Uzun süredir Batman’da TPIC’a alınacak elemanlar konusu tartışılıyor…

Kamuoyundaki bilgilere göre 500 emekçi istihdam edilecek. İşsizlikte Türkiye’nin en kötü derecesine sahip Batman gerçeğini düşünürsek, 500 eleman alımı elbette bu kent için çok büyük önem arz ediyor.

Nerede iki üç işsiz bir araya gelse konu dönüp dolaşıp TPIC’e geliyor…

TPAO’nun küçültülerek TP’ye dönüştüğü Batman’da, binlerce işsiz için TPIC önemli bir umuttur…

Bir umut diye binlerce işsiz insan TPIC’e başvuruda bulunuyor. Uzun süredir gündemde olan 500 eleman alımı hala yapılmadığı gibi, başvuru talepleri de kabul ediliyor.

Başvuru sayısının 11 bini aştığı belirtiliyor…

500 KADRO İÇİN 11 BİN BAŞVURU…

Batman Çağdaş’ın konu ile ilgili haberine bakalım: “Türkiye Petrollerine bölgede yeni sondaj sahaları açmaya hazırlanan TPIC'in, Batman ofisine alacağı 500 eleman alımı için işsizler rekor başvuru yaptı. Dilekçeyle TPIC ofisine başvuran işsiz gençlerin kurayla alınması konusunda da çalışmaların yapıldığı ileri sürüldü. Bölgede en büyük sahayı Batman'da açmaya hazırlanan TPIC üst düzey yetkilileri: ‘Batman bizim için önemli bir saha. Daha çok petrol işinde çalışan ve doğalgaz tecrübesi olan elemanları da almayı planlıyoruz. Çalışmalarımız 15 Şubat 2018 tarihini kapsıyordu. Ancak bazı gecikmeler nedeniyle eleman alımı Mart ayının başına sarkabilir’ dediler. Öte yandan her gün ortalama 100-200 işsiz gencin başvurduğu TPIC Batman Ofisi’nde müracaat sayısının 11 Bini geçtiği belirtildi. Dilekçe veren işsizlerin müracaatlarının Ankara'ya bildirildiğini ifade eden TPIC Batman Ofisi yetkilileri: ‘Bize her müracaat eden işsizin dilekçesini anında Ankara'ya bildiriyoruz. TPIC Genel Müdürlüğü'nden gelecek kararı bekliyoruz’ diye konuştular.”

Bu haber işsizliğin vahim boyutlarının göstergesidir. Binlerce insan bir umut diye TPIC’e başvuruyor. Umudu olmayan binlerce işsizimizin bu kadrolara başvurmadığı gerçeğine inanıyorum.

Batman’ın işsizlikte Türkiye birinciliğini yıllardır hiçbir kente bırakmaması gerçeğini unutmamalıyız. Batman’daki işsizliğin azaltılması için ciddi çabaların gösterilmesi gerektiğine inanıyorum.

BATMAN’IN İŞSİZLİK VERİLERİ…

TPIC kadroları işsizlik sorunumuzu çözmekten çok uzaktır. TUİK’in son yıllardaki verilerine baktığımızda acı tabloyu rahatlıkla görebiliyoruz. Batman’ın işsizlik verileri hakkında sürekli değerlendirmelerim olmuştur. Çarpıcı bir özetini hatırlatayım:

“Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2013 yılında işsizlik oranının en yüksek olduğu il yüzde 23.4 ile Batman oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden alınan verilerine göre, Türkiye genelinde, 2013 yılı için işsizlik oranı yüzde 9,7 olarak tahmin edildi. Model çalışması sonucuna göre 2013 yılında; işsizlik oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla, Batman (yüzde 23,4), Mardin (yüzde 20,6) ve Siirt (yüzde 20,5), işsizlik oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla, Karaman (yüzde 4,2), Konya (yüzde 4,7) ve Manisa (yüzde 5,1) olarak tahmin edildi. İstihdam oranının en yüksek olduğu il Ardahan, en düşük olduğu il Batman.

Model çalışması sonucuna göre 2013 yılında; işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla, Ardahan (yüzde 62,8), Kars (yüzde 59,5) ve Burdur (yüzde 58,9), işgücüne katılım oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla, Batman (yüzde 36,2), Diyarbakır (yüzde 37,2) ve Mardin (yüzde 37,4) olarak tahmin edildi.’

Bu göstergeler övüneceğimiz, gurur duyabileceğimiz göstergeler değildir…

2013 yılı verilerine göre işsizlikte 23.4 ile Türkiye birincisi olduğumuz gibi, iş gücüne katılım/istihdam oranı açısından da sonuncuyuz.

Googleyi tıklayıp bir araştırın, bu vahim sonuçlara hemen ulaşacaksınız…

2013 böyleydi de acaba 2014 ve 2015 yıllarında durumumuz nasıl olmuş? Ona da bir bakalım. Yine TÜİK resmi verileri ile ilgili basında yer alan haber: ‘Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2013 ve 2014 yılında nüfus ortalamasına göre,Türkiye’de işsizlik oranının en yüksek İl Batman olmuştu. Yaklaşık 35 bin işsizin bulunduğu Batman, 2015 yılına da, en fazla işsizin olduğu il olarak girdi. Genç nüfusun baz alındığı ortalamada, Batman 2013 yılında % 23,4, 2014 yılında da %25,6 ile rekoru elinde bulundurdu.”

http://www.haberler.com/issizlikte-yeni-boyut-6908056-haberi/

Maalesef Batman’daki acı tabloyu değiştiremedik. O nedenle TPIC eleman istihdamı meselesinde Batman için pozitif ayrımcılık talebimiz çok meşrudur. Gazetemiz Batman Çağdaş’ın bu konudaki halkın taleplerini gündeme taşımasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

“TPIC, 500 İŞÇİYİ BATMAN’DAN ALMALI”

TPIC’e sadece Batmanlı işsizlerin alınması gibi haklı bir talebimiz var. İktidarı ve muhalefeti ile bütün Batman kamuoyu bu konuda hemfikir.

İktidar Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi’nin de işsizlik durumumuza dikkat çektiğini görüyoruz. Milletvekili Hamidi, seçim bölgesindeki işsizlik verilerinin ortada olduğuna dikkat çekerek, açıkça elemanlar için ‘Batman’ kriterlerini istiyor. İşte haberimiz: “Önümüzdeki haftadan itibaren TPIC’in alımını yapacağı işçiler arasında daha önce TPIC'te çalışan emekçilerin de değerlendirilmesini gerektiğini ifaden eden Milletvekili Ataullah Hamidi: ‘Enerji Bakanlığı, Türkiye Petrolleri ve TPIC'in üst düzey yöneticilerine Batman için alınacak işçilerin seçim bölgemden almalarının gerektiğini söyledim’ dedi. TPIC’in önümüzdeki haftadan itibaren Batman bölgesinden alımını yapacağı 500 işçi için kriterlerden biri de sondaj aramaları ve doğalgaz konusunda tecrübeli elemanlar olacağı öğrenildi. Bölgede işsizlerin en fazla olduğu il’in Batman olduğu kaydeden Milletvekili Ataullah Hamidi: ‘Seçim bölgemdeki işsizlik verileri ortada. Bu kadar işsizin olduğu bir şehirde dışarıdan işçinin getirilmesi doğru olmaz. Bu taleplerimizi bir süre önce Enerji Bakanlığı, Türkiye Petrolleri ve TPIC'in üst düzey yöneticilerine de bildirdim. İşçilerin çoğunluğunun Batman'da ikamet ediyor şartının taşımasının gerektiğini ifade ettim. Umarız işsizlerimizin bu istediğini yerine getirmiş oluruz. Son dönemlerde petrol sektörleri, petrolün başkenti olan Batman'da yok denecek kadar işçi alımına gittiler. Bu nedenle TPIC'in alacağı elemanları Batmanlılardan oluşturulmasını bekliyorum. TPIC bölgede en büyük sahasını Batman'da açacaktır’ diye konuştu.”

Bu haklı bir taleptir. Bu talebi Petrol-İş Sendikası ve bütün sivil toplum kuruluşlarımız da istiyor. Bundan eminim.

Batmanlılar olarak pozitif ayrımcılık talebimizi daha gür sesle seslendirmeliyiz. Ayrıca Batmanlı emekçiler için kura yönteminde ısrarcı olmalıyız. Herhangi bir şaibenin yaşanmaması için için kura en iyi yöntemdir. Duyarlı olunması dileğimle.