Bir bayram daha gelip geçti…

Ancak bu sayılı günlere ‘Bayram’ da denilir mi bilmem.

Zira bayram havası yoktu…

Bayramın huzur ortamında geçmesi elbette en sevindirici gelişmeydi.

(Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin ilk kez başlattığı, ‘Maytap Can Yakar’ kampanyası, gürültü kirliliği açısından önemli bir gelişmeydi. Onu ayrıca bir yazı ile inşallah değerlendireceğim.)

Kırk yılı aşkın süredir Batman’da yaşıyorum. İnanın hiçbir bayramda olmayan durgunluğu gözlemledim…

Mübarek Kurban Bayramının birinci günü sabahında, saatler 09.15’i gösterirken etrafta dolaşan kimseleri görmeyince, sosyal medya üzerinden şu paylaşımı yapmıştım:

‘Bayram havası yok. An itibariyle Batman Belde Mahallesinin birçok sokağına balkondan baktım. Vallahi sokakta dolaşan tek bir insan görmedim. Bayram havası yok. Örneğin üç yıl önce bu saatte sokaklar cıvıl cıvıldı.’

****

Gerçekten gözlerime inanamamıştım. Saatler 10.00’a yaklaşırken sokaklarda kimselerin olmaması çok tuhafıma gitmişti.

Geçmiş yıllarda sabahın alaca karanlığında Batman’ın sokakları çocuk sesleriyle yankılanır, saatler 08.00’i gösterirken büyükler guruplar halinde ev ziyaretlerinde bulunurdu.

Bu bayramda sakinlik dikkat çekiciydi.

Tamam Belde mahallesi ile kenar mahalleler belki kıyaslanmaz…

Paylaşımıma yorum yapan bir yeğenimin de ifade ettiği gibi(“Gerçekten bayramı yaşamak isteyenler sabah 7-8 gibi Petrolkent Karşıyaka tarafına gitsinler...”, mutlaka Karşıyaka, Petrolkent gibi semtlerde bayram canlılığı Belde ile kıyaslanamazdı.

Ancak Batman genelinde bayram canlılığı ve coşkusu yoktu. Bunu kesinlikle ifade edebilirim…

****

TOPLUMSAL DEĞİŞİM…

Kurban Bayramındaki durgunluğun pek çok nedeni olabilir. Özellikle apartman yaşamı, varlıklı muhitler ile kenar semtler arasında farklı nedenler olabilir.

Bir dost, sosyal medyadaki paylaşımıma bir yorum yapmıştı. Görüşlerine katıldığım için paylaşımını bilginize sunmak istiyorum:

“Eskiden mahalleli kültürü vardı. Apartmanlar oldukça o kültür bitti. Eskiden bir yaşanılan sokakta 10 - 15 aile vardı herkes birbirini tanır adeta kardeş gibi yaşardı. Şimdi site/apartman kültürü var ve her sokakta yüzlerce aile var ve kimsenin kimseden haberi yok. Şehirleşme/modernleşme ve ekonomik refah toplumda arttıkça insanların maalesef yaşam ve giyim tarzından kültürüne kadar her şey dejenerasyona uğradı. Bayramlarda komşularını gezen çocuklar şimdi lunaparka, sinemalara, fiyatların ateş pahası olarak uygulandığı Cafelere hücum ediyorlar. Toplumlarda yaşam standartları arttıkça eski yaşanmışlıklar değişiyor. Tatilci profili oluşuyor hocam.”

****

Bu ifadelere katılır katılmazsınız, sizin bileceğiniz iş. Ancak toplumsal değişim dikkat çekicidir ve tam da özetle ifade edilen gerçeklikle uygundur.

Mutlaka başka nedenler de vardır.

Ekonomik krizi bir gerekçe olarak saymıyorum. Zira tüketici toplumu olarak zaten bayramlar için yeterince harcama yapıyoruz.

Hem yoksul ile zengin kesimlerimiz arasındaki fark zaten barizdir. Yoksullar zorlu bir yaşam sürüyorlar.

Zenginlerimiz ise keyif çatıyorlar…

Ekonomik krizmiş, dolar ve altın fiyatlarındaki uçurummuş, zenginlerimizi tınlamaz bile!..

Batman’ın sokakları lüks araçlardan geçilmiyor…

Sadece bu gösterge bile bayram havasının ekonomi ile ilintili olamayacağını gösteriyor…

****
Bir kültürel değişim ve dönüşüm yaşıyoruz. Bunun dışında çeşitli nedenlerle huzurlu olmayan nice aileler gerçeği de söz konusudur.

Bayramın Ağustos sıcaklarına denk gelmesi, 9 günlük tatil de bazı etkenlerdir.

Önemli olan huzurumuzdur diyorum. Her sorun mutlaka aşılır.

Yeter ki huzurumuz olsun.
Kentimize sığınan Suriyeliler gerçeği, bize huzurun, barış ortamının önemini gözler önüne sermektedir. Kalıcı barış ve huzur ortamının olduğu nice bayramlar dileğimle bir kere daha hepinizin bayramınızı tebrik ediyor, sağlık ve mutluluklar dileğimle, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.