İluh Deresi sel felaketinin üzerinden 1 Kasım gecesi itibariyle 13 yıl geçti. Yeni bir sel felaketinin yaşanmaması için alınması gereken tedbirlerle ilgili iki günlük yazı yazdım.

İluh Deresi’nin ıslahı için verilen sözleri gündeme yeniden taşıdım…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, son Başbakan Binali Yıldırım’a, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’dan, eski Maliye Bakanı/Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e, iktidarın gelmiş geçmiş Milletvekillerine kadar tüm yöneticilerin vaatleri ve sözleri ile ilgili olarak hafızamızı tazeledim.

Yine İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi için verilen mücadeleden söz ettim.

İki günlük yazım mutlaka Belediye Eş Başkanlarının ve başkan yardımcılarının önüne de gitmiştir. Gitmemişse, bilgi sahibi olmamışlarsa, hiçbir şey demeyeceğim!..

Yerel basınımızın çoğu sel felaketinin yıldönümünde özel haberlere yer vermişlerdi. Gönül isterdi ki eş başkanlar o gün basın toplantısı düzenleyerek projelerini paylaşsın ve yerel basına teşekkür etsinler.

**

**

BİLGİ SAHİBİ OLMADIĞIMIZ PROJE…

Değerli Okurlar, Belediye Eş Başkanları Sayın Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz,1 Kasım tarihinde belediye resmi internet sitesi üzerinden bir duyuru yaptılar. O haberi bilginize sunmak istiyorum;

“Yazın yarattığı kirlilik ve koku, kış mevsiminde ise oluşturduğu sel felaketi tehlikesi nedeniyle kenarında bulunan 12 mahallenin korkulu rüyası haline gelen İluh Deresinin ıslahı için Bakanlığa sunulmak üzere Batman Belediyesi tarafından detaylı proje hazırlandı. Bölgenin afet kapsamında kentsel dönüşümle yenilenmesi halinde Batman’ın büyük bir sorundan kurtulacağını belirten Belediye Eş Başkanları Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz: ‘Ancak bu çalışma sadece Belediyenin imkânları ile çözümlenecek bir çalışma değil. İlgili ve paydaş bütün kurum ve kuruluşların ellerini taşın altına koyarak birlikte hareket etmesi ile başa çıkılabilecek bir çalışmadır. 2006 yılında meydana gelen sel felaketinde dere kenarında bulunan 12 mahallemiz zarar görmüş 11 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Gelinen aşamada her gün daha da büyüyen kentimizin bu sorununa artık çare bulmak zorundayız. Bu amaçla hazırlamış olduğumuz projenin onaylanması için herkesin katkısını bekliyoruz. Çalışmayı bakanlıklara sunacağız. Bakanlıkların ilgili yerel birimlerinin ve kamuoyunun desteği ile projenin kabul edilmesi durumunda kentimizi önemli bir sorundan el ele vererek kurtarmış olacağız. Dileğimiz bu çalışmanın başarı ile sonuçlandırılmasıdır.’ dediler.”

**

**

Haber böyle. Olumlu bir gelişme…

Daha önce Başbakanlığa sunulan İluh Deresi Kentsel Dnüşüm Projesi’nden söz etmiyorlar.

Yeni bir proje olduğunu anlıyoruz.

İyi de hani o proje?

Kamuoyu, yerel basın, STK’lar hangi projenizi destekleyecekler?

Kamuoyuna ilan ettiğiniz, ancak içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir proje için size nasıl destek vereceğiz?

Veya şöyle sorayım; bunun için nasıl destek isteyebiliyorsunuz?

Batman’da İluh Deresi ile ilgili çok sayıda STK var. Teknik olarak hangi STK’dan destek istediniz?

Misal olarak sağlık boyutu var. Sağlıkla ilgili demokratik kitle örgütlerimiz yok mu? Çevre boyutu hakeza…

Bir istişare yapmanız çok zor mu?

**

**

Düşüncemi ve önerilerimi ifade edeyim; STK ve basın ayağı ihmal edilmiş…

İluh Deresi için proje hazırlanması çok olumlu bir gelişme. Ancak haydi hazırlarken istişare yapmadınız, bari hazırladığınız projeyi kamuoyuna tanıtınız…

Geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmesini öneriyorum.

O toplantıya duyarlı tüm STK’lar, yerel basın, muhtarlar ve DSİ, Çevre ve Şehircilik, AFAD gibi kamu kurumlarının ilgili yetkilileri ve muhtarlarımızın katılımında fayda vardır.

Görüş, öneri alıp, projenizi anlatır, destek istersiniz.

Bunu yapın, toplantıya katılmayanları vicdanlarda mahkum edebiliriz.

Bu kent için atılacak her hayırlı adım kimden gelirse gelsin desteklemeyi görev biliyorum. Batman’ın güzel yarınları için artık İluh Deresi ayıbından kurtulmalıyız vesselam.