Geçen hafta Basın İlan Kurumu Tatil Köyü’ndeydim. Bir haftalık dinlenmenin ardından sıcak memleketimizde ‘sıcak’ haberleri okurlara ulaştırma telaşı tekrar başladı…
 
Sizlere burada tatilimi anlatma gibi bir derdim yok ama bir kurumun değişimine dikkat çekmekte fayda var. Vizyonu geniş bürokratların istendiğinde ne gibi çalışmalara imza atabileceklerini görmek gerek…
 
1961 Yılından beri ulusal ve yerel gazetelere ilan dağıtan Basın İlan Kurumu (BİK), Genel Müdür Mehmet Atalay ile büyük bir değişim yaşadı. Bu değişimi Genel Müdürlükten şubelere, tatil köyünden gazetelere verilen öneme dek görmek mümkün…
 


Değişimin en can alıcı noktası ise kuşkusuz Basın İlan Kurumu Tatil köyü…
Darıca, Bayramoğlu-Balyanoz koyu mevkiinde 45.000 m2 üzerindeki sosyal tesis, 1968 yılından beri BİK’e bağlı hizmet veriyor…
Tatil köyünden gazeteciler öncelikli olmak üzere tüm yurttaşlar faydalanabiliyor.
 

Bu geniş alanda daha önceleri sadece lojmanlarla ve kısıtlı imkanlarla hizmet veriliyordu…
 
2009’da Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’ne Mehmet Atalay’ın atanmasıyla kurum, her alanda ilerleme gösterdi.
 
Önceki yıllarda sadece bazı kesimlerin yararlandığı tesis, artık daha geniş kesimlere hitap ediyor. Özellikle 2010 yılından beri 15 Milyon TL civarında yatırımın yapıldığı sosyal tesiste modern otel binası kısa bir süre önce hizmete açılmış…
 
Tatil Köyü İşletme Müdürü Ali İhsan Bektaş ve Müdür Yardımcısı Gökhan Özdemir’le bir süre sohbet ederek tesis hakkında bilgiler aldım. Basın İlan Kurumu’nun neredeyse her kademesinde çalışarak Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Özdemir: “Tesiste 1 ve 2’şer katlı bloklarda 76 oda, yeni otel binasında da 23 oda mevcut. 250 Kişiyi aynı anda konaklata biliyoruz. Restaurant, snack barlar, yüzme havuzu, plaj, cafeler, spor sahaları, yürüyüş alanları ve çocuk parkı da tesislerde mevcut. Açık alanlarda kır düğünleri hizmeti de sunuyoruz. Yılda 40 civarında düğün organizasyonu düzenleniyor” diyor…
 
Tesislerden yerel medya mensuplarının yeterince faydalanmadığına da dikkat çeken Özdemir, şöyle devam ediyor: “Tesisten yüzde 70 civarında basın mensupları faydalanıyor. Bu oranının büyük bölümünü ulusal gazete temsilcileri oluşturuyor. Ancak yerel medyanın ilgisi daha az. Özellikle bulunduğumuz bölgedeki yerel basın mansupları ve diğer bölgeler buradan çok fazla faydalanmıyor. Geçen yıl 8 bin kişiyi tesislerimizde ağırladık. Ancak geçen yıl tadilat çalışmaları sürüyordu. Bu sene sayının 10 binin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.  Burası gazetecilerin bir evi, bir üssü. Nasıl askeriyenin bir noktası varsa, polis ve öğretmen evleri varsa burası da gazetecilerin bir mekanı. Umarım daha aktif bir şekilde kullanırlar.”
 
Tatil süresince Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel’le de sohbet imkanım oldu. Atalay da bölge gazetecilerinin tesislerden daha fazla faydalanmalarına dikkat çekiyordu. TGF Başkanı Sertel de yeni yatırımlarla tatil köyünün modern bir çehreye kavuştuğunu belirtiyordu…
 

 
Evet, aile ortamını andıran Tatil köyü izlenimlerim kısaca böyleydi.
 
Basın İlan Kurumu, son yıllarda gerçektenden hedef büyüttü. Özellikle naylon gazetelerin önüne geçmek için ciddi çalışmalar yürüten kurum, gazetelerin içeriklerini zenginleştirme adına da teşvik edici projeler geliştirmeyi sürdürüyor.
 
Tatil köyünde bu gelişmeler yaşınırken, ihale ilanlarıyla ilgili de yeni düzenleme yürürlüğe girdi.
 
Genel Müdür Atalay, Erzurum’daki ulusal ve yerel medya kuruluşlarının mensupları ile bir araya geldiği programda, Kamu Hastaneler Birliği’nin ihale ilanları ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidildiğini söyledi.
 
Yeni düzenlemenin gazetelere önemli bir kaynak sağlayacağını ifade eden Atalay: “İşin yapılacağı yerin birden fazla olduğu bu yerlerin hepsinde ilanlar verilsin denildi. Biz, bunları görüştük. Sağolsun, Sağlık Bakanımız, 'biz destek olmak istiyoruz ama Kamu İhale Kurumu'nun düzenlemesinde değişiklik yapılması gerekiyor' dediler. Biz de bir metin hazırladık, Kamu İlhale Kurumu Başkanlığı'na başvuruda bulunduk. Onlar da sağolsunlar bunun üzerinde çalıştı. Titiz bir çalışmadan sonra nihayet beklediğimiz tebliği yayımladı. Artık Kamu Hastaneleri Birliği’nin ilanları işin yapılacağı yerin birden fazla olduğu durumlarda bu yerlerde de yayınlanabilecek" diyordu…

Kamu İhale Genel Tebliği’nde yapılan değişiklik, kamu ihalelerinde rekabeti artıracak önemli bir adım...
 
Değişiklik, başta Türkiye Kamu Hastaneleri Birlikleri veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği ihalelere ilişkin ilanların işin yapılacağı birden fazla yerde de yayınlanabilmesine olanak sağlıyor. Bununla birlikte, ihalelerin kamu yararı gözetilerek daha geniş kitlelere duyurulmasının yanı sıra, gazetelerin resmi ilan gelirlerine olumlu katkı yapması bekleniyor.
 
BİK’teki bu değişimin diğer kamu kurum-kuruluşlara da yansıması dileğiyle.