Batman’da

doğa,

ekoloji,

çevre,

ağaçlandırma denildi mi herkesin tanıdığı, bildiği ‘Çevreciler’ akla gelir…

Yıllar önce Batman’da Çevrenin Ç’si bilinmezken onlar alanlardaydı…

Yıllar önce kurum ve kuruluşları fidan dikmeye davet eden, kampanyalar düzenleyen ve her gün basında haber konusu olanları Batmanlılar iyi hatırlar…

Çevrecilerimizden söz ediyorum…

Hani şu her türlü çevresel sorunlarla mücadele ederken tehdit edilen, buna rağmen daha yaşanabilir bir Batman ve dünya için çabalayan gönüllüler…

Daha yaşanabilir bir Batman için her türlü zorluklara göğüs gererek çabalayan, okullarda sürekli konferanslar vererek öğrencilere gönüllülük temelinde ağaç ve orman sevgisini aşılamaya çalışan çevreciler…

BATMAN, ÇEVREYİ ONLARLA BİLİR…

Batı Raman dağında yaklaşık iki milyon meşe palamudunu toprakla buluşturan,

daha yeşil bir Batman’a katkı sunmak için TEMA Vakfı’nın Batman’da adından söz ettiren,

vakfın genel başkanı Prof. Dr. Hayrettin Karaca’yı Batman’a getirip konferans verdirten(Sayın Hasan Erdal, Vahap Asma’nın kulakları çınlasın, konuğumuzu Diyarbakır’dan alıp getirmiştik),

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Samanyolu yeşil alan projesi pratiği ile kamuoyunun karşısına çıkan,

Sayın Vahdettin Bereceli Paşa ile ‘Mehmetçik Ormanı’nda, Malabadi’de, Samanyolu’nda geleciğimiz için fidan dikme etkinlikleriyle dikkat çeken bir hareketten/çevrecilerden söz ediyorum…

Sayın Efkan Ala, Batı Raman dağında toprakla buluşturulan meşe palamutları için çevrecilere teşekkür ediyordu…

Batman’da, Hasankeyf karayolu bitişiğinde ‘Maliye Ormanı’ varmış biliyor musunuz? Orada bir orman oluşturulmak istendiğinde, alana gururla davet edilen Çevrecilerden başkası değildi…

O orman sahipsiz kalınca, sökülen tel örgülerinin fotolarını çekip, kamuoyunun karşısına taşıyanlar ve birilerine hedef olanlar çevrecilerimizden başkası değildi…

Aynı alana Final Dersanesi fidan diktiğinde, onur konukları yine çevrecilerdi…

Batman’a yeşil kuşak için güçlü bir kamuoyu oluşturmaya çalışan çevrecilerin çabaları olumlu sonuçlar veriyordu durmadan.

TÜPRAŞ, Batı Raman’da ‘Yüz bin fidan’ kampanyası başlatırken, nefeslerini enselerinde hissettikleri çevrecileri etkinliklere davet etmekten çekinmiyorlardı…

Okullarda oluşturulan çevre kulüpleri, çevrecilerin öğretileriyle ‘her eve bir fidan’ kampanyası yürütüyordu…

Merhum Valimiz Recep Kızılcık, Raman Dağındaki etkinlikte çevrecilerle medyanın karşısına çıkmıştı…

Yerel basında “Üniversiteye üç bin ağaç” başlıklı haberde; ‘Bereket Ormanları projesi Kapsamında Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsün'de bin fidan dikildi, iki bin fidan da kısa sürede dikilecek’ spotunu gördüğümde, gözüm haber metninde geçecek çevrecileri aradı. Habere bakalım: “Üniversite alanında düzenlenen fidan dikme etkinliğine Vali Ahmet Deniz, Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Rektör Durmuş, etkinlik kapsamında ilk önce bin fidan dikeceklerini, daha sonra bu sayıyı 3 bine çıkaracaklarını söyledi. Etkinliğe katılanlara seslenen Vali Deniz, ‘Şu an Batman’ın yüzde 27’si orman. Son 10 yılda Batman’da 2,5 milyon fidanı toprakla buluşturmuşuz. 1,5 milyon meyve fidanını da dağıtmışız. Bugün de Bereket Ormanları projesi kapsamında fidan dikimi yapacağız. Bu artarak devam edecek. Yeşil olmadan doğayı düşünmek mümkün değil. Bu toprakları atalarımızdan nasıl emanet aldıksa gelecek kuşaklara da öyle teslim edeceğiz. Biz Batman’da fidan ekimi için nerde uygun bir toprak varsa orada fidan ekeceğiz’ dedi. Batman’daki arazilerin çoğunun fidan dikimine uygun olduğunu söyleyen Vali Deniz, arazi sahiplerini kendi arazilerinin yanına fidan dikmeye çağırdı.”

Haber metninde çevreciler ifadesi geçmiyor.

Allah razı olsun. Hayırlı bir çalışma.

Batman Üniversitesi’nin böylesi önemli çalışma ile gündeme gelmesine sevindim. Zira Üniversite kampus alanını gördüğümde yeşil alan açısından büyük eksiklik dikkat çekiyordu. Bu adım iyi oldu ancak Çevrecilerin bu etkinliğe çağrılması gerekmez miydi?

Batman Üniversitesi’nde bu kentin doğası, çevresi için çabalayan bir sivil toplum örgütünün olduğunu bilen kimseler yok muydu?

Yıllar önce üniversite kampusü çevresinde fidan dikenler, etkinliğe davet edilenler çevrecilerden başkası mıydı? Hayır…

Ne oldu da Çevrecileri unuttunuz? Bunu sormak hakkımızdır…

İl Güvenlik Danışma Kurulunda üniversitenin sorunlarının çözümü için öneriler sunan kurul üyesi çevreciler gerçeğini hatırlatmak isterim…

Batman’da çevre için etkin mücadele veren çevrecilerin örgütlü olduğu yapı, yani Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin çağrılmadığı, çağrılmayacağı her benzer etkinlik bence eksikliktir…

Kentimiz kırsalında, üniversitemiz çevresinde ‘Bereket Ormanları’ için adım atılmasını destekliyorum.

Sadece üniversite çevresinde değil, kentimiz kırsalında ormanlar için çabalayan çevreciler gerçeğini hatırlatmak isterim. ‘Batman’a Yeşil Kuşak’ sloganı kime aittir diye sormak isterim?..

Yeşile, doğaya, ekolojiye bir zarar geldiğinde halkımızın aradığı, basınımızın göreve davet ettiği çevrecileri, ağaç dikme etkinliğine çağırmak, en doğru davranış olacaktı. Unutmuş olanlara hatırlatmak için bu yazıyı yazdım.

Çevreciler çalışmalarını, hizmetlerini gönüllülük temelinde, belki rıza-i İlahi için, inandıkları yüce değerler için yapıyorlar. Birilerinden övgü kazanmak, gösteriş için değildir çabaları. Çağrılmasalar bile onlar zaten bir ibadet aşkı ile çalışıyorlar, çalışacaklar, bundan şüphem yok…

Bu kentin çevre sorunları, temizliği, doğası için etkinlik düzenleyecek kurum, kuruluş ve STK’ların, çevrecileri unutmamalarını dilerim.

Herkese hakkını vermek ve gençleri gönüllülük temelinde verilen mücadeleye teşvik etmek için bu öneriyi sunuyorum.

Bereketli ormanlarımızın olması dileğimle.