan Kurt, Nahiye Müdürü’nün de Siirtli Kayhan ailesinden olduğuna dikkat çekiyordu;
“1957 Yılında Batman ilçe olduğunda 1. Cadde deki peron yakınında gıda üzerine toptancılık işyerini açtım. Benden sonra Kıvırcıklar ve birkaç esnaf yağ, şeker vb. gibi gıda malzemelerini alırlardı. Aybaşı geldiğinde toptan sattığım gıdaların parasını alırdım. Eskiden güven vardı. Eskişehir, Tokat, Malatya ve Erzincan’dan getirdiğim kesme küp şekerini Batman ve çevredeki illere ulaştırırdım. Batman’ın ilk toptancısı olduğum için şanslıydım. Çünkü herkes beni tanırdı. O dönemler de ne senet vardı ne de çek. Bir söz yeterdi. O eski günleri mumla arıyoruz...”
Mehmet Kurt, Batman’ın canlı tanıklarındandı.
‘Yüz Yüze Batman’ tarihi kitabına konuk olan bir çınarı daha kaybettik...
Mekanı cennet olsun...
Nur içinde yatsın...
************
HAYAT AKIŞI DEVAM EDİYOR
Evet, hayatın akışı da devam ediyor… 
Ve şehrin ihtiyaçlarının karşılanması adına verilen sözler var. 
Yapılması gereken işler çok… 
15 Temmuz öncesi şehrin gündemindeki 400 yataklı hastaneyi, Araştırma-İhtisas Hastanesi, Uçak seferlerinin artırılması için söz verilen vaatleri unutmayalım… 
Belediye’de önceki yönetimin yeni hastane onayına geç verdiği arsa konusunda bir sürü polemikler yaşanmıştı.
İki aydır yeni yatırımları konuşan yok. 
900 Metreye takılan Güney Raman çevre yolunun trafiğe açılmasını unuttuk.
Yeni eğitim-öğretim yılı arifesinde görevden uzaklaştırılan öğretmenlerin sorunu da orta yerde duruyor.
Eylemlerle seslerini duyuran bu eğitimciler ne zaman görevlerine dönecek? Meçhul...
Vali Ahmet Deniz ve Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Belediye’nin yeni projelerini şu günlerde kamuoyuyla paylaşıyor.
Bu kayda değer projeler kentin gündeminde.
Bunlar umut verici.
Darbeye karşı bir bütün olarak karşı koyan Batmanlıların, geçmişte kendisine verilen sözlerin tutulmasıyla ilgili beklentisi de var… 
Bunları da unutmamak gerek…