Bayramların ne dinimizdeki ne de örfümüzdeki yeri değişmemiştir.

Ancak Türkiye halkları olarak hem dinimizle ve hem de örfümüzle bağdaşmayan bayram algısı ve bunun yansımalarını görüyoruz. Çünkü değişen bizleriz.

Nasıl mı?

Anlatayım:

Bayram demek büyükleri sormak ve ellerinden öpmek, küçükleri sevindirmek ve harçlıkla mutlu etmek, kolu-komşu iletişim haline geçmek demek.

Şimdi bayram olmuş, memleketten kaçış, büyüklerden uzayış, tatil yörelerinde her şey dâhil obes olma ve göz banyosu yapma. Yuh olsun artık.

Haber geçiyor televizyonda, Antalya’da oteller bayram tatilini fırsat çevirenlerin adeta istilasına uğradı ve doluluk oranı % 125. Ruslarda gelmiş. İyi valla.

Bayramın son gününden sonra ise haberler, olmayan bir canavarın milleti yediğini söylemeye başlayacak; Trafik canavarı.

E tabii sen milyonlarca memur-işçi- özel sektör çalışanı bir anda dinini, örfünü bırakıp seküler Hıristiyanlar gibi dini bir ritüeli, yaz tatiline çevirirsen eeee o zaman da kilitlenen yollarda kan deryasında boğulursun.

Bunların kahır ekseni dinimizi iyi bilmiyor olmamızdan ve dahası gereken kıymeti vermeyişimizdendir.

Alın size bir misal daha; Kurban kesiyor adam, ama bayramda ama içinden geçmiş bir şey için. Peki, ne yapılır bu et? Belli bir ölçüyü alırsın ve sonrasında eş dost, akraba ve yoksullara da payını ayırırsın. Ama adam öyle yapmıyor. Kalli yapıyor, yani kavurma. Sonrada aylarca bu kavurmayı yiyor ve diyor ki Allah’a hamdolsun her sene illa ki bir kurban kesiyorum. Yav he he…

Dahası var. Adam kurbanlık eti kesmiş, dağıtmış ama akşam içki sofrasında kurban eti yiyor. Tabii bu durum Batı’da bir ilde yaşandı. Sordum abi içki ile bu kurban eti ne alaka? Bana dedi ki bak yavrum, onun yeri ayrı, bunun yeri ayrı.

Eğer dinimizi, diyanetimizi bilmezsek cahillerin maskarası oluruz.

Biri kalkıyor ben mezhepsizim diyor, öteki kalkıyor en iyi mezhep Hanifi mezhebidir diyor. Amıca, kurban olim o senin dediğin İbrahim Peygamberin Hanif dinine mensubiyet olmasın? Diyor ki yok evladım gel amcanı dinle, bırak Şafi olmayı, çünkü Hz. Muhammet de Hanifiydi diyor. Gel de anlat tevhid dininin bir diğer anlamı olan Hanif dini ve İbrahimi (A.S) geleneği.

Bizler özümüzden hızla uzaklaşıyoruz.

Eski bayramları aramamızın bir sebebi de bu uzaklaşma ve yozlaşmadır.

Cep telefonları, sosyal medya ve kesintisiz iletişim bizi birbirimize yaklaştıracağı yerde çok daha fazla uzaklaştırdı. Bunun üstüne dini ve örfi değerlerimize kıymet vermeyişimizi de eklediğimizde sonuç çok da iyi olmuyor tabii ki.

Konumuz bayramlar ve bayram kaçamağı-tatili olduğundan yine oraya bir U dönüşü yapalım;

Bayram dönüşü trafik kazalarında ölecek olan tüm vatandaşlarımıza keşke ölmeseydiniz, yaralanacak olanlara da keşke yaralanmasaydınız, keşke dini bir olgunun içini tatil gibi bir uygulamayla boşaltmasaydınız demek geldi içimden.

Allah ölenlerin hepsine gani gani rahmet eylesin ve yaralanan ve bundan sonra sakat kalacaklar içinde şimdiden geçmişler olsun, Rabbim şifa versin.

Haa şimdi biri diyecek ki gardaşım sen müneccim başımısın? Nirden biliyosun daaa?

Abicim, kurban olim yaşım 48. Ben bu haberleri aklım başıma erdiğinden beri izliyorum desem herhalde bir 40 sene boyunca izlemişimdir. Yani öyle boş boş konuşmuyoruz.

Bayram her şeye rağmen, tüm çevremizdeki yangınlara ve ekonomik dalgalanmalara ve mutsuzluklarımıza rağmen İnşallah hayırlara vesile olacaktır.

Bayramınızı kutlar nice bayramlar dilerim…