‘Batman Üniversitesi kentten çok uzak bir alanda inşa edildi ve hizmete açıldı. Artık üniversitenin uzaklığını vs tartışmanın bir anlamı yok.

Madem üniversite Xırık mevkiinde kuruldu ve şu anda binlerce öğrenci orada öğrenim görüyor. Üniversite artık kentimizin bir gerçekliğidir.

Şu saatten sonra üniversiteyi de kentimizin bir parçası olarak görüp, ona göre gelecek için yeni hamleler yapmamız gerekiyor.

Üniversite yakınında yeni bir köprünün yapılmasını elzem görüyorum…

Sadece günümüzü düşünecek olursak, yarınlarda sıkıntılarla karşılaşacağız. Vizyon sahipleri bu kentin 50 ve 100 yıl sonrasını da düşünmelidirler…

Üniversitemizin öğrenci kapasitesinin 30 bine dayandığı süreçte sadece Üniversiteye gidip gelen öğrencilerin ulaşımı üzerinden meseleye bakmamalıyız.’

Yukarıdaki ifadeler bir ayı aşkın süre önce bu köşede yer almıştı. Batman Üniversitesi’nin ve kentimizin geleceği adına bu değerlendirmeyi yapmıştım.

Aradan bir aydan fazla süre geçti. Batman Çağdaş’ta, yani günlük yazı yazdığım gazetemde  bu konuda olumlu bir haberi okuyunca, doğrusu çok mutlu oldum…

Batman’ın 50 ve 100 yıl sonrası için önerdiğim köprü konusunda somut bir adım atılmamış olsa bile, düşüncemi savunan ilgililerin olması olumlu bir gelişmedir.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş’un da benim gibi düşündüğünü gözlemledim. İşte gazetemizde yer alan konumuz ile ilgili haber: “Dicle nehri kıyısındaki Batman Üniversitesi Raman kampüsünü Mardin ve Diyarbakır’a yakınlaştıracak köprünün sözünü aldıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş: ‘Merkez kampüsümüzü çıkmaz sokaktan bu köprü çıkaracak’ dedi.

DİCLE’YE BİR KÖPRÜ DAHA GELİYOR
İki yıl önce açılan Kantar grup köy yolunun ulaşımını sağlayan Dicle nehri üzerindeki köprünün ikizi bu kez Batman Üniversitesi merkez kampüsü için yapılıyor. 
Ak Parti Batman Milletvekili Ataullah Hamidi’nin de daha önce gündeme getirdiği Dicle nehri üzerinde yapımı tamamlanan yeni köprünün, üniversite kampüsünü çıkmaz sokaktan kurtaracağını kaydeden Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş: “Üniversitemizi komşu iller Mardin ve Diyarbakır’a yakınlaştıracak bu proje için gerekli desteği aldık. Yakın bir tarihte yeni asma köprünün temelinin atılacağına inanıyoruz. Köprü tamamlandığında üniversitemiz çevre illere daha da yakın olacak. Komşu illerin üniversiteleriyle yeni projeler gerçekleştireceğiz’ diye konuştu.’

Bu haber önemli. Üniversite Rektörümüzün kimlerden söz aldığını bilemem ama gerekçelerine katılıyorum. Zira Üniversite Kampusunu çıkmaz sokaktan kurtaracak bir projedir yeni bir köprü…

Sayın Rektörümüz, sanki o yazımı okumuş gibi üniversite kampusunun çıkmaz bir sokak olduğunu ifade etmiş. İşte o değerlendirmemden bazı paragraflar: ‘Bakınız, günümüzde bile Üniversite öğrencilerinin ulaşımları büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Üniversitede rahatsızlanan öğrencilerin kente getirilmeleri bir sorundur.

Neden?

Çünkü Üniversite bir çıkmaz sokak konumundadır!..

Bu yazımı Sayın Valimizin ve Karayolları yetkililerinin özellikle okumalarını dilerim. Kentimizin yarınları için önerilerimi sunmak istiyorum.

Eğer Batman Üniversitesi bitişiğinde Dicle üzerinde yeni bir köprü inşa edilecek olursa,

hem çevredeki onlarca köy rahatlayacak,

hem de sürekli ulaşım araçları olacağından öğrencilerin sayısı 30 bini bulsa bile bir sorun yaşanmayacaktır…

BATMAN-MARDİN ULAŞIMI…

Batman Üniversitesi bitişiğinde kurulacak bir köprü Batman-Mardin arasındaki yolu hayli kısaltacaktır.

Şu anda Batman-Mardin arasındaki ulaşım Batman-Bismil-Çınar-Mardin hattı üzerinden sağlanmaktadır.

Diğer alternatif yol ise Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat hattıdır.

Her iki hat için çok uzun ve dolambaçlı yol kat edilmektedir.

Oysa üniversite hattı üzerinden bir köprü inşa edilirse, Batman-Mardin arası yol hayli kısalacak, güzergahtaki köyler rahatlayacak, ciddi bir ekonomik kazanç sağlanacaktır…

Diyecekler ki Kantar Köprüsü var.

Doğrudur, Batman Üniversitesi’nin Hasankeyf cihetine düşen alanda Kantar Köprüsü hizmete açıldı.

Kantar Köprüsü onlarca köyümüz için büyük bir ihtiyaç idi.

Evet, Kantar Köprüsü var. Ancak Üniversite yanındaki köprü çok önemli hizmetlere vesile olacak.

Şu değerlendirmeyi yaparken google haritasından çevreye baktığımda, yakınlarda ulaşım ağını göremedim. Dediğim gibi yeni bir köprü yapılırsa, hem üniversite öğrencileri rahatlayacak, hem ekonomik olarak köylülerimiz kazanacaktır. Önerimin dikkate alınması dileğiyle.’

Bu yazımın arkasındayım. Kentimizin 50 yıl veyahut 100 yıl sonrasını düşünüyorsak, bu köprüyü sahiplenmeliyiz diye düşünüyorum.

Üniversite bir çıkmaz sokak konumundadır. Çevredeki illerle ulaşım ve kentimizin yarınları için bir köprü elzemdir. Bu mesele sadece üniversite rektörümüzün ve öğrencilerimizin problemi değildir. Kentimizin geleceği için önemlidir.

Kentimiz adına bu önemli gelişmenin takipçisi olacağım inşallah.