Televizyonlar, gazeteler, radyolar ve diğer kitle iletişim araçlarında ‘elveda 2014, hoşgeldin 2015’ klişe mesajlarıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz…
 
2014’e kuşkusuz Kobane direnişi, yerelde ise Kobane olayları damga vurdu. Yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri de gündemin ilk sıralarındaydı. Tabi bizim ilgi odağımız Batman… Petrolkentinin 2014’ü oldukça hareketliydi…
 
İşte her yönüyle Batman’ın 2014’ü…
 
 
Ocak… Batman, 2014’ün ilk günlerine M tipi cezaevinde siyasi tutukluların eylemleriyle girdi. Eylemler bir hafta sürdü. Yerel seçimler öncesi adaylarını ilk tanıtan parti BDP oldu… Merkeze bağlı Yakıtlı (Zevê) köyünde TPIC’in açtığı sondaj kuyusunda kimyasal maddenin su kaynağına sızdığı iddiası köylüleri ayağa kaldırdı. Ocak’ın son günlerinde kötü haber Hasankeyf’ten geldi. Antalya’dan Hasankeyf-Kavak mezrasına ailesiyle birlikte dedesinin ziyaretine gelen 9 yaşındaki Süphan Yaman, bahçede oyuncaklarıyla oynadığı sırada fark etmediği 60 metrelik su kuyusuna düştü. Minik Süphan, kuyuda can verdi.
 
Şubat… Turgut Özal bulvarındaki Garanti bankası şubesi öğle saatlerinde silahlı ve maskeli üç kişi tarafından soyuldu. Üç kişiyi takip eden polis, iki soyguncuyu yakaladı. Diğer soyguncu da teslim oldu. 50 bin TL soygun sonrası üç kişi tutuklandı… Batman ulusal medyanın gündemine bu kez dolarlarla geldi. TÜİK’in verilerine göre 547 bin 581 nüfuslu Batman’ın BDDK’nın rakamlarına göre ‘döviz zengini’ çıkması, halk arasında şaşkınlığa yol açtı. BDDK daha sonra rakamlarda yanlışlığın olduğunu açıkladı… 2 Yıl Batman’da görev yapan Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, merkeze alınan 27 Emniyet Müdürü arasında bulundu. Okan’ın yerine Merkez Emniyet Müdürü Necati Denizci atandı.
 
Mart… Hareketli aylardandı. Seçim sonuçları, trafik kazaları, park kavgası ve diğer olayların yanı sıra siyasi liderler Batman’daydı. Seçim öncesi Erdoğan Batman’dan, Demirtaş Kozluk’tan mesaj verdi. 2014 Newroz’unun ilk ateşi Batman’da yakıldı. Newroz alanındaki kutlamalar renkli geçti. 30 Mart yerel seçimlerinde zafer BDP’nin oldu. BDP, Batman merkezde Ak Parti’ye 40 bin oy fark attı. Bazı ilçelerde Ak Parti ve BDP kıyasına yarıştı.
 
Nisan… Batman Emniyeti’nde 13 şube müdürü ve amirin yeri değişti… Kesin seçim sonuçları Seçim Kurulundaki sistem sorunu nedeniyle geç açıklandı. 30 Mart seçiminde katılım oranı yüzde 80’i buldu. BDP’nin il genelinde 97 bin 340, Ak Parti 55 bin 445, Hüda-Par ise 13 bin 520 oy elde etti. Eğitimci Emine Aslan, Batman’ın ilk İl Genel Meclis başkanı oldu… Nisan ayında Emniyet Müdürlüğü ekipleri 200 kilo civarında esrar maddesi ele geçirdi. Turizm haftası etkinliklerinde yeşil çamın yıldızları Batman’daydı. Batman’da ‘Ömür boyu yaşam ve onur ödülü’ alan Hülya Koçyiğit, anlamlı mesajlar verdi. Sinemanın sultanı Türkan Şoray ise 34 yıl sonra film çektiği Gercüş-Gönüllü köyünde köylülerle bir araya geldi, çekimlerin yapıldığı evin önünde poz verdi.
 
Mayıs… Uzun süre intihar vakalarının yaşanmadığı kentte vakalar bir anda arttı. Batman’da iki günde yaşanan iki intihar vakası kentte şok etkisi yarattı. Dört çocuk annesi Nezahat İnanç’ın ardından 23 yaşındaki Veysi Öner de evinin bahçesindeki ağaca kendini astı. Son kararnamede 31 İl’in Valisi değişti. Batman Valisi Yılmaz Arslan’ın da aralarında bulunduğu 12 İl’in Valisi merkeze alındı. Batman’a, Kozluk ilçesi eski Kaymakamlarından Eskişehir Vali Yardımcısı Azmi Çelik atandı. Batman KCK davasında tutuklu 10 kişinin tahliyesine karar verildi. Aralarında Belediye eski Kültür Müdürü Ali Sarıpınar ile DİSK Genel-İş Şube Başkanı Halis Yakut’un bulunduğu 10 kişi serbest bırakıldı.
 
Haziran… İki renkli sima yaşamını yitirdi. Beşiri eski Belediye Başkanı Burhan Kurhan ile Ezidi İbrahim Bulut, aynı gece hayata veda etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin, Konrad Adenauer Stiftung ile ortaklaşa düzenlediği ‘Yerel Medya Projesi’ kapsamında hayata geçirilen eğitim seminerlerinin 71’incisi Batman’da düzenledi. Haziran’ın son günlerinde ise Dicle üç can aldı. Sıcaklara denk düşen Ramazan ayında Batman’ın sokaklarında sessizlik hakimdi.
 
Temmuz… Bu ayda ise sevinç ve hüzün bir aradaydı. KCK ana davasından yargılanan Batman eski Belediye Başkanı Necdet Atalay’ın da aralarında bulunduğu 31 kişi, tahliye edildi. 4 Yıl 6 ay 6 gün aradan sonra Atalay, özgürlüğüne kavuştu…. Batman, işsizlik şampiyonu oldu. TUİK verilerine göre 2013 yılında işsizlik oranının en yüksek olduğu il Batman oldu... Kozluk’tan gelen haber ise yürekleri dağladı. Kozluk İlçesi Yakıtlı Köyü'nde serinlemek için gölete girdikleri belirtilen yaşları 10-12 arasında değişen 5 kız çocuk boğularak yaşamını yitirdi. Kozluk, 5 kız için yas tuttu.
 
Ağustos… Kara bir gün gibiydi. Batman ve Kozluk tarihinde görmediği cinayete tanıklık etti. Kozluk ilçesine bağlı Örensu köyünde hayvanların süt sağımı sırasında 4'ü kadın 7 kişi öldürüldü. Saldırının zanlısı 26 yaşındaki Fevzi Taş, olaydan bir gün sonra tüfekle intihar etti. Katliamın sanıkları olarak gözaltına alınan baba Sadrettin T., oğlu Methi T. ve yeğenleri Yusuf ile Musa T. çıkarıldıkları adli mercilerce tutuklandı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Batmanlılar sandık başına gitti… Batman geneli Demirtaş yüzde 59.9, Erdoğan ise yüzde 38 oy aldı.
 
Eylül… Ölümlü kavgalar, uyuşturucu operasyonları ve köydeki cinayet gündemdeydi… Batman Emniyet Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucuyla mücadele çalışmaları kapsamında yakalanan 100 kişiden 11 kişinin cezaevine gönderildiğini açıkladı. Seyitler mahallesinde minibüs hattı yüzünden akraba oldukları bildirilen aile arasında çıkan silahlı saldırıda iki genç yaşamını yitirirken, beş kişi de yaralandı… Erköklü köyünde ise gece yarısı uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden 39 yaşındaki Hamza Kanar’ın ‘sır’ cinayeti köylüleri kaygılandırdı... Cumhuriyet Ortaokulu’nda bir öğretmenin öğrenciyi tokatladığı iddiasıyla öğrencinin yakını 20 kişilik grup okulu basıp, Müdür Yardımcısı Selman Çınar’ı elinden bıçakladı. Öğretmenler, olayı yürüyüşle protesto etti.
 
Ekim… Batman, tarihindeki en olaylı Ekim’i yaşadı. IŞİD'in Suriye ve Irak'taki saldırılarını protesto etmek amacıyla toplanan bir grup cadde ve sokakları lastik yakarak trafiğe kapattı. İki aracın yandığı, yüzlerce işyeri ve araç camlarının tuz-buz olduğu Batman, bölgedeki diğer iller gibi gergin bir gece geçirdi. Üç gün süren olaylar nedeniyle Batman kent merkezi ve ilçelerde eğitim-öğretime ara verildi. 20 Yıl sonra Batman’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. OHAL görüntüleri yaşandı. Jandarma, özel hareket ve sivil polisler, cadde ve sokaklarda nöbet tuttu. Sokağa çıkan çok sayıda kişi gözaltına alındı. 6-7-8 Ekim tarihlerinde meydana gelen olayların bilançosunu Valilik açıkladı. Olaylarda bir kişi yaşamını yitirirken, 57 kişi yaralandı, 42 kişi ise gözaltına alındı. Birçok banka ve AVM yağmalandı. Üç günlük olaylarda kentin ekonomisi çöktü. Kentte 30’a yakın yetkili sigorta acentesi poliçeleri dondururken, Batman-Diyarbakır ve Batman-Ankara tren seferleri, tren güvenliği sağlanmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Ayın son günlerinde ise Kobane’de YPG saflarında yaşamını yitiren 11. Batmanlının cenazesi kentte toprağa verildi.
 
Kasım… Garzan çayı kıyısına yönelen petrol şirketlerinden TPAO, kuyu sayısını 14’e çıkardı. İpek Koza şirketi ise iki kuyuda 34 gravitede petrol elde ediyor… Batman’ın ilk sözlü tarihini duayen gazeteci Arif Arslan kitaplaştırdı. Arslan’ın ‘Yüz Yüze Batman’ adli kitabı kısa sürede tükendi. Ak Parti Batman Merkez ilçe teşkilatının 5. Olağan kongresine tek listeyle gidildi. Ak Parti’nin yeni ilçe merkez başkanı Avukat Kenan Özoğul oldu.
 
Aralık… Yılı uğurluyoruz… Ziya Gökalp mahallesindeki bir banka şubesini akşam saatlerinde bir kişi, elindeki poşette ‘bomba var’ deyip soyguna kalkıştı… DBP’nin siyaset akademisinde bozulan priz onarılmak istenince ‘böcek’ diye tabir edilen dinleme cihazı ortaya çıktı… Kobani’den cenazeler gelmeye devam etti. Çatışmada yaşamını yitiren YPG’li İlyas Ekinci, memleketi Batman’da toprağa verildi… 650 Yıllık Zeynel bey türbesi, DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı’nca ihaleye çıkarıldı. 1100 Ton ağırlığındaki türbe taşınma ve koruma işi; 250 günde tamamlanacak… Batman’da karakış, kent merkezi hariç kırsalı esir aldı. Beş ilçeye bağlı 40 köy yolu ulaşıma kapandı… Gözaltına alınan HDP ve DBP İl yöneticileri, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı… Kobani eylemleri sırasında 157 işyerinin zarar gördüğü Batman’da, küçük esnafa Valilik 1 milyon 200 bin TL’lik hasar ödemelerine başladı. Yılın son günlerinde ise petrol sektörlerinin üretimi durdurmasıyla işçiler ve sendikalar ayaklandı. Batı Raman sahasındaki işçiler eylem yaptı. Petrol-İş Sendikası da radikal eylemlere imza atacaklarını duyurdu.
 
Yeni yılda barış ve kardeşlik yolunda daha somut adımların atılması dileğiyle mutlu yıllar…