*Bugün 11 ayın sultanı Ramazan’ın ilk günü. Ramazan’da eski gelenek ve göreneklerin sürdüğü şehirlerden biri de Batman’dır. Ramazan-ı şerif ayı geldi mi herkes bu ayın hürmetine daha hoşgörülü olur, eski esnaflar fiyatları makul seviyeye çeker, dar gelirliler düşünülüp hayır işlerine yönelinir…

*Hayırseverler iftar yemeklerinden çok kent merkezindeki fırınlara ekmek siparişi verir, iftar öncesinde dar gelirlilere bedava ekmek verir. Akşamları da camilerde teravih namazları kılınır, sahura kadar iş yerleri açık olur. Teknoloji her ne kadar gelişse de davulcular kenar mahallerde oturanları sahura kaldırır…

RAMAZAN’IN GÜZELLİĞİ
Bugün, mübarek Ramazan ayının ilk günü.

11 Ayın sultanı Ramazan’ın memleketimize ve şehrimize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.

Güzel bir mevsimde 11 ayın sultanına “Hoş geldin ya Şehr-i Ramazan” diyoruz.

Ramazan ayında Batman’da eski gelenek ve görenekler devam ediyor.

Örneğin, teknoloji gelişse de Ramazan boyunca sahur öncesinde davul sesleri duymak mümkün.

İftar saatiyle birlikte çarşı merkezi şenlenir.

Sahura kadar işyerleri açık olur.

Esnaf gündüzden çok iftar öncesi ve sonrasında mekanını açık tutar.

Piyasaya bereket gelir.

30-40 Yıl öncesinin Ramazan ayındaki manzarası ile şimdi ki manzara hemen hemen aynı.

Şehir büyüyor ama gelenek ve görenekler devam ediyor.

Hemen hemen her Ramazan ayında yaya trafiğinin yoğun olduğu cadde ve sokaklarda çiğköfte tezgahları kurulur.

İftar sofralarının olmazsa olmazı olan; halka ve tulumba tatlısı için de onlarca tezgah kurulur.

Ramazan ayı nedeniyle lokantalarının kepenklerini indiren işletmecilerin onarıma aldıkları mekanlarda çalışanlar harçlık ve yevmiyelerini çıkarmak için seyyar tezgahların başına geçerler.

GÖSTERİŞTEN UZAK KALAN HAYIRSEVERLER
Batman ve yöresinde ‘Ramazan ayının’ güzel bir fotoğrafı daha karşımızda duruyor.

Bazı hayırseverler iftar öncesinde dar gelirlilerin sofralarına ekmek götürmek isteyen ve acil gıda gereksinimi olan dar gelirlilere; çam sakızı çoban armağanı destek olmak için yardım yarışına girerler.

Bazı fırınların önünde biriken onlarca dar gelirli, iftar sofralarına bir iki ekmek götürebilmek için gözü hayırseverlerin yardımında.

Fırınlara imkanı dahilinde ekmek siparişi veren hayırseverler, isimlerinin açıklanmaması koşuluyla gösterişe kaçmadan anlamlı yardımlarda bulunuyorlar.

Kurumlardan çok gözü hayırseverlerin fitre ve zekatlarında olan dar gelirlilere; Suriyeli sığınmacılar da katılınca, yardım seferberliği geçmişe göre azalmış gibi fakat yine de Ramazan ayında yardım seferberliği var.

İftar saatiyle birlikte Çarşı merkezi bir başka hareketlik kazanıyor.

İlk dini bayramda vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak için Çarşı merkezini karış karış geziyor.

Gündüzleri kepenk indiren kahve, cafe ile iftar saatinde lokantalarını açan işletmeciler sahura kadar mekanlarından ayrılmıyor.

Camiler, ibadet edenlerle dolup taşıyor.

Özellikle teravih namazlarında merkezi camilerde ibadet edenlerin cami önlerinde bekleyen dar gelirlilere yardım elinin uzatılması, Ramazan’daki dayanışmanın güzelliğini gözler önüne seriyor.

ESNAFIN HOŞ GÖRÜSÜ
Genelleme yapmak doğru olmaz ama Ramazan ayında bazı gıda ve yiyeceklerde yüksek fiyatların olması tartışma konusu oluyor.

Yanı başımızdaki Midyat ilçesindeki Süryani esnaflar, Ramazan ayı gelince fiyatlar da indirime gidiyor ve Ramazan’ın hoşgörüsünü yansıtır.

Son yıllarda Batman’daki esnaflar da artık o yüksek ve fahiş fiyattan uzaklaşıyor.

Bakın, Batman’daki fırıncılar da Ramazan ayı nedeniyle ekmeğe zam yapmama kararı aldı.

Esnaf Odalar Birliği Başkanı Salih Kaplan ve Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Şevki Taş’ın esnafa “Ramazan’da fiyatları makul seviyeye çekin” uyarısından halk memnun.

Kısacası, bugün Ramazan ayının ilk günü. İlkbahar mevsiminde 30 yıl öncesinde de yine böyle bir ayda 11 ayın sultanını yaşamıştık.

Ramazan’da nefis terbiyesi  önemli. İnsanın tüm organlarının oruçlu olması lazım. El uzanmayacak. Gözler bakmayacak. Vücutta nefes terbiyesi çok önemli .

Batman, Ramazan ayının gelenek ve göreneklerini en iyi yansıtan şehirlerdendir.