Son aylarda gündemde yeni kurulacak hastane var. Yerel basınımızda bazı duyarlı kalemler yeni hastanenin temelinin bir an önce atılması için uyarıcı yazılar yazmaktadır.

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Sayın Arif Arslan’ın bu konularda özellikle duyarlı olduğunu gözlemliyorum. Yıllardır bıkmadan ve usanmadan kentin yerel sorunlarını köşesinde gündeme getiren Arslan, son olarak Tıp Fakültesi için yorumlar yapmıştı.

Kentimizin pek çok konuda geri kaldığının altını çizen Arslan, önemli tespitlerde bulunmaktadır.

Son yazısında başka kentleri örnek gösteren Arslan’ın, üç dört cümlelik ifadeleri, bu kentin aslında ne kadar üvey evlat muamelesi gördüğünü gözler önüne sermektedir. Sayın Arslan’ın ifadeleri şöyle: “Komşu İl Diyarbakır’ın Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde 750’şer yatak kapasiteli ‘şehir Hastaneleri’nin temelleri atıldı. İki yeni hastane yıl sonunda tamamlanacak. Hastaneler şehri Elazığ’da ise 1040 yatak kapasiteli ‘yeni şehir’ hastanesinin kaba inşaatı tamamlandı. Yeni hastane de yaklaşık 4000 kişi görev yapacak.”

Doğrusunu söylemek gerekirse bu bilgilere vakıf değildim. 4 bin kişinin görev yapacağı bir hastane düşünemiyorum.

Batman’ın neyi eksik?

Öncelikle birlikteliğimiz yok. Bu konuda eksikliğimiz aşikardır. Eğer güç birliğimiz olsaydı, şimdi kentimizde Tıp Fakültesi hizmette olacaktı…

Geçtiğimiz günlerde Valimiz Sayın Ahmet Deniz ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Sayın Sedat Özkul’un değerlendirmeleri de gazetemiz aracılığıyla kamuoyunun gündemine taşınmıştı.

Evet, Batman kamuoyunun gündeminde yeni hastane var. Yapılması planlanan 200 yataklı hastanenin önce 400, sonra 800 yataklı olarak hizmete açılmasından söz ediliyor.

Sayın Valimizin ağzından geçtiğimiz günlerde gazetemizde, “Yeni Hastanemiz Gecikmeyecek” başlıklı haber vardı, bakalım: “400 Yatak kapasiteli olarak planlanan yeni hastanenin 80 dönümlük arazinin imar çalışmalarının tamamlandığın kaydeden Vali Ahmet Deniz, ‘Yeni hastanemizin arsa sorunu çözüldü. Belediye gerekli çalışmaları tamamladı’ dedi. Güney Raman Çevre yolunda yeni Şehir stadı bitişiğindeki 125 dönümlük alanın 80 dönümlük bölümünün hastaneye ayrıldığını kaydeden Vali Deniz, şöyle konuştu: ‘Batman’ın yeni sağlık yatırımına şiddetle gereksinimi var. Arazinin imar çalışmaları Belediyemiz tarafından tamamlandı. Önümüzdeki haftadan itibaren imar duyurusu ilandan inecek. Kısa sürede bu yatırıma başlanılacak.’”

Haber sevindirici. Başka kentlerde 750 ve bin yataklı hastaneler inşa edilirken, biz dört yüz yataklı hastanenin haber konusu olmasına bile seviniyoruz.

Kim ne derse desin, Batman’a 400 yataklı yeni bir hastane önemli bir gelişmedir. Valimizin bu konudaki sözleri umut vermişken, bu kez Kamu Hastaneler birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Sayın Sedat Özkul’un da bu konudaki ifadelerine daha çok sevindik. Bizi sevindiren gazetemizdeki haberin ilgili bölümünü birlikte okuyalım: “Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcılığından, Batman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bir süre önce atanan Op.Dr. Sedat Özkul, Batman Çağdaş’a açıklamalarda bulundu. Gazetemiz yöneticisi Barış Arslan’ın ziyaret ettiği Genel Sekreter Özkul, kamu hastanelerinde hedeflerinin hizmet kalitesini artırmak olduğunu söyledi. Kent gündemindeki sağlık yatırımlarıyla ilgili sorulara da yanıt veren Özkul, Güney Raman çevre yolu üzerinde 80 dönümlük alana yapılacak yeni hastane yatırımını yakından takip ettiklerini söyledi. Yeni hastane yatırımının 800 yataklı olması için çaba sarfedeceklerini kaydeden Genel Sekreter Özkul: ‘Sağlık yatırımları İl Sağlık Müdürlüğümüzün sorumluluğunda. İşin işletme kısmı ise bizde. Yeni hastane 200 yataklı olarak düşünülmüş. Ancak hastane henüz proje aşamasında. Milletvekilimiz ve Valimizin destekleriyle hastanenin yatak kapasitesinin 800’e çıkarılması için yoğun çaba sarf edeceğiz. Sağlık Bakanlığı, nitelikli yatak kapasitesine önem veriyor. Batman’ın bölge illerine göre hastane yatak kapasitesi düşük. Yeni yatırım 800 yataklı olursa Batman, sağlık alanında rahatlar. Hastanenin yatak kapasitesini nitelikli olarak artırmayı hedefliyoruz’ dedi.”

400 yataklı hastanenin arsa sorununun çözümüne sevinmişken, 800 yatak kapasitesinden mutluluk duymaz mıyız? Bu haber sevindirdi. Takipçisi olmalıyız.

“TIP FAKÜLTESİ İÇİN SİYASİ BASKI OLUŞTURUN”

Bu kentin aslında Tıp Fakültesine ihtiyacı vardır ve elzemdir. Yaklaşık on yıl önce Tıp Fakültesi için ısrarla yorumlar yapmaktaydım. Yakın zamanda yeni Rektörümüzün basında yer alan ifadelerini değerlendirirken, tıp fakültesi talebimizi gündeme taşımıştım. Birkaç satırlık hatırlatma: “Yeni Rektörümüz Tıp Fakültesi ile ilgili tespitlerde bulunmuş, yerel basına düşen o sözlerine bakalım: ‘Batman’da öncelikli talepler arasında yer alan Tıp Fakültesine ilişkin açıklama yapan Rektör Durmuş ‘Bir bölüm açıldığında bin öğrenci demektir. Bin öğrenci demek şehre büyük bir katkı demektir. Fakülteler, kanunla kurulur. Kanunlar ise siyasi baskı ile olur. Bunu da siz yapacaksınız. Bizler siyasetçi değiliz. Diyarbakır’da Tıp Fakültesi var, Batman’a gerek yok, diyenler olabilir. Bakın Karadeniz’e; Samsun’da Tıp Fakültesi var, 80 km ilerisinde Ordu’da Tıp Fakültesi var, 100 km ilerisinde Trabzon ile Giresun’un Tıp Fakültesi var. Demek ki bu durum, şehrin dinamikleriyle ilgili. Batman, yakında büyük şehir olacak. Büyük şehre de tıp fakültesi yakışır. Buradan cenazeler otopsi için halen Diyarbakır’a götürülüyor. bu çok acı bir durum.’

Sayın Rektör doğru bir tespitte bulunuyor. Doğrudur ve gerçekten kentimiz adına acı bir durumdur…

Tıp Fakültemizin olmayışı gerçekten de bu kentin dinamikleriyle ve sahipsizliğiyle ilgilidir. Ki Tıp Fakültesi için uygun zemin de hazırdır.”

Sözlerimin arkasındayım. Kamuoyuna her zamanki çağrımı yapmayı görev biliyorum; Batman’daki tüm STK’lar, tüm demokratik kitle örgütleri olarak bilinen sendika, oda ve vakıflar yekvücut olmalı ve Tıp Fakültesi için diretmeliyiz. Mevcut hastanelerimiz gerçekten yükü kaldırmıyor. Batman’dan Diyarbakır’a sevk edilen sayısız hasta gerçeği var. Madem uygun kriterlerimiz var, lütfen harekete geçelim.

Batman’a Tıp Fakültesi isteriz…

Bu söylemi yaygınlaştıralım…