*Bayramdan birkaç gün önce Batman Esnaf ve Odalar Birliği Başkanı Talat Kara bir çağrı yaparak, Batmanlıların bayram alışverişi için Batmanlı esnafların ‘tercih’ edilmesini istedi.

*Anlamlı çağrıydı ama bu çağrıya pek uyulduğunu sanmıyoruz. Batmanlı artık kapısına kadar gelen ulusal AVM zincirlerinden alışveriş yapıyor.

ACI AMA GERÇEK
Batmanlı artık büyük AVM zincirlerinden alışverişlerini yapıyor. Tabiri caizse büyük patronlara çalışıyor.

Çalışıyoruz, kazancımızı götürüp büyük ulusal AVM’lerde harcıyoruz.

Şehrin sermayesi şehirden kaçıyor.

Şehir giderek fakirleşiyor ama bunun için çok geç kaldık.

Defalarca Gülistan caddesinin açık bir ‘alışveriş merkezi’ olarak düzenlenmesinin gerektiğini belirttik. Alo Tevşo köy pazarı ile çevresindeki eski çarşıların bir bütün olarak AVM’ler haline getirilebileceğini yazdık.

Maalesef önerilerimizi kimse ciddiye almadı. Şimdi eski Çarşı merkezi can çekişiyor. Ulu camii, birinci ve ikinci caddenin büyük bölümü o eski havasından uzak. Elma Sokağı gibi dar sokaklar bir kasaba pazarı gibi. Bir tek Gülistan caddesi hareketli ama o da sahipsiz.

Böyle bir ortamda Batmanlıların kent merkezinden alışveriş yapması için çok bir neden yok gibi.

Bizce bayram sonrası Odalar Birliği böyle bir çalışma yapmalı ve Batman kent merkezinin yöresel bir ‘ticaret merkezi’ne dönüştürülebilmesi için ciddi adımlar atmalıdır. Belediye de öncülük yapıp ‘Oda’ları bir araya getirip Batman kent merkezini ‘ticaret merkezi’ne dönüştürebilir.

EN ANLAMLI, EN ÖZEL VE GÜZEL GÜN

Yarın bayram… En güzel, en özel, en anlamlı gün…

Gönüllerdeki sevgi çiçeklerinin bahar tazeliğinde yeşerdiği gün. Gözlerde mor ötesi ebem kuşağının insanı çocukluk yıllarına götürdüğü gün. Kardeşliğin pekiştiği, dostluğun depreştiği, kederin ve kırgınlıkların unutulduğu, erdemin çeşitlendiği umutların filizlendiği, yorumlayabilene anlamlı derin, sözcüğü zengin gün, güzel gün işte bugün.

Yarın bayram... Bayram sadece kutlama günleri değildir. Kucaklaşma, acıma, dua ve sevgi günleridir. Kısacası bayramınız kutlu, geleceğiniz mutlu olsun...

KISA SÜRELİ TATİL
Batman Çağdaş’ın kurucusu merhum ağabeyimiz Enver Arslan, şöyle derdi; “Gazetecilik mesleği nankördür. Eleştirdikleriniz hınç ve kinle, tırnaklarına yazdıkları hesaplarla günlerinin gelmesini beklerler. Çünkü gazeteci halkı, onlar kendilerini severler. Gazetecinin övgüsü suya yazılır, yergisi ise yüreklere kazınır. Çünkü gazeteci halk adına sorgular. Denetim için eğitilir, eleştiriyi bilir. Övgüler hep hak edilir. Yergiler gazetecilerin kara çalmasıdır. O yüzden gazetecilik ömür törpüsü mesleklerdendir…”

Biz de ömür törpüsünden bir kaç günlüğüne bayram için uzaklaşacağız. Merhum ağabeyimiz Enver Arslan’ın, o sözlerinin üzerinden tam 25 yıl geçmiş.

Batman Çağdaş’ın eski kadrosunun çoğu aramızda değil.

Her biri farklı işlerde.

Çoğunu uzun zamandır görmüyoruz.

Onların ve tüm okurlarımızın Kurban bayramını içtenlikle kutluyor, esenlikler diliyoruz…