Dünden devam

Betonlaşan kentlerle ilgili yazımın ikincini yazmaya başlamadan önce Süleymaniye’de yaşanan depremle sallandık milletçe. Çok geçmiş olsun dileklerimi iletirken, betonlaşan kentlerin depremle ilgili boyutlarının da olduğunu ilgililere hatırlatmak istiyorum.

Evet, bu yorumu geçtiğimiz hafta ‘Şehircilik Şurasında’ bir konuşma yapan Sayın Cumhurbaşkanımızın, kentler için; “Beton, beton, beton. Orada ruh yok, huzur yok. Bu huzuru yeniden bulmak için biz yöneticiler başta olmak üzere tüm belediyelere çok ciddi işler düşüyor. Dikkat edin yeşillik ararsanız nerede bulursunuz? Mezarlıkların olduğu yerde bulursunuz. Bunun dışında maalesef” ifadeleri üzerine yapıyorum.

Dünkü yazımda Batman’daki Çevrecilerin ve çevre örgütümüz Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin tam da Sayın Erdoğan’ın dikkat çektiği hususlar için mücadele verdiğine işaret etmiştim. Kentlerin ve özelde kentimizin betonlaşmaması için verdiğimiz mücadelede ne kadar haklı olduğumuz böylelikle teyit edilmiştir.

Gerçekten de kentlerin yeşil alanları genel olarak mezarlıklar kalmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı, yeşil alan hassasiyeti konusunda kendi belediye yönetimlerini açıkça eleştirip, kendisine de pay çıkarırken, gerçekten önemli mesajlar vermiştir. Bu mesajı elimizi güçlendirmiştir.

16 MAYIS ŞEHİR STADI BETONLAŞTIRILMASIN…

Dünkü yazımda da ifade etmiştim; Batman 16 Mayıs Şehir Stadı’nın betonlaştırılmaması için yoğun çaba harcadık. Başbakanlık Toplu Konut İdaresine tahsis edilen şehir stadının yerinin büyük bir halka açık park yapılmasını öneriyoruz. Cumhurbaşkanımızın kentlerin yeşil dokusu konusundaki eleştirilerini kendimize dayanak yaparak bu konudaki ısrarımızı sürdürmek istiyoruz.

Dünkü yazımda il yöneticilerinin de bizim gibi düşündüklerini söylemiştim. Sayın Valimiz Sayın Ahmet Deniz, iktidar cenahından Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi, eski Milletvekillerimiz Sayın Mehmet Emin Ekmen, Ak Parti eski İl Başkanı Sayın Diyadin Uçar, Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Sayın Halil Eren, şehir stadımızın yerinin yeşil alan olması konusunda bizimle hemfikirler. Telefonla arayarak, ziyaret ederek, görüşerek kendilerine bilgi vermiş, hepsinin de sözlü desteğini almıştık.

Bu konuda çok sayıda makale de yazdım, değerlendirmelerde bulundum. Bazı yazılarımın linklerini veriyorum:

http://www.batmancagdas.com/sehir-stadi-betonlastirilmasin-makale,11781.html

http://www.batmancagdas.com/yesil-batman-icin-elele-makale,11896.html

http://www.batmancagdas.com/16-mayis-il-mujdesi-makale,11933.html

http://www.batmancagdas.com/yine-16-mayis-sehir-stadi-makale,12059.html

Sayın Valimizin Batman Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyareti sırasında da şehir stadının durumunu arz etmiştim. O ziyaret sonrasında bu köşede yaptığım yorumdan bir alıntıyı hatırlatma babında bilgilerinize sunuyorum:

‘Değerli Okurlar, kentimizin her sorununu masaya yatırmıştık. Biz sorular soruyor, görüşlerini öğrenmek istiyor ve önerilerimizi sunuyorduk. 16 Mayıs Şehir Stadını gündeme getirip, kentimizin yeşil doku ihtiyacı, hava kirliliği ve park yetersizliğine dikkat çektim.

Bir çevre örgütünün yöneticisi olarak verdiğimiz mücadeleye atıfta bulunurken, 16 Mayıs Şehir Stadı’nın büyük bir parka dönüştürülmesinin önemi üzerinde durdum ve desteğini istedim.

Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi, eski Milletvekilimiz Sayın Mehmet Emin Ekmen başta olmak üzere iktidar temsilcileri nezdindeki girişimlerimize dikkat çektiğim gibi, gazetemizin de o konuda sorumluluk bilinciyle halkın park özlemine dikkat çeken yayınlarından söz ettik. Sayın Arif Arslan da o konuda az yorum yazmadı ve haber yapmadı.

Sayın Valimiz, kesinlikle stad alanının çok güzel bir parka dönüştürülmesi düşüncesine sahip olduğunu özellikle ifade ettiler…

Ancak toplu konut idaresinin özel şartlarının olduğunu, eğer konutlar inşa edilse bile orayı betonlaştırmamaya, daha fazla yeşil alan bırakma çabasında olacağını söylediler. ‘Ancak’ ifadelerinden sonraki cümleleri önemliydi. Yine de yeşil dokunun önemi üzerinde durarak bakış açılarını ifade ettiler.’

Bu değerlendirmemden de anlaşılacağı gibi Sayın Valimiz şehir stadı konusunda bizim gibi düşünüyor. Bu kentin yeşil alanlara ihtiyacının olduğu gerçeğinde herkes ittifak ediyor. Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek’in de bizler gibi yeşil dokuyu savunduğundan eminim. Yine Ak Parti yeni İl Başkanı Sayın Murat Güneştekin’in, çevre derneğimizin halen bir gönüllü üyesi olduğunu da hatırlatayım. Daha politikaya atılmadan önce çevre derneğinin bir gönüllüsüydü, bizden farklı düşünmüyordur. Zaten çevre gönüllüleri yöneticileri, kendisini ziyaret edip, somut olarak desteğini isteme konusunda karar da almışlar.

Madem aklın yolu birdir ve bu kentin yeşil dokuya ihtiyacı vardır ve madem Sayın Cumhurbaşkanımızın şehirlerin yeşil alanları için herkesi sorumlu davranmaya davet çağrısı ve eleştirisi bulunuyor, şu halde bunun kentimizde de bir karşılığının olmasını istiyoruz…

16 Mayıs Şehir Stadı’nı yeşil alan olarak halkımızın hizmetine sunma çağrımızı yineliyorum…

Bu yetmez…

DSİ’ye ait alanda kurulması düşünülen tüm yapılar için acilen güvence istiyoruz…

DSİ’nin yeşil alanının betonlaştırılmasına yönelik projeleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın beyanlarından sonra kimse hayata geçiremez. Bu ifadelerinin pratik yansımasını görmek istiyoruz.

Bu köşede aylar önce yaptığım değerlendirmeyi bir kere daha hatırlatarak kamuoyunu duyarlı olmaya davet ederek makaleme son veriyorum: 16 Mayıs şehir stadı ile kentimizin betonlaştırılmaması için çok önemli bir imtihandan geçiyoruz. Toplumun duyarsız kalması halinde 16 Mayıs Şehir Stadının yerinde beton bloklar, yapılar yükselecektir…

Bu kararı alanlar kentin hiçbir dinamiği ile istişarelerde bulunmamışlardır. Kentin en üst danışma ve karar alma organına(İçişleri Bakanlığına bağlı Kent Konseyi’ne)bilgi verilmemiştir…

Sonuç olarak bu kentin temiz oksijene ihtiyacı vardır. 16 Mayıs Şehir Stadı ve kapalı spor salonunun yerinde beton bloklar yükseltilmesin diyoruz. O geniş alan ağaçlandırılsın, büyük bir park haline getirtilsin ve halkın hizmetine sunulsun. Bizim talebimiz budur vesselam…