Merkez nüfusu 500 bine dayanmış Batman’ın pek çok sorunu olduğu gibi, şehir içi ulaşımda da önemli sıkıntıları vardı.

Belediye yönetimi yeni bir sistemi 21 Eylül 2019’da uygulamaya koyunca, yerel basındaki tüm arkadaşlar gibi ben de yoğun şikayetlerle karşılaştım…

Tepkiler çok yoğundu gerçekten. Değişik mekanlarda herkes bu konuyu tartışıyor, yakınmalar artıyordu…

Elinde kalem tutan biri olarak kentin her sorunuyla ilgili olduğum gibi, ulaşım sorunuyla da ilgiliyim.

Yoğun şikayetler üzerine alana inerek iki kez gözlem yaptım…

Sırf gözlem yapmak için otobüsle bazı semtleri dolaştım, belediyenin aktarım alanını gördüm.

Kısacası, yerinde gözlem ve tespitlerim oldu, vatandaşları dinledim.

Gözlerimle tanıklık yaptım.

**

**

Sosyal medyada yaptığım bir paylaşımda mesele ile ilgileneceğimi belirtirken, şu ifadelerle soruna değinmiştim: ‘Belediye'nin yeni otobüs sistemini iki gün boyunca bir kaç kez gözlemledim. İyi niyetle ve gelecek adına güzel düşüncelerle atılan bir adımdır. Ancak Belediye alt yapısıyla bu yeni sisteme kesinlikle hazır değildir.

Bir saatten fazla bekleyerek ancak binebildiğim otobüsle Kuyubaşı, Emekliler TOKİ ve Üniversite'yi dolaştım. İnsanlar kesinlikle işkence yaşıyorlar.

Belediye otobüs şoförleri üstün bir fedakarlıkla çalışıyorlar. Saatlerce çalışıp, dinlenme olanağı bulamayan sürücüler ve diğer konular için inşallah bir yazı yazacağım.

Şu kadarını belirteyim; bu mevcut araçlarla sürdürülebilir bir hizmet değildir. Sistem yenidir sıkıntılar yaşanabilir diyebilirim ama öyle değil. Bu sistem için iki kat araç gerekir.

Tüm semtlere belediye önünden ulaşım olumlu ama bazı yerlerde yaşanan sıkıntıları görmek gerek. Sistemden memnun tek kişi göremedim.’

**

Değerli Okurlar, bildiğiniz gibi yıllar önce kentteki şehir içi ulaşım sadece minibüslerle sağlanıyordu. Otobüsler hizmete girdikten sonra kısmi bir rahatlama sağlanmıştı.

Geçen zaman zarfında belediye yönetimleri yeni otobüsler alarak halkın hizmetine sundular. Ancak büyüyen kentin ihtiyacına cevap verilemedi.

Kayyumlu yönetim döneminde tüm şehir içi minibüslerin kaldırılarak, sadece otobüslerle hizmet yapılması gündeme getirilmişti.

Tüm dolmuş hatlarının ortaklaştırılarak ulaşım hizmeti verileceği belirtilmişti.

Güzel bir düşünceydi.

Ne yazık ki teoride kaldı, pratik bulamadı.

21 Eylül’den bu yana yeni bir sistem deneniyor.

Yaptığım gözlemler ve halkın şikayetlerine dayanarak şunu net olarak ifade edebilirim; gerçekten iyi düşünülmüş ve üzerinde epey çalışılmış bir sistem.

Ancak Belediye alt yapısıyla buna hazır değildir…

Bir örnek vereyim; yeni güzergahlar oluşturuldu. Hangi güzergahta duraklar oluşturuldu?

Önümüzdeki günlerde yağışlı havalar olacak. Vatandaşlar hangi durakta yağmurdan korunmak için bekleyecek?

**

**

MİKRO DÜZEYDE SIKINTILAR MI?..

“Önemli olan ulaşımda rahatlamayı sağlamak, duraklar sonradan oluşturulabilir. Siz duraklara mı takıldınız?” diye bana cevap verilmesin.

Madem yeni bir sisteme geçiyoruz, alt yapısı ve üst yapısı ile hazır olmalı değil miydik?

Hayır, durak meselesi çok basit bir örnek. Aktarma alanı uygun bir yer değil. Trafiğin çok yoğun olduğu dar bir alanda insanlarımız aktarım için beklemek zorunda.

Gidecekleri otobüs gelinceye kadar o yol kenarında beklemek zorundalar…

Bölge Devlet Hastanesi yanındaki ana durakta yağmurdan korunma yerleri, ayrıca banklar vardı.

Otobüs sürücülerini düşünen var mı?

Bu insanlar robot değil.

Yemek ihtiyaçları, lavabo ihtiyaçlarını karşılamakta bile büyük sıkıntı yaşayan otobüs sürücüleri gerçeğini gözlemledim…

Namaz kılmaya bile vakitlerinin olmadığını gözlemledim.

Yaklaşık on saat boyunca durmadan direksiyon başında olan emekçiler gerçeği var.

Otobüs sürücülerinden geçiş sürecinde fedakarlık isteniyor, onlar da bunun alasını yapıyor. İyi de nereye kadar?

Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Zeki Hedekoğlu’nun konuşmasını gazetemizde okudum. Makro düzeyde düzenleme yapılırken, mikro düzeyde sorunlarla karşılaşmaktan söz etmişti. Yukarıdaki örnekler haydi mikro düzeyde sorunlar olsun!..

Makro düzeydeki sorunlar belli değil mi?

Şu kesin bir gerçek; iyi niyetle getirilmiş bir sistem. Ancak ihtiyaca cevap verecek alt yapısı yok. İki gün ayrı saatlerde Batman Hastanesi önünde bir saat boyunca 9 numarayı bekledim. Bir saat sonra gelen otobüs tıklım tıklımdı. Zorla binerek hareket ettik. Her durakta balık istifi durumu yaşadık. Onlarca kişi ön kapı yerine arka kapılardan otobüse ücretsiz bindi.

Devamı yarın.