*Yine ‘nostalji’ diyoruz. Ve bugün, düne ait iki fotoğraf karesini daha sizlerle paylaşıyoruz. Yarım milyonluk nüfuslu ‘petrol kentini’ var eden ve bu şehrin lokomotifi sayılan TPAO’nun eski emekçilerini ve mekanlarını unutmak mümkün mü? Bir zamanlar şimdi ki TPAO Kristal Park gibi petrolcülerin dinlenme mekanı ‘Beyaz Saray’dı. Beyaz Saray’ın ilk aşçılarının mutfağı ise dillere destandı…

*Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te 1973 ile 1980 tarihleri arasında Belediye Başkanlığı yapan İsmail Zemin’di. Merhum Zemin, o dönemlerde resmi bayramlara renk katardı. Hasankeyf, küçük tarihi bir kasabaydı…

NEREDE O BEYAZ SARAY…
1960’lı yıllarda petrol kentinin belki de en yüksek yapıtı; Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki ‘Beyaz Saray’ binasıydı…

TPAO’nun gözde binası Beyaz Saray olduğu için genelde konuklar, petrol mühendisleri ve petrol emekçileri bu tarihi binada kalırdı.

1960 Yılında kurulan TPAO’nun eski futbol takımı Petrolspor’un maçlarını oynadığı futbol sahasının hemen bitişiğindeki o şaheser bina geçmişte kimleri ağırlamadı ki…

Batman Petrolspor’a konuk olan futbol takımları, Beyaz Saray’da ağırlanırdı. Bir zamanlar Diyarbakırspor’da ter döken eski futbolcular Muzaffer, Lefter, Emin Sevmiş ve kaleci Mahmut Şimşek gibi futbolcuların da kaldıkları tek mekan Beyaz Saray’dı.

TPAO'da geçmişte yüzlerce petrol emekçisi o binada dinlenirdi. Emekçiler, petrol sahaları ile Beyaz Saray arasında mekik dokurdu.

Günde üç öğün yemeğin verildiği o tesis; bir zamanlar şehrin beş yıldızlı bir konaklama merkezi gibiydi.

Petrolden sorumlu eski Devlet Bakanları ile Enerji-Tabii Kaynaklar Bakanları, o dönemler petrolcülerle o binada bir araya gelirdi. TPAO’nun gelenekselleştirilen kuruluş yıl dönümleri de ‘Beyaz Saray’da olurdu.

TPAO'da çok değiştiği gibi o hüzünlendiren bina da yok artık.

BEYAZ SARAY’IN AŞÇILARI
TPAO'da ‘Beyaz Saray’ deyip geçmemek gerekiyordu bir zamanlar.

Petrol sektörü ile yolları kesişenlerin ilk durağı bu tarihi binaydı.

Beyaz Saray’da yörenin usta aşçıları çalışırdı.

Merhum Nezhet Ustabaşı, hem boksörlük hem de pasta ustalığını yaptığı Suriye-Kamışlı’da TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne geçiş yaptığı tarih 1960’tı…

30 Yıl süreyle TPAO’da çalıştıktan sonra 1992 yılında emekli olan Ustabaşı, yerleştiği İzmir'de 1998'de hakkın rahmetine kavuştu.

Merhum Nezhet Usta, Beyaz Saray’ın ilk aşçılarındandı.

Pasta-unlu mamullerinin yanı sıra yöresel mutfakla ustalığını konuşturan Nezhet Ustanın ekibinde 50 yıl öncesinde ne aşçılar vardı…

O zamanlar organik ürünler ile hiçbir katkı maddesinin kullanılmadığı yörenin yemeklerinin tadına doyum olmazdı.

Şık giyimi ile bilinen aşçılar, kravatlarıyla ‘Beyaz Saray’ın yolunu tutarlardı.

Tabii o zamanlar moda olan şapka-kasketleri de yanlarından eksik etmezdi aşçılar.

1968 Yılında ‘Beyaz Saray’ın giriş kapısında hatıra fotoğrafı çeken TPAO eski aşçılarının çoğu hayatta değil. Nezhet Ustabaşı, Emin Yavuz, Şevki ve Habip Usta şimdi aramızda yok. Fakat o ustaların geçmişte bu yörenin gastronomi kültürünü TPAO'ya da yansıttıkları bir gerçek.

Günümüzde ne o Beyaz Saray kaldı. Ne de o eski aşçılar. O eski kareleri görünce hüzünlenmemek elde mi?

45 YIL ÖNCE HASANKEYF’TE 23 NİSAN
1973 ila 1980 yılları arasında Hasankeyf Belediye Başkanlığını yapan isim İsmail Zemin’di...

Zemin o dönemler CHP'den Hasankeyf Belediye Başkanlığına seçilmişti.

O zamanlar el değmeyen, bir taşı bile yerinden kaldırılmayan Hasankeyf, gizemli bir tarihi kasabaydı.

Geçmişte 130 yıl süreyle Başkentlik yapan, Ortaçağ döneminde de 30 bin nüfusuyla Mezopotamya coğrafyasının en kalabalık kenti olan Hasankeyf, 1990’da ‘ilçe’ statüsüne kavuşmuştu.

Şimdilerde nüfusu Ortaçağ döneminin çok gerisinde olan 3000 nüfuslu Hasankeyf eskiye özlem duyuyor hep…

Alın size çok değerli bir fotoğraf.

Bu kareye dikkatlice bakın. O dönemler Hasankeyf'te tarihin bir fotoğrafı bir başka güzel.

23 Nisan 1974’te bayram kutlamasının siyah-beyaz karesi.

‘23 Nisan bayramı’ törenlerinin kutlandığı Hasankeyf'in eski belediye binası bitişiğindeki alanda bayrama katılan ortaokul öğrencilerinin kafasında şapka var. Kravat ve şık elbiseleri ile öğrenciler dönemin yöneticilerini coşkuyla karşılamışlar.

O zamanlar Belediye Başkanı merhum İsmail Zemin’in yanında kasabanın karakol Komutanı, Ortaokul Müdürü Ahmet Eriman ve Gercüş ilçesinden katılan bir yöneticinin, 23 Nisan fotoğrafındaki karesi günümüzdeki insanları duygulandırıyor. Yokluk vardı ama bayramlar neşe doluydu.

Geçmişten günümüze Hasankeyf tarihi dokusuyla hep bir başka kentti. Dün olduğu gibi bugün de Hasankeyf'in kültürel zenginliği hep konuşulacak.

Kısacası; eski kareleri görünce hüzünleniyoruz…