*Batman’ın o renkli eski esnafları bir bir aramızdan ayrıldı. Bu şehrin ilk kasapları arasında Kanaat Kasabı merhum Yusuf Onur da vardı. 1970’li yıllarda eski sebze-meyve haline komşu olan Yıldız kaya İş hanı sokağında şehrin ilk kasapları bir aradaydı…

*Şehrin eski besicileri, Kurban bayramı öncesinde büyük-küçükbaş hayvanlarını Ankara’da satardı. 70’li yıllarda Batman Gençlikspor, Petrolspor gibi yüzlerce sporcu keşfeden kentin köklü kulüplerindendi.

KASAPLAR SOKAĞINDA ESKİ KASAPLAR

Her dini bayram geldikçe “Nerede o eski bayramlar” deriz. O eski gelenek ve göreneklerin ağır bastığı bayramlar geride kaldı artık.  Petrolcülerin var ettiği bu şehrin dününe dair ne varsa geride kaldı. Alın size Batman’ın 50 yıl öncesinden üç siyah-beyaz fotoğraf daha.

O renkli simalar bir bir ayrıldı aramızdan.

Batman’ın ilk kasapları arasında Kanaat kasabı Yusuf Onur da yer alırdı. Eski sebze ve meyve hali sokağında eski kasaplardan merhum Nedim Kaya, Haydar Akdi ve Yusuf Onur’un işyerleri peş peşeydi.

Hemen yanı başındaki Yıldız kaya iş hanının oluşturduğu o ‘Kasaplar Sokağı’nda mesleklerine bağlı merhum Kaya, Akdi ve Onur’u, 40-50 yıl öncesinde tanımayan yoktu.

Yıl 1976.

Merhum Yusuf  Onur, o dönemde yanından ayırmadığı TPAO emeklisi oğlu Veysi ile bu hatıra kare için poz verirken, Onur ailesinin kasaplık mesleğine olan sevgisini ellerindeki bıçaklarla belgeler gibiydiler. Eski kasaplar işyerlerinin kapılarına gelen dar gelirlileri de boş göndermezlerdi. Şimdi o emekçi kasaplardan geride bu siyah-beyaz kare kaldı.

BAŞKENT’E YOLCULUK YAPARLARDI

Yıl 1970.

Batman’ın tanınan besicilerinden ve büyükbaş hayvan satıcıları arasında yer alan eski kasap Yusuf  Onur, Batmanlı arkadaşları Bişar ve Ali ile bir Kurban bayramı öncesinde Batman’dan Ankara’nın yolunu tutmuşlar... O dönemlerde ulaşım sıkıntısına rağmen büyükbaş hayvanlarını Başkent’e götüren Yusuf Onur, arkadaşları Bişar ile Ali ile Ankara Güven Parkı’nda çektikleri siyah-beyaz karede şıklıkları objektiflere böyle yansımış.

Batman’da 50 yıl öncesinin canlı hayvan tüccarları ve kasapları, ticarette parmakla gösterilirdi.

Batman’dan Ankara’ya götürülen büyük ve küçükbaş hayvanlar kapışılırdı.

Batman’ın ilk kasaplarından Yusuf Onur ile iki arkadaşının giyimindeki şıklıkları dikkat çekiyor.

Batman’ın 50 yıl öncesindeki ticaret şimdiden daha ileri düzeydeydi. Bu siyah-beyaz fotoğraf aslında her şeyi özetliyor gibi...

70’Lİ YILLARDA BATMAN GENÇLİKSPOR

Batman’ın futbolu da 50 yıl öncesi daha ilerdeydi. 60 yıllık Batman Petrolspor kadar Batman’ın eski amatör takımlarından Batman Gençlikspor’da köklü bir ekipti.

Maçlarını o dönemler TPAO emektar sahasında oynayan Batman Gençlik’te kaptan ise Tüpraş Rafineri emeklisi kaleci Muzaffer İnağ’dı.

Batman Gençlikspor kurulduğunda o dönemler Petrolspor’a kafa tutardı. Sarı-Siyah ekipli takımda kimler forma giymedi ki… Süleyman Güç, merhum Şehmus Durak, İsmail Bağdu ve Cemal gibi Batman’ın başarılı futbolcuları Batman Gençlikspor’da ter dökmüştü.

İşte 1970-71 sezonundaki Batman Gençlikspor kulübünün 11’i.

“Ayaktakiler : Süleyman Güç, Adnan, Mehmet, Muzaffer, Cemal ve Mecit. Oturanlar : Merhum Şehmus Durak, İsmail Bağdu, Tanju, Fahri ve Tahsin.”

Batman Gençlik Spor kulübünün bir maç öncesinde çektiği hatıra karenin hemen arkasında 40 kişilik TPAO misafirhanesi de dikkat çekiyor.

Kısacası; Batman’ın bu sararan kareleri hüzünlendiriyor eski Batmanlıları.