İlimiz,  ülkemizin 81 ili içerisinde işsizliğin en fazla olduğu illerin başında gelmektedir. İlimizde çalışma çağındaki her 100 insandan sadece 35’i iş imkânı bulup çalışabilmektedir. Muhteşem iklimi, Mezopotamya’nın can suyu olan Dicle Nehrinin varlığı, devasa Batman Ovası ve dünyanın en değerli madenlerinden olan petrolün cenneti olmasına rağmen ilimizin, işsizlik değerlerinde ülkemizde ilk sırada yer alması düşündürücüdür.

          TUİK verilerine göre ilimizde işsizlik oranı 2010 yılında  % 14 idi. Bu rakam 2013’te %23,4’e, 2014’te ise %25,6’ya yükselmiştir. Verilerden de anlaşıldığı gibi işsizlik her geçen yıl artmakta ve daha büyük bir sorun haline dönüşmektedir. İşsizlik beraberinde ekonomik, psikolojik, sosyolojik ve güvenlik gibi birçok sorunu da doğurmaktadır. İş bulamayan gençler toplumla çatışmakta, toplumsal uzlaşıdan uzak arayışlar içine girebilmektedir. Petrole dayalı yatırımların yetersiz olması, tarımsal sanayi ürünlerin az yetiştirilmesi ve sanayi tesislerinin yetersizliği iş imkânlarının önündeki en büyük engellerdir. Ülkemizin yakın çevresinde(Irak-Suriye) meydana gelen siyasi bazı olaylar insanları göçe zorlamıştır. Yurt dışından zorunlu göçe maruz kalan bu insanların ilimizi tercih etmesi, 1990-2006 yılları arasında ilimizden farklı sebeplerle ülkemizin değişik noktalarına göç etmiş bazı hemşerilerimizin memleketine dönmesi ve ilimizde doğumlara bağlı genç nüfusun hızla artması işsizliği tetikleyen en önemli faktörlerdir. İşsizliği azaltma anlamında ilimizdeki İŞKUR birçok proje hazırlamış ve uygulamıştır. Ancak hazırlanan projeler yetersiz kalmış ve işsizliği azaltmaya derman olamamıştır. Son yıllarda bu anlamda yeni parayla milyonlar harcanmış, kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Çoğu zaman 8-9 aylığına işe alınan birçok hemşerimiz sözleşmeleri bittikten sonra işsiz durumuna düşmüş, kalan zamanlarda sıkıntılar yaşamıştır. Havaların ısındığı bu günlerde tren garımız ve Otobüs terminalimiz, ellerinde valizleri gurbet ellerin yollarını tutan gençlerle doludur. Birkaç aylığına mevsimlik işlerde çalışmak için giden bu gençler maalesef gurbet ellerde bazen bozulabilmektedir.

         İlimizin organize sanayi bölgesinde şuan için 56 işletme bulunmakta ve bu işletmelerde yaklaşık 2800 insanımız çalışmaktadır. Yeni haberlere göre işletme açmak için başvuran işletmecilerden 22’sine arsa temini yapılmıştır. Yeni işletmeler faaliyete geçtikten sonra organize sanayi bölgemizde çalışacak kişi sayısının 5000 çıkacağı söylenmektedir. Biz bu tür güzel haberleri hep duymak istiyoruz. Ülkemizin diğer bölge ve illerinde Batman ili denildiğinde ilk akla gelen şey şatafatlı bir lüks hayattır.  Böyle düşünenler haksız da değillerdir. Gelin görün ki bu lüks hayatı yaşayan zenginlerimizin bir kısmı bunu üretime dönüştürmemektedir.  Bu zenginlerimiz, maddi zenginlerini daha çok gayrı menkul değerlerde değerlendirmektedir.  Bizler yurtseverlik duygumuzun bir gereği olarak bu maddi birikimimizi üretime dönüştüremediğimiz sürece,  bu işsizlik rakamları daha da yükselecektir. Bizim zenginimiz öncelikle kendi memleketine yatırım yapmalı. O yapmazsa, bizim yabancı kişilerden memleketimize yatırım yapmasını beklememiz doğru olmaz. Vesselam…