**600 Bine yaklaşan nüfusuna rağmen Batman’da yeterli uçak yok. Batman’ın Organize Sanayi Bölgesi’nde yurtdışına ihracat yapan firmalarımız var ama yetersiz uçak seferleri yüzünden bu şehrin konukları hep komşu İl’in limanından yararlanıyor.

**Bu şehre yatırım yapanı el üstünde tutmamız, ulaşımlarında, ağırlamalarında yatırımcı yerli-yabancı konuklarımız için her şeyi yapmamız gerekiyor…

HAVA ULAŞIMI EN BÜYÜK SORUN
Batmanlıların, hava yolculuğunda çektiği çileyi, buraya yatırım yapan iş dünyası da çekiyor.
Bu şehirdeki havalimanına olan ‘o üvey evlat’ muamelesini günlerdir yazıyoruz.
Diyarbakır’dan sonra iş dünyasının ilgi gösterdiği illerin başında Batman geliyor. 200 Yatırımcının ‘Cazibe İl’ kapsamında farklı sektörlerde yatırıma yöneldiği Batman’da, eskisi gibi bürokratik engeller yok artık.
Batman’da yatırım yapmak isteyen yatırımcının en büyük handikabı uçak sefer sayısının yetersizliğidir.
Kim ne derse desin, bu şehrin en büyük eksikliği, uçak sefer sayısının yok denecek kadar az olmasıdır.

ANKARA’YA TEK SEFER
Batman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Talat Kara, bir toplantı için önceki gün gittiği Ankara’da, uçak seferlerinin yetersizliğinden seyahatini bir gün daha uzatmak zorunda kaldığını söylüyor;
“Batman’dan öğle saatlerinde kalkan uçak, esnaf ve iş dünyasının taleplerini karşılayamıyor. Ankara ve İstanbul’a her gidişimizde 350 yada 400 TL’nin altında bilet kestiğimiz yok. Kış tarifesinde Batman limanında Ankara-Batman karşılıklı seferler vardı. Şimdi o seferleri arar olduk. Ankara’dan Batman’a dönüşte ya bir gün sonra geliyoruz ya da Diyarbakır’a inmek zorunda kalıyoruz. Batman’da uçak doluluk oranı yüzde 90’larda olmasına rağmen THY’nin sefer sayısını azaltmasına anlam vermiş değiliz.”
Evet, acil Ankara’ya gitmek zorunda kalan iş dünyası ve esnaflar, komşu İl Diyarbakır limanına gitmek zorunda.
Ankara-Batman’dan sabah ve akşam karşılıklı 2 sefer esnaf ve iş dünyası için büyük kolaylık olacak.
Bu şehrin baronları, bir an önce uçak seferlerinin artırılması için başkentte harekete geçmeli. Batman’ın ulaşımdaki bu eksikliği giderilmeli.

ESNAF ODALARININ SINAVI…
Batman havalimanındaki uçak sefer sayısının artırılması; iktidardaki politikacılar kadar Esnaf Odaları için de bir sınavdır.
Bu sınavlardan ilki Odalar için Batman-Ankara seferlerinin 2’ye çıkarılmasıdır.
BATSO, Borsa, MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON ve daha isimlerini yazamadığımız, onlarca esnaf temsilcilerinin olduğu Batman’da, öncelikle Batman’dan pahalı bilet kesen küçük esnaf için harekete geçmeleri gerekiyor.
Başkentte gidebilmenin faturası bu kadar kabarık olmamalı…
Odaların ikinci sınavı ise 2 yıl öncesine kadar Batman’dan Antalya ve İzmir’e haftada 3 gün yapılan uçak seferleri için de acil bir platform oluşturulmalı.

HAREKETLİ GÜNLERDEYİZ
Bu şehrin Esnaf Odaları ve STK temsilcileri, uçak seferlerinin yetersizliği karşısındaki sessizliğini bozmanın zamanıdır.
Gündemde seçim yok.

Artık herkes işinde, gücünde.
Önümüz on bir ayın; sultanı Ramazan ve ardından bayram… Bir de yaz mevsimindeki hareketlilik hava yolculuğu trafiğini artıracak.
O halde Batmanlıya sahip çıkma günü’nde başta Esnaf Odaları olmak üzere STK temsilcilerinin, uçak seferlerinin artırılması konusunda nasıl bir performans gösterecekleri de merak ediliyor.

HEPİMİZİN BİRÇOK SORUNU VAR AMA
Evet, hepimizin birçok sorunu var.
Herkes kendi başına ayakta durmaya çalışıyor.
Batmanlıları, uçak sefer sayısının artırılması için herkesi bu sorunun çözümüne katkı sunmaya çağırıyoruz.
Batman havalimanın, eski uçak seferlerine tekrar kavuşması için başkent başta olmak üzere büyük şehirlerdeki Batmanlıları bu sorunun çözümüne katkı sunmaya çağırıyoruz.
Batman havalimanın, hareketlenmesi için şehrin tüm dinamiklerinin kenetlenerek, ‘Uçak sefer sayısının’ artırılmasına yönelik hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.

Unutmayalım ki; yeni uçak seferleri bugün olmazsa yarın hiç olmayabilir…

YOL REFÜJLERİ NİHAYET
Eskiden Batı illerine gidildiğinde çevre yollarının kıyıları, refüjleri ağaçlandırılmış ve bakımlı olması yöre insanımızın dikkatini çekerdi.
Neden orada yapılan çalışmalar burada olmuyor deniliyordu…
Karayolları bizde yol kıyılarına bakmaz, etmezdi.
Son dönemlerde Batman havalimanı güzergahında çim ve birbirinden güzel çiçekler yolculuk yapanlara doyumsuz bir manzara sunuyor. Bu güzergahtaki çalışmaların Batman-Siirt çevre yolu ile diğer yollara da yansımasını isteyen isteyene…
Havalimanı refüjü dışındaki güzergah refüjleri, bakımsız ve yabancı bitkilerle dolu.
Karayolları yetkilileri, acaba bunları görmüyor mu veya görüp de rahatsız olmuyorlar mı?
Lütfen havalimanı güzergahında bu işin nasıl yapıldığını sorup öğrensinler.
Baharda bu şehri güzelleştirmeye katkıda bulunsunlar.