Önce Ramazan bayramınız mübarek olsun… Memlekette yaşam değişiyor. Bayramlar da değişiyor… Bundan 40-50 yıl öncesine kadar yerleşim birimleri arasında ulaşım imkanları yoktu. Batman Çağdaş’ın ‘Nostalji’ köşesinde Batman ve ilçelerinin 50 yıl öncesinin çarpıcı karelerini sizlerle paylaşınca ulaşımın ne kadar sınırlı olduğunu varın, siz değerlendirin… Henüz göç başlamamıştı. Örneğin petrol kentinde 50 yıl öncesinde herkes birbirini tanırdı. Aile bütünlüğü, akrabalık ilişkileri değer taşırdı. Ailelerin harcanabilir gelirleri sınırlıydı. Aileler dağılmadığı için ailenin başka şehirlerde yaşayanlarını görmek veya tatil yapmak için seyahat etme alışkanlığı ortaya çıkmamıştı.

Aile üyeleri aile içinde, akraba dost çevresinde bayramı yaşarlardı. Her kişi ve ailenin bayramda ziyaret edeceği kişiler ve aileler vardı. Ziyaretlerin bir sırası vardı. Bu ziyaretler karşılıklı yapılırdı. Büyüklere saygı duyulanlara yapılan ziyaretler onlar tarafından iade edilir, onlar da ziyaret edenlerin evine giderdi. Buna da ‘iade-i ziyaret’ denilirdi.

HÜZÜNLÜ BİR BAYRAM!
2016 Yılının Eylül’ün de saygın sima merhum Necat Nasıroğlu (amca) ile eski bayramlar üzerine konuşmuştuk… Bu yılın ilk aylarında geçirdiği kalp krizi sonucu hakkın rahmetine kavuşan Nasıroğlu, bakın neler söylemiş:

“O yıllar öncesinin fakirlik dönemindeki samimiyeti arar olduk. Bayramlarda köyü gezdiğimizde konuk olduğumuz evlerde mutlak yemek yerdik. Yemek tatmadan evlerden çıkılmazdı. Herkes bir aile gibiydi. O eski gelenek-görenekler de tarihe karıştı. Eskiden insanlar fakirdi ama samimiydi. O samimi ortam da kalmadı…”

Merhum Necat amcanın, Batman Çağdaş’taki o mesajı anlamlıydı:

“Tek isteğim memlekete huzurun gelmesi… Herkes iyi niyetli olsun. Kötülükten bir şey çıkmaz… O eski samimi ve içten dolu bir bayram diliyorum hemşerilerime…”

Mekanı cennet olsun… İki yıl önce arkadaşımız Reşat Yiğiz’in Necat amcanın çektiği o kareleri sararan Batman Çağdaş’ın 36 yıllık arşivinde.

Batmanlıların yine iş dünyasından tanıdığı genç işadamı Ahmet Dinç de Kamerun’da geçirdiği trafik kazası sonucu aramızdan ayrılmıştı bu yılın başlarında. Her bayram arifesinde keyifle oturduğu AVM ile özel hastanesinde sevdikleriyle bir araya gelen merhum Dinç de bu bayramda aramızda yok. Hayat çok kısa…

Yine bu şehirde 50 yıl süreyle esnaflık yapan Mehmet Emin Gür de yakalandığı amansız hastalığın pençesinden kurtulamamıştı. Her Ramazan ayında eski otomobilciler sitesindeki işyerinde Kuran’ı Kerim’i elinden düşürmeyen Gür, 80 yaşında hayata veda etti.

Bugün bu güzel üç sima için yakınları ve sevenleri, mezarlarının başında olacak… Kuran-ı Kerim okuyacak. Dua edecek. Aileleri için hüzünlü bir bayram arifesi…

MEZARLIKLAR DOLUP TAŞACAK…
Batmanlılar, Ramazan bayramı arifesinde mezarlıklara akın edecek... Bugün erken saatlerde mezarlıkların yolunu tutacak olan vatandaşlar, yakınlarının kabri başında Kuran-ı Kerim okuyacak, dua edecek ve mezarlıkları temizleyecek.

Duygulu anların yaşanacağı mezarlıklarda Batman Belediyesi de günler öncesinden hazırlık yaptı.

Yakınlarını kaybetmenin acısını bayramlarda hissedenler, bugün mezarlıklara koşacak.

Mezarlıklar tıklım tıklım olacak.

Perşembe günleri ile dini bayram arifelerinde ilk işleri mezarlığa gitmek oluyor yöre insanının.

NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR?
Evet günümüzde göç nedeniyle aileler dağıldı. Yerleşim birimleri hızla büyüdü. İnsanlar komşularını tanımaz hale geldi. Bayram ziyareti alışkanlığı yok oldu. Ne yazık ki aile birliklerinin, dostlukların, komşulukların önemi azaldı. İnsanların dostları, arkadaşları azaldı. İnsanlar bir birini görmek istemez hale geldi.

İşte bu nedenle ‘Nerede o eski bayramlar’ muhabbeti artık bir anlam ifade etmiyor. Eski bayramları tekrarlama şansımız yok… Önemli olan günümüzün bayramını yaşamak…

Öncellikle Batman ve ilçelerinde, belde ve köylerinde, gurbetteki tüm Batmanlıların Ramazan bayramını kutlar, bayramın herkese huzur ve pozitif enerji aşılamasını dilerim…

Nice bayramlara…