*Önümüzdeki hafta Kurban bayramı arifesi… Bu kez Ramazan Bayramı’ndaki 9 günlük tatil yok. Önceki bayramda 9 günlük tatil fırsatını bu fırsat deyip erken tatile çıkanlar şehri erken terk ederdi. Esnaf da kara kara düşünürdü…

*Bazı esnafları dinliyoruz. Savunmaları şöyle: “9 Günlük uzun tatil bize pahallıya mal oluyordu. Neredeyse işyerlerimizi siftahsız kapatıyorduk. Borç, harç birikti… Önümüzdeki hafta sonu tatille birlikte bayram tatili 5 günü bulacak…”

GÖZLER, BAYRAM ALIŞ-VERİŞİNDE

Geçen Ramazan Bayramı’nda tatil dokuz gündü. O uzun tatil turizm destekliydi.

Bu yıl da Kurban Bayramı’nın 9 güne çıkarılması beklentisi vardı.

Ramazan Bayramındaki uzun tatili ‘fırsat bu fırsat’ deyip kenti terk edenlerin sayısı bir hayli kabarıktı.

Önümüzdeki hafta sonu ile birleşecek Kurban Bayramı’nın 4 günlük tatili öncesinde bile şimdiden serin bölgelere gitmenin hazırlığını yapanlar var.

Esnaflar, uzun tatilden yana değil.

Çıkın, piyasaya bir bakın.

Esnafın gözü; bayram-alış verişinde.

Esnafın savunması şöyle:

“Dini bayramlardaki 9 günlük tatilin faturası bize ağır oluyor. Belki turizmci esnafa bunun yansıması iyi ama biz neredeyse bu sürede siftahsız kepenk indiriyorduk. Borç harç birikti. Önümüzdeki hafta sonu tatille birleşecek 5 günlük tatil yeter...”

Kurban Bayramı öncesinin Batman piyasasında hemen her kesimdeki esnafın gözü alış verişte.

Yaprağın yavaş da olsa kımıldadığı piyasada, bugünden itibaren giyimciden kurban satıcısına, şeker satıcılarından baklava imalatçısına dek herkes bayram alış-verişine kilitlenmiş…

KURBAN BAYRAMININ SEMBOLÜ

Bayramda birçok aile Kurban keser.

Kurban kesmeyen veya kesemeyen birçok dar gelirli aileye de komşuları kurban eti gönderir.

Kurban keserek, usulünce kendilerine parça ayıranlar ile evlerine kurban eti gönderilenler, bayramda kurban eti yapar. Kurban kavurması, Kurban Bayramı’nın sembolüdür. Mis gibi kokan kavurma sofrasının çevresine ailenin tüm fertleri bayramlıklarını giyerek oturur. Sağlıkları, verdiği nimet ve birliktelikleri için Allah’a şükreder.

Ne yazık ki günümüzde çok kişi (ve de özellikle genç kuşaklar) kurban kavurmasının tadını ve nasıl yapılacağını unuttu.

Havalar sıcak... Besiciler, yaylalara çıkardıkları sürülerinin bir bölümünü Batman’a getirdi.

Kurbanlıklar için şimdiden kesim yerleri hazırlandı.

Kurbanlıklar, bu bayram öncesi ateş pahası.

En ucuzu 1500 TL olan Kurbanlıkların fiyatı 3000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Kurbanlık için para biriktiren bazı aileler, besici-kasaplarla sıkı pazarlık yapıyor.

Kurban bayramına 10 günden az bir süre kalınca haliyle gözler Kurbanlıklara çevrildi.

SURİYELİLER, BAYRAMLAŞMAYA GİTTİ

Kurban Bayramı’nı ülkelerindeki akrabaları ile geçirmek ve hasret gidermek için Batman’daki 18 bin Suriyeli sığınmacıdan 10 bini topraklarına gitti.

Geçen haftadan itibaren başlayan çıkışlar dün de sürdü.

Yaklaşık 8 yıldır sığındıkları Batman’da gördükleri insani yardıma teşekkür eden bir grup Suriyeli sığınmacı anlatıyordu:

“Kurban Bayramı ziyareti için bize izin veren yetkililere ve emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyoruz. Batman’da mutluyuz. Sofrasındaki ekmeğini bizimle paylaşan kadirşinas Batmanlıların insanı yardımını ömür boyu unutmayacağız. Ülkemizdeki iç savaş bir gün bitecek diye buradayız. Çoğu tanıdıklarımız Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye göçtü. Biz, ülkemiz bir gün düzelecek diye buradan ayrılmıyoruz…”

Evet, Batman’daki Suriyeliler bayramlaşma için kısa bir süreliğine de olsa topraklarıyla buluştu…

BİR MESAJ DA LÖSEV’DEN

LÖSEV Batman Aile Komitesi Üyesi Mehmet Yusuf Ekinci, bayram öncesinde Kurban bağışında bulunanlara teşekkür mesajı veriyor ve ekliyor:

“-Her Kurban lösemili çocuklara can’ diyerek yola çıktık ve her zaman olduğu gibi, halkımız ve ailelerimiz desteklerini bizden esirgemedi. Kurban bağışlarınızı lösemili ve kanserli çocuklarımıza ve ailelerine şimdiden ulaştırmanın çabası içindeyiz. ALO LÖSEV 0 312 447 06 60 telefona ulaşmanız bizim için yeterli...”

Özetle Kurban Bayramı haftasındayız artık.

Esnafın da yardım bekleyenlerin de gözü; bayram arifesinde.

Kalın sağlıcakla…