*‘Beyaz Saray’ binası denilince, sakın yanlış anlaşılmasın. Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski ‘Beyaz Saray’ binası petrol kentinin sembolüydü. O bina şimdilerde yok ama siyah-beyaz karelerde o Beyaz Saray’daki renkli düğünler unutulmuyor…

*70’li Yıllarda TPAO Sitesi her yönüyle mükemmel bir semtti. Modern semtte her şey vardı. Geçmişte ışıklar içinde parıldayan petrolcülerin olduğu semt, liseli gençlerin de sosyal mekanı sayılırdı. Beyaz Saray salonundaki düğünler günlerce konuşulurdu. Faytonlarla Site’nin yolunu tutan aileler vardı…

BEYAZ SARAY DÜĞÜNLERİ KONUŞULURDU

1950’li Yılların başında temeli atılan Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site’deki o konutlar aslında Batman’ın ilk modern daireleridir.

MTA ve TPAO’nun 50 ve 60 yıl öncesinde yaptığı o lojmanların etrafında yüzme havuzları, tenis kortları, sinema ve eğlence mekanları, eskiden Batman’a ‘Doğu’nun Paris’i dedirtiyordu.

O modern Site’nin ortasındaki ‘Beyaz Saray’ binası ise bir sembol idi. Site’de her yol ‘Beyaz Saray’a çıkardı. Birkaç yıl öncesinde yıkılan o ‘Beyaz Saray’ binasının dili olsa da geçmişteki ev sahipliği yaptığı etkinlikler, düğün, nişan ve altın mikrofonlu Batman Orkestrası’nın programlarını anlatabilse.

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın 5’inci kuruluş yıldönümünü o tarihi binada yaptığımızı şimdiki gibi anımsıyorum… Batman’ın eski kuşağı ‘Beyaz Saray’ı biliyor. Şimdi ki kuşak ‘Beyaz Saray’ denilince ABD’nin Washington’daki ‘Beyaz Saray’la karıştırabiliyor.

Bir zamanlar petrol kentinin kalbi Cumhuriyet meydanıydı. O meydandaki faytonlara binen davetliler ile aileler, Beyaz Saray’daki düğünlere giderdi. Petrol kentinin en güzel dönemi 70 ve 80’li yıllardı…

Yıl 1975. TPAO’nun Beyaz Saray binasının girişinde vestiyer konukları karşılardı. Soğuk bir kış gününde Beyaz Saray’a giden konuklar, içi sımsıcak o binanın küçücük karşılama odasında paltolarını askılıklara bırakırdı. Eğitimci Nusret Koyuncu, işadamı Cemal Ayhan, Petrol-İş Sendikası eski Şube Başkanı Emrullah Akan, TPAO emeklisi Şerif Özbek ve işadamı Cemal Seven, düğün öncesinde çektikleri hatıra karede, o dönemler petrol kentindeki insanların bir birine olan yakınlığı ve sıcaklığı özetler gibi…

ÖDÜLLÜ ORKESTRANIN PİYANİSTİ

İlhan Telli ve ekibinin, 1968 yılında Batman’a getirdiği ‘Altın Mikrofon’da unutulmayan piyanist İstanbullu Semih Üstol’du. Orkestranın çalışmalarından fırsat buldukça ‘Beyaz Saray’daki düğünlere renk katan piyanist Üstol’un arkadaşları Nusret Koyuncu, Faik Tekin ve Mustafa Bora idi.

1982 Yılında Beyaz Saray’daki bir düğüne katılan ünlü piyanist Semih Üstol, TPAO Sitesi ile Batman’daki liseli gençliğe müziği sevdiren isimdi. 70’li Yıllarda kabuğuna sığmayan kentin hızla büyümesiyle Site’de oturanlar ile diğer mahallelerde yaşamlarını sürdürenler bir birine karıştı. Petrol kenti renklendikçe renklendi. Batman bir başka güzelleşmişti.

Ödüllü piyanist Semih Üstol’un bir düğün öncesinde Beyaz Saray girişinde çektiği o hatıra karede şimdilerde bir eksik var. Birkaç yıl öncesinde Batman Orkestrası’nın piyanisti Üstol, yaşama veda etti ama o siyah-beyaz karedeki simaların bazıları başka şehirlerde yaşamlarını sürdürseler de onlar bu şehirde iz bırakan güzel insanlardı…

70 ve 80’Lİ YILLARIN LİSELİ GENÇLİĞİ

Batman Lisesi’nin 70 ila 80’li gençliği ataktı, cevvaldi. Lisenin kurucu ve efsane Müdürü Gülpaşa Sezer, ele-avuca sığmayan öğrenciler yetiştirmişti… Kolej, özel eğitim kurumu ve dershanelerin olmadığı dönemlerde Batman Lisesi, bir ‘Eğitim Fakültesini’ andırırdı.

Gençlerin hayalinde ‘Batman Lisesi’nde okumak vardı.

1968-69 Eğitim-öğretim sezonunda bu kentte açılan ilk liseler ‘Batman Lisesi’ ile ‘Batman Sanat Enstitüsü’ idi. Gençlerin çoğu Batman Lisesi’nde okurdu.

Petrol kentinin ilk Lisesi’nden kimler geldi, kimler geçti.

Sayısız bürokrat, Kaymakam, Vali Yardımcısı ve Başkonsolos gibi önemli mevkilere gelen Batmanlı bazı bürokratlar, Batman’ın ilk lisesinde eğitim-öğretim gördü. İlk lisenin adı ne kadar değişse de; o eğitim yuvasında okuyanlar oraya hep ‘Batman Lisesi’ der.

1975 Yılında bazı liseli öğrencilerin çektikleri hatıra kare de kimler yok ki… Aytekin Nazik, Abdurrahman Ersu, Nusret Koyuncu, Tevfik Aydiş ve Süleyman Taz, mezuniyet öncesinde çektikleri hatıra karede; yüz ifadelerindeki samimi arkadaşlıkları Batman’ın o yıllardaki fotoğrafını gözler önüne seriyor.

PETROL ŞEHRİ HEP SICAKTI

Evet, petrol şehri dünden bugüne hep sıcaklığını korudu.

Belki geçmişte böyle kavurucu sıcaklar yoktu.

Fakat yine de şehir hep sıcaktı. Özellikle yaz mevsiminde güneş ışınları kızgın mızraklar gibi indiği Batman ovasında ‘ateş’ sıcaklığını andıran yaz’daki sıcaklar, Eylül’ün ilk haftasına kadar kendisini hissettir.

Kısacası; Batman dünden bugüne havası ve insanıyla hep sıcak ‘şehir’ oldu.

Batman bu unvanını kolay kolay başka şehirlere kaybettirmeyecek gibi…

Kalın sağlıcakla…