Bu kentin en önemli sorunlarından birisinin ‘Besiciler Sorunu’ olduğu gerçeğine inanıyor ve bu konuyla ilgili uyarılar yapıyorum.

Bu sorunla ilgili sayısız makale yazan, çözüm önerisi sunan ilgili biriyim.

Evet, besicilerin (kent merkezinde hayvancılık yapan vatandaşlarımızın) sorunlarıyla alakadarım.

Bizleri rahatsız eden bazı olumsuzluklar, gelmiş ve geçmiş il yöneticilerinin çare üretememelerinden kaynaklıdır.

Onlar emekçi, üreten, kent ve ülke ekonomisine katkı sunan değerli insanlarımızdır…

Defalarca ifade etmişim, yine iddia ederek diyorum; eğer bu emekçilerden olmasaydı, bugün tükettiğimiz yoğurt, peynir, süt ve et gibi temel gıda maddelerini çok daha pahalıya satın alacaktık.

Bu kenti yönetmeye talipli olan ve halkımızdan 31 Mart 2019 yerel seçimi için oy isteyen Belediye başkan adaylarımızdan, besiciler sorunuyla ilgili proje ve vaatlerine tanık olmadım.

Şayet adayların projeleri kamuoyuna açıklanmış ve dikkatimden kaçmışsa, bana hakkında yorum yapmak için özel olarak göndermelerini rica ediyorum.

Tam on yıl önce yine bir yerel seçim öncesinde sorunu gündeme taşımış ve başkan adaylarına hitaben bir yazı yazmıştım. Aradan geçen zaman sürecinde hiçbir şey değişmediğinden, yazım güncelliğini koruyor…

Yirmi Dokuz Mart iki bin dokuz seçimi öncesindeki yazımı, mevcut belediye başkan adaylarının ve Batman kamuoyunun takdirlerine sunuyorum:

**

**

BESİCİLER SORUNU PROJENİZ VAR MI?..

Yirmi dokuz Mart yerel seçimlerine hazırlanan partiler hummalı şekilde çalışmalarını sürdürüyor ama, kentimizin en önemli sorunlarını kimsenin gündeme taşımadığını gözlemliyorum!..

Neden acaba?

Sorunu mu bilmiyorlar, yoksa çözüm paketini açıklamaktan mı çekiniyorlar?

Öyle ya yazı konum olan sorun binlerce insanı ilgilendiriyor ve radikal bir çözüm paketi sunmayı gerektiriyor.

Hem cesaret, hem basiret, hem de oy riski olan bir sorunumuzdan söz ediyorum.

Eğer 21. yüzyıla yelken açan gemide yer edinmek istiyorsak, bu sorunumuzu çözmeliyiz diye düşünüyorum.

Belediye Başkan adayları kentin sorunlarının çözümü için projelerinin olduğunu söylüyor. Radyolarda, televizyonlarda, gazetelerde yaptıkları konuşmalarda, ‘projelerimiz var’ deyip duruyorlar. Ama daha bir başkan adayından bahse konu sorunun çözümü için proje ifadesini duymadım…

Bırakın proje düzeyinde bir açıklama, soruna vurgu yapan da çıkmadı. Acaba neden?

Değerli Okurlar, Batman’ımızın en önemli sorunlarının başında kent merkezinde sürdürülen ‘besicilik’ sorunu gelmektedir. Tahminime göre üç bin dolayında aile besicilik yaparak geçimini sağlıyor.

Kent merkezinin en gözde semtlerinde, çok katlı apartmanların arasında besiciliğin sürdürülmesi, modern kent için bir tezat oluşturuyor…

Batman’ı yönetmeye talip politikacılarımızın acaba besicilerle ilgili projeleri var mı?

Besiciler sorununa çözüm getirmeyi düşünüyorlar mı? Madem bolca projelerden söz ediyorlar, acaba yazılmamak kaydıyla da olsa besicilerle ilgili projelerinin taslağını bize gösterebilirler mi?

Yazılmamak kaydıyla diyorum, çünkü radikal bir çözüm paketlerini seçim öncesinde açıklayarak oy kaybetmek istemeyebilirler. Saygı duyarım. Ancak taslağını görmek istiyorum.

Değerli Belediye Başkan adayları bilmelidir ki bu kentin en önemli sorunlarının başında besicilik sorunu geliyor. Bağlar, Pazaryeri, Hilal, İpragaz, Fatih, Şafak, Belde gibi semtlerinde evlerinin yanı başında kurdukları ahırlarda koyun besiciliği yapan insanlar için bir çözüm geliştirmek zorundayız. Çünkü onlar da çözüm istiyor.

Geçen hafta ‘Önyargılar giremez’ toplantısında da bu sorun masaya yatırılmıştı. Koçerler Derneği Başkanı sayın M.Emin Çelik’in de hazır bulunduğu toplantıda, besicilik sorununa ne gibi çözümlerin olduğu soruldu. Ancak ikna edici bir yanıt alamadık.

Başkan M. Emin Çelik, kent merkezinde binlerce nüfusun besicilikle geçimini sağladığını, gündeme getirilen projelerin hayata geçirilemediğini belirterek, yeni çözüm arayışlarının olması gerektiğini söyledi.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin de gündeminde olan bu soruna kalıcı çözümlerin bulunması gerekiyor. Kuyubaşı köyü yakınlarında besiciler için yapılan küçük yapılar zaten satılamadı. Besiciler için yapılan evlerin yanı başında selzedelerin toplu konutları inşa edildi. Artık o eski projeyi unutmak gerekiyor. Besiciler için yeni projelerin düşünülmesi ve acilen hayata geçirilmesi elzemdir.

Daha önce de önerilerde bulunmuştum. Bence en iyi çözüm yolu, geri ödemesi olmayan iyi bir teşvik çıkartılmasıdır. Şehirden çok uzak yerlerde besicilik yapma imkanı sağlanmalı ve kent merkezinde hayvancılık kesinlikle yasaklanmalıdır. Ama önce besicilere o imkan sağlanmalıdır.

Neden?

Çünkü besici ailelerin kent merkezinde tıkanıp kalması, onların suçu değildir. 30-40 yıl önce kent merkezinde bahse konu semtlerde besicilik yapan ailelere elektrik ve su verilmiyordu. Belediye mücavir alanı dışındadırlar diye hizmetin h’sini göremiyorlardı. Kent gelişip büyüdü ve onlar da merkezde kaldılar. Onların mağduriyeti söz konusudur. O nedenle akılcı ve yapıcı çözümler bulmalıyız.

Önce kent merkezinde besicilik yapanların envanteri çıkarılmalıdır. Kaç aile bu yolla geçimini sağlıyor, durum tespiti yapılmalıdır. Ondan sonra kendilerine teşvik verilerek hayvancılık tamamen yasaklanma cihetine gidilmelidir. Yoksa Toplu Konut İdaresi’nin yapacağı paralı konutlarla bu sorun çözümlenemez diyorum.

Bu önerim tartışılabilir. Ancak herkesin önerisine açık olalım. Biliyorsunuz en kolay şey eleştirmektir. Herkes istediği eleştiriyi yapabiliyor. Nitekim besiciler konusunda da herkes eleştiri yapmaktan çekinmiyor. Ancak öneri sunanlar ne yazık ki yok denecek kadar az. Bu yazımla hiç olmazsa kabul görür görmez ayrı husus, öneri sunuyorum.

Hem görüştüğüm bazı besici ailelerin böyle düşüncelere sahip olduklarından yola çıkarak bu öneriyi dile getiriyorum. Başka çözüm yollarını bilenler lütfen buyursun önerilerini açıklasınlar.

Aşiretleri farklı olan besici ailelerini aynı yerde bir araya getirmek mantıklı bir çözüm olamaz. Onlardan günümüz toplu konutları gibi para tahsil ederek gerçekten çözüm geliştiremeyiz.

Besiciler adına yapılan toplu konutların çözüm olabileceğini düşünenler varsa, buyursun şu Kuyubaşı köyü yakınlarındaki konutların durumunu araştırsınlar. Besiciler bu konutlara neden rağbet göstermediler sorusunun cevabını bulsunlar.

Kuyubaşı köyü yakınlarındaki konutlara besiciler taşınmaya yanaşmadı değil mi? Şimdi besiciler sorunu için yeni ihaleler açılması, yeni toplu konutların yapılması seçeneğini çözüm olarak görmediğimi göstermek için bu uyarıyı yapmak istiyorum. Bence yeni toplu konut alanları için trilyonlar harcayacağımıza, besicileri ikna edecek yöntem ve arayışlara gidelim.

Belediye Başkan adaylarının bu önerilerimi dikkatle okumasını diliyorum. Onların çözüm için projelerini merak ediyorum. Batman’ın bu en temel sorunu için ne düşünüyorlar, öğrenmek istiyorum.

Eğer daha güzel, temiz, çağdaş bir kent istiyorsak, bunun yolunun besiciler sorununun çözümünden geçtiğini açıkça ifade edeyim. Besiciler sorununu çözmek demek, bu kentin geleceğinin parlak olması demektir.

Belediye Başkan adaylarını gerçekten zorlu bir görev bekliyor. Önceki yönetimler bu soruna çözüm getiremedi. O nedenle kangrenleşmiş sorun hala çözümsüz. Bu kent artık besiciliği kaldırmıyor. Etrafa gelişigüzel serpiştirilen gübrelerin kokusu bu kente yakışmıyor…

Duyarlı olunması dileğimle.