Bu kentin sorunlarıyla çok ilgili olan biriyim. Ancak dikkatinizi çekmiş olacaktır; Kayyum atamasından sonra belediye yönetimine yönelik olumlu veya olumsuz yorumlarım çok az olmuştur. Bu kentin lehine gördüğüm bazı çalışmalar hakkında görüşlerimi açıklarken de ihtiyatla hareket ettim. Nedenim gayet açıktır.

Yeni yönetimin lehine yazılar yazacak olsam, birileri hemen beni yağcılık ve yalakalıkla suçlayacak, güçlünün yanında yer aldığıma dair aleyhte kampanyalara başvuracak, algı operasyonları ile saygınlığıma gölge düşürmeye yeltenecekti… Mesafeli durdum.

Görevlendirilmiş yeni yönetimi eleştirsem, haksızlık edecektim. Çünkü onların elinde devasa sorunlarımızı çözecek sihirli bir değneğin olmadığı gerçeğini en iyi bilenlerdenim. Zaten geçmiş yıllarda da her yerel seçim sonrasında da yaklaşık bir yıl boyunca yeni yönetimleri eleştirmez, kendilerine süre verirdim. Makul süre geçtikten sonra eleştirilerden kaçınmayacağım. Yapıcı eleştirilerim zaten oluyor, okuyucularımın malumudur.

HAYATTA OLAN BAŞKANLAR…

27. yıldır Batman ortamında aralıksız günlük yazılar yazmış biri olarak her zaman kalemimle bu kentin daha güzel yarınları için yazılar yazdım, hep yapıcı eleştirilerde ve önerilerde bulundum.

Gelmiş ve geçmiş bütün Belediye Başkanlarını çok sert eleştiren yorumlarım olmuştur. Bu gerçeğe rağmen hakkımda olumsuz değerlendirmeler yapan, çıkarlarım için veyahut ideolojik karşıtlığım için yorum yaptığımı ileri süren bir Belediye Başkanı çıkmamıştır.

Allah’a hamd olsun, bu konuda başım dik, alnım açıktır. Merhum Salih Gök, hak aleme gitti, biz yalancı alemdeyiz. Zamanında hizmetlerini olumlu ve olumsuz en çok değerlendiren gazetecilerden biriyim. Merhum Gök, hakkımda hep olumlu değerlendirmeler yapmıştır. Sayın Ataullah Hamidi, Mahmut Tileği(Başkan Vekili), Abdullah Akın, Hüseyin Kalkan, Nejdet Atalay, Sabri Özdemir’e beni herkes sorabilir.

Hepsi hayattalar, hakkımda olumsuz bir cümle kursunlar, yazı yazmayı bırakırım…

Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’un da hakkımda olumsuz bir değerlendirme yapacağına inanmıyorum. Aksine Belediye Başkan Vekili olmadan önce hakkımda olumlu değerlendirmeler yaptığının tanıkları var.

Batman Kent Konseyi’ne Vali Yardımcısı olarak katıldığında, o konseyin Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu Sözcüsü ve Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev yapıyordum. Beyefendi kişiliği, dobra dobra konuşmaları ile kendisini hep bildim.

Önceki gün Sayın Aksoy’un Kristal Park’taki basın toplantısı olduğunu duymamıştım. Konu ile ilgili haberleri okuduğumda, bu kent için çırpınan bir bürokratla bazı çevrelerin uğraştığı kanaatine vardım…

Görüldüğü kadarıyla Ertuğ Şevket Aksoy hakkında algılar yaratmaya çalışan çevreler var. Bu algı operasyonlarının arkasında görevinden uzaklaştırılmış Sayın Sabri Özdemir ve yönetiminin değil, rant çevrelerinin olduğu görülüyor…

Yeni yönetime yazımın girişinde ifade ettiğim nedenlerden dolayı mesafeli duran biriyim. Ancak bu kentin daha güzel yarınları için uğraş verdiğine inandığım ve dürüstlük temelinde çalıştığına kanaat getirdiğim bir bürokrata yönelik çalışmalarda en azından siyaseten değil, kentin çıkarı adına safımı belirtmek isterim. Sayın Aksoy’un aleyhine çalışanların bu kentin güzel yarınlarını istemeyen çevreler olduğuna inanıyorum. Belki onlar çıkar ve menfaat grupları olarak faaliyetlerde bulunanlardır…

Belediye Başkan Vekili Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’un gayet yapıcı değerlendirmeler yaptığını gözlemledim. Politik bir şahsiyet olarak değil, bir kamu çalışanı olarak kendisine tevdi edilen görevi yerine getirmeye çalışan ve bu kente hizmet etmek için çabaladığını belirten bir değerlendirme yaptılar. Şu değerlendirmesine bakalım: “Belediye olarak, belediye hizmetlerinin etkin ve düzgün bir şekilde yerine getirilmesinden sorumluyuz. Toplum içinde farklı siyasi görüşe sahip olanlar Anayasa konusunda fikir sahibi olabilir. Bizim görevimiz halkımızın vatandaşlarımızın özgür iradesine saygı duymaktır. Ancak takdir edersiniz ki bu dönemler hassas dönemlerdir. Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Toplumun hassasiyetlerinden istifade etmek isteyenler çeşitli algı operasyonlarına girmek isteyebilirler. Bizim için en önemlisi toplumun huzurudur. 15 Temmuz’da ortaya çıkan bir durum ülkemizin ne kadar hassas bir dönemden geçtiğini açık ve net olarak söylüyor. Bunun ilimize olan izdüşümü de kaçınılmazdır. Bizler, kamusal yararı ve menfaatleri, bireysel menfaatlerimizin önüne alıyoruz. Zaman zaman ‘Bulanık Suda Balık Avlamak’ isteyenler olacaktır. Ben Belediye hizmetlerini yerine getirmek için atanan bir kamu görevlisiyim. Belediye Başkanları, yasa ve hukuk düzenine göre Belediye Başkanı olurlar. Son zamanlarda medyada yerel ve sosyal medyada da yerel hareketlerin, beyanatlarının olduğunu görüyorum. Allah’a şükür alnımız açıktır. Allah’tan başka da kimseden korkumuz ve çekindiğimiz yoktur. Bulanık suda balık avlamak isteyen rant çetelerine meydanı boş bırakmayacağım. Bazı kuralsızlıklara alışan gruplar vardır. İhaleleri % 1 kırımla alanlara fırsat vermedik. İhale ve rant çetelerine meydanı boş bırakmayız.”

Evet, yerel basınımızda yer alan bu ifadeleri aslında bize fikirler veriyor. Bazı çevreler diledikleri gibi hareket edemiyor demek ki.

Geçmişten beri bilirim, rant çevreleri geçmişteki Başkanları da etkilemeye çalışırdı. İmarda, yeşil alanların peşkeşinde, ihalelerde rahatsız olan çevreler farklı algılarla başkanları itibarsızlaştırmaya çalışırlardı.

Gelişmeleri analiz ettiğimde, mevcut geçici yönetim ve Başkan Vekili hakkında somut bir suçlama yapabilecekleri bir malzeme göremiyorum…

Başkan Vekili Aksoy’u hırsızlıkla, yolsuzlukla, kamu mallarını uhdesine geçirmekle, iltimas yapmakla suçlayamıyorlar. (Zaten böyle suçlamaları olsaydı, bu köşede, bu rahatlıkla görevlendirilmiş bürokratı savunamazdım. Bu yazıyı bir çıkar ve menfaat beklentisi olmaksızın yazdığıma Allah şahittir. Bu yazı Kayyum’u savunma yazısı değildir, böyle yorumlayacakların da iyi niyetli kişiler olmayacaklarını belirteyim.)

Onun yerine puslu havada farklı algılarla bir hesap peşindeler. Bunu kentimizin yararına görmüyorum. Bırakın da herkes görevini yapsın. Olumsuz gelişmeler sadece kentimize zarar verir.