Batman’ın kavurucu sıcaklarına maruz kalmadan çok şükür mübarek Ramazan ayını tamamladık.

Geçmiş yıllara oranla daha sukûnetli bir Ramazan’dı…

Orucun feyzini alamayanlar, sinirlerine hakim olamıyordu geçmiş yıllarda… Ya trafikte ya da basit bir tartışmada hemen ortalık karışı verirdi. Küçük çapta da olsa bu manzaralarla karşılaştık ama geçmiş dönemlere göre daha iyi konumdaydı kentin havası…

‘Bayram’ Farsça’dan devşirme...

‘Pağram’… Neşe, huzur, sukûnet…

Dünyanın dört bir yanındaki gözyaşı sarmalı bayramın o güzel maneviyatına gölge düşürüyor…

Ancak yine de bayramlar güzeldir, en azından çocuklar için…

***

SEÇİM HAVASI!

Ramazan ayında olduğu gibi bayramda da gündem; 24 Haziran seçimleri olacak…

Seçimlerin havası da bayramlardan mı etkilendi ne geçmişteki coşkulu seçim kampanyalarına pek şahit olmadık. Kimi adaya göre seçim kampanyaları Ramazan’la bereketlenirken, kimi aday da Ramazan nedeniyle daha sakin ve durgun bir kampanya yapmak zorunda olduklarının altını çiziyordu…

Ancak gerçek o ki; eski seçim havası yoktu… Belki de son bir haftada meydanlar ısınır…

Her şeyden önemli olan elbette seçimlerin sukûnet içerisinde tamamlanması.

Kuşkusuz bayram ziyaretlerinde vatandaşın muhabbeti de ‘seçim’ üzerinden dönecek. Anketler ve liderlerin son demeçleri tartışılacak Aman seçim analizi yapayım derken, birbirinize düşmeyin!

Gerçekten de Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden birine tanıklık edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle ülkemizde yeni bir sayfa açılıyor. Cumhurbaşkanı ayrı Meclis ayrı oylanacak.

Seçimlerin kazananı olacağı gibi kaybedenleri de olacak.

Demokrasinin vazgeçilmez unsuru: kuşkusu sandıktır, umarız 24 Haziran seçimleri demokrasi şölenine sahne olur…

Durgun, sakin seçim dedik ya…

Bu seçimlerin garip bir yanı da ülke genelinde olduğu gibi adayların, partilerinin genel politikalarının dışında pek de farklı proje-vaatlerde bulunmamalarıydı. Hele hele bazı adayların ‘Partimizde kişisel proje olmaz, kurumsalız biziz’ gibi söylemleri şaşırtıcıydı doğrusu. Her ne kadar yeni sistemde milletvekillerinin işlevi kısmen değişecek olsa da bir vekilin memleketin sorun veya taleplerine dair proje üretmesi kadar doğal bir şey olmaz, olmamalı.

Elbette partilerin seçim beyannameleri önemlidir ama her kentin kendine has sorun ve talepleri olur, bunları da programa almak o vekilin en önemli görevidir. Mesele bir bakıma programda olmayanı da programa aldırabilme yeteneğidir.

Seçimin havası ve bazı adayların söylemleri şimdilik böyle…

Bayram sonrası seçimi daha fazla konuşacağız...

***

BATMAN’IN ÇÖZÜLMEYEN SORUNLARI

Seçim’, ‘bayram’, ‘yeni yıl’, ‘tatil’ derken bakıveriyorsunuz da yıllar geçip gidiyor…

Yıllar birbirini kovalasa da memleketin sorunları hep yerine kalıyor!

Şöyle gözlerinizi kapatıp da maziye gidin ve ‘Batman’ın en önemli sorunları ne?’ diye düşünüverin. Ben öyle yapıyorum ve aklıma ilk gelen; İluh deresi…

Geçmiş yıllara ait haberlerimize bakıyorum da kentin ortasından geçen dere için hep “Kangrenleşen sorun” diye gündeme taşımışız… Yıl 2018… İluh ‘katmerli kangrenleşen’ sorunumuz!

Sorun yumağında aklıma ikinci gelen sorun-talep; memleketin hasret duyduğu Tıp Fakültesi

Memlekette vatandaş, STK temsilcileri, yerel medya bas bas bağırdı; “Biz de Tıp Fakültesi istiyoruz” diye ama bir de acı gerçeği öğrendik ki YÖK’e başvuru bile yapılmamış!

Daha sonra bir türlü artmayan uçak seferleriyle karşılaştım sorun yumağında…

Yahu arkadaş komşumuz Diyarbakır’da Almanya’ya direkt seferler yapılıyor, biz de ise İstanbul-Batman… Ankara-Batman… Zorlaya zorlaya haftanın belirli günlerine İzmir seferleri eklendi. Yazık değil mi şu memleketin insanlarına…!

Sorunlar yumağında son olarak da ‘yılan hikayesine’ dönen 500 yataklı hastane yatırımı karşıma çıktı. Önce 200 dendi, sonra 500 yataklıya çıktı, ardından yeri değişecek tartışmaları yaşandı ve son olarak elde var sıfır… İki yıldır bu yatırım konuşuluyor ama arpa kadar yol alınamadı.

Birileri unutmuş olabilir, hatırlatmakta fayda var; Batman kamu hastanelerinde yatak kapasitesi bakımından son sırada yer alan illerden. Korkarım ki bu yatırım gerçekleşene dek ihtiyacımıza 2000 yataklı hastane de yetmeyebilir.

Sorunları daha fazla sıralayıp, bayramlık keyfinizi kaçırmayayım ama memleketin gerçeği de bunlar.

Her şeye rağmen memleketimizi seviyoruz… Tek dileğimiz daha yaşanabilir bir Batman…

Umutlarımızın hep diri kaldığı bayramlar diliyorum.