Bir yerel seçimi geride bırakmamızın üzerinden yaklaşık iki aylık bir süre geçiyor. Bu süre zarfında yeni yönetimin hizmetlerini yakından takip ediyorum.

Ülke genelinde olduğu gibi kentimizde de, ilgili yasalar doğrultusunda sandık başlarına gidip oy kullanan vatandaşlar, yeni bir yönetimi kendilerine hizmet etmeleri için seçmişlerdir.

Yirmi dokuz yıldır, gazetenin çıkmadığı Pazar günleri hariç, aralıksız günlük yazılar yazan ve kentin sorunlarıyla ilgili olan biriyim.

Siyasi görüşlerinden bağımsız olarak, yasalar doğrultusunda atanmış veya seçilmiş tüm yerel yöneticilerin başarılı olmasını istemiş ve dilemişimdir.

Neden?

Çünkü yerel yönetimin başarısızlığının faturasını bu kentin sakinleri ödemek zorunda kalıyor.

Olumlu çalışmalar kimden gelimişse gelsin takdir etmişimdir.

Bu temel prensibim tüm yönetimler için geçerlidir.

Yapıcı eleştirilerden hiçbir dönemde kaçınmadığım, değerli okurlarımın malumudur.

İnşallah yeni süreçte de yapıcı eleştirilerden kaçınmayacağım.

Bu vesile ile yeni yönetime başarılar diliyorum.

**

**

DEVLETTE VE YERELDE DEVAMLILIK ESASTIR…

Evet, bir yerel seçimi daha geride bıraktık.

Devlette devamlılık ‘esas’ olduğu gibi, yerel (belediyeler) yönetimde de devamlılık esastır.

Yönetime hangi siyasi parti gelirse gelsin, yeni meclis ve başkanlar artık tüm kent sakinlerine hizmetle mükelleftirler.

Mevcut yasalar doğrultusunda seçilen ve kentleri yönetmeleri karşılığında devlet bütçesinden yüklü miktarlarda ödenek alan bütün yerel yönetimler, halka hizmet konusunda ellerinden geleni yapmalıdırlar.

Bu arada partileri, siyasi görüşleri ne olursa olsun, seçilmiş tüm yerel yöneticilerin, diğer resmi kamu kurumlarıyla, Vali, Vali Yardımcıları ve müdürlüklerle koordineli olarak çalışmaları yasal bir zorunluluktur.

Büyükşehirler dahil, tüm illerdeki bütün atanmış ve seçilmişlerin yasalar gereği birbirlerinin hukuklarına dikkat etmeleri şarttır, zira herkesin görevleri tanımlanmıştır.

Kentleri birlikte yönetecek tüm idarecilerin güzel diyalog içerisinde bulunmaları, kentlerin yarınları için büyük önem arz etmektedir.

**

**

Saygıdeğer Okurlar, belediyelerin görevleri 5393 Sayılı Kanunla genişçe ifade edilmiştir.

Kentlerin güzel yarınları için yerel yöneticilere çok önemli görevler düşmektedir. Bu vesile ile ilgili kanundan bazı satırları kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum:

“Belediyenin görev ve sorumlulukları:

MADDE 14. — Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;

a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000'i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar.

b) Okul öncesi eğitim kurumları açabilir; Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir; sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir; kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir; bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir.

Belediye, kanunlarla başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahallî müşterek nitelikteki diğer görev ve hizmetleri de yapar veya yaptırır.

Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin malî durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir.

Belediye hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.

Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar.

Belediye meclisinin kararı ile mücavir alanlara da belediye hizmetleri götürülebilir.

4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümleri saklıdır.”

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/07/20050713-6.htm

**

**

Görüldüğü gibi bu kentin neredeyse tüm sorunları belediye ile ilintilidir.

Kentimizin temel sorunlarının hepsini çok iyi bilen ve çözüm öneri içeren makaleler yazan biri olarak yeni yönetimi inşallah takip etmeye devam edeceğim. Hayırlı her hizmetlerini takdir ederken, yanlışlarını da eleştirmekten inşallah kaçınmayacağım.

Başkanlardan Sayın Mehmet Demir’i yıllardır tanıyorum. Kendisi Batman Tabipler Odası Başkanı iken, Batman Kent Konseyi gibi önemli kurullarda geçmişte birlikte çalıştığım, saygınlığını bilen bir şahsiyettir. Sivil toplum geleneğinden gelen bir yönetici olduğundan Sayın Demir'in, STK'lardan ve basından gelecek her türlü yapıcı eleştiriye açık olacağına inanıyorum. Şahsen başkan yakın akrabam da olsa yapıcı eleştirilerim kesinlikle inşallah olacaktır. Ancak Kayyum yönetimi dahil, önceki bütün yönetimlere genelde birkaç aylık süre tanıdıktan sonra eleştiriler yöneltmişimdir. Etik olan da budur. Kentimizin yığınla çözüm bekleyen sorunları için yeni seçilen yönetimleri hemen eleştirmeyi ahlaki bulmamışımdır. Bu süre zarfında önemli sorunları inşallah gündeme taşıyıp, çözüm önerileri sunacağım.