Röportaj: Melek Barış
Kadının siyasette daha çok aktif olması, bu hakkı etkin kullanması gerektiği inancıyla, ‘bu siyasi arenada ben de varım’ diyerek sesini duyurmak isteyen AK Parti Batman Milletvekili aday adayı Av. Nuran Dervişoğlu ile bir söyleşi yaptık. Neden siyaset yapmak istediğini, seçildiği takdirde nasıl bir milletvekili profilinde olacağını tüm incelikleriyle konuştuk.
Sürmekte olan çözüm sürecine de dikkat çeken Dervişoğlu, mevcut sistemde çözüm sürecinin hedeflendiği noktaya ulaşabilmesi hususunda kaygılar taşıdığını, kalıcı bir sonuca ulaşabilmesi yeni bir Anayasa ve Anayasa değişikliği ile oluşabilecek başkanlık sistemiyle mümkün olabileceğini kaydetti.
Anayasa çalışmalarının hiç birinde kadınların gerektiği gibi yer almadığını belirten Av. Dervişoğlu, gerek Kürt kimliği gerek mesleği ve annelik içgüdüleri ile yeni Anayasanın tüm aşamalarında yer almak istiyor.
Açık sözlü, özünü kaybetmeden konuşan Dervişoğlu, Batman’da serbest avukat olarak çalışmaya azim ve cesaret gösteren ilk kadın avukat olarak da biliniyor. Dervişoğlu’nun vermiş olduğu röportajı ilgiyle okuyacağınızı umuyorum.
 
Nuran Dervişoğlu: 1978 Batman Beşiri doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Beşiri'de tamamladı. 1995 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı, 1999 yılında mezun oldu. Üç çocuk annesi olan Dervişoğlu, 15 yıldır Batman’da eşi ile birlikte avukatlık yapmaktadır. 2002’den 2006 yılına kadar Batman Barosunda Yönetim Kurulu Üyeliği ve Baronun Kadın Hakları Komisyon Başkanlığı görevini yürüttü. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonu üyeliği yaptı, üyeliği sırasında Türkiye'nin birçok yerinde toplantılar düzenledi. Halen staj eğitim komisyonu ve mülteci sorunları komisyonlarında yer almaktadır.
Neden siyaset yapmak istiyorsunuz?
Lisede okuduğum tarihten beri siyasete girerek halkın dertlerine çare olmak gibi bir gayem vardı. lisede sayısal bölümde olmama rağmen, siyasete daha yakın olan hukuk fakültesini okumaya karar verdim. Üniversiteyi bitirdikten sonra hâkim ve savcılık sınavlarını düşünmeden Batman’da avukatlık yapmaya başladım. Batman Barosu Yönetim Kurulu üyeliğim sırasında kadınlara yönelik hizmetlerde gönüllü çalıştım. Teşkilata girdikten sonra toplumun yarısını oluşturan, kadınların bu siyasette söz sahibi olmaları gerektiğini, kadınlarımızın da temsiliyet kabiliyetine sahip olduğunu ve bu hakkı etkin kullanmaları gerektiğini düşünerek, kadınlarımızın sesi olarak, Batman’ın partimiz adına bir kadın vekil göndermeye hazır olduğunu göstermek istedim.
Niçin AK Parti?
Aile yapım ve yetiştirilme tarzıma en uygun ve kendimi en rahat ifade edebildiğim, gerek toplumsal gerek siyasal olaylara bakış tarzı, Türkiye’nin AK Parti ile geldiği konum ve saygınlık, refah düzeyinin artışında elde edilen başarı, toplumda yer alan ötekileştirmelerin ortadan kaldırılması, çocukluğumuzda ve gençliğimizde yaşadığımız siyasi sıkıntıların giderilmeye çalışılmasındaki çaba ve daha birçok faaliyet beni AK Partiye yönlendirmiştir.  Ben hep bu bölgede yaşadım ve bölgede yaşanan sıkıntıların insanlarımızın hayatına nasıl işlediğini gördüm. Öyle sıkıntılar yaşandı ki; anne oğlunu, kadın kocasını, kardeş kardeşi, akşam görmeyebileceği ihtimali ile evden uğurluyordu. Bu hüzün ve acı insanımızda mutsuzluk, şüphe ve gerilim yarattı. Partimizin iktidarda olduğu süre zarfında, bölge insanımız bu karamsarlığı, çekimserliği ve mutsuzluğu aşmış, üzerindeki ölü toprağını atmıştır. Bunu başaran bir parti olarak AK Parti’de yer almak bana mutluluk veriyor.
AK Partiden kadın adaylarına pek rastlanmazken, bu genel seçimlerinde kadın adayları artış gösterdi. AK Partide siyasette kadının ilgisini çeken ne oldu sizce?
Aslında bu AK Parti veya herhangi bir parti odaklı bir durum değil. Kadının çalışma alanlarına katılma, siyasal hayata girmesiyle alakalı. Kadın artık evde yemek pişiren, evi temizleyen veya çocuk doğuran, büyüten bir varlık zihniyetinden sıyrılarak, olması gerektiği gibi ticari alanlar, meslek grupları, siyasal ve sosyal alanlarda varlığını göstermek istemesinin doğal bir sonucu... AK Parti yapısında kadınların varlığı yadsınamayacak derecede önem arz etmektedir. Kadın kollarının göstermiş olduğu faaliyetler, AK Parti’nin gelmiş olduğu bu konumdaki ana etkenlerden biridir.  Toplumun yarısını kadın oluşturduğuna göre, siyasette en az erkekler kadar söz sahibi olması gerektiği kanaatindeyim. Partimizin de kadının daha fazla dahil olduğu bir siyasi yapılanmaya destek olması bize cesaret vermiştir.
Siz siyasete ne katmak istiyorsunuz?
Öncelikle ‘dürüstlük ve ulaşılabilirlik’ en önemli hususlar.  Önümüzdeki süreç önemli gelişmelere gebe bir süreç, özellikle çözüm süreci ve yeni Anayasa çalışmaları açısından siyasal değişiklikler doğurabilecektir. Ben bir Kürt olarak, bir hukukçu ve bir anne olarak bu süreci takip ediyorum.  Çözüm sürecinin kesin bir sonuca varabilmesi ve kalıcı olabilmesi ancak yeni Anayasa ve Anayasa değişikliği ile oluşabilecek başkanlık sistemiyle mümkün olabilecektir. Mevcut sistemde çözüm sürecinin hedeflendiği noktaya ulaşabileceği hususunda kaygılar taşıyorum. Tüm bu evrelerde gerek Kürt kimliğim, gerek mesleğim ve gerek annelik içgüdülerim ile yer almak istiyorum. Anayasa çalışmalarının hiçbirinde kadınlar gerektiği gibi yer almamıştır. Kadınların da bu çalışmalarda yer almasının sağlanması arzumuzdur. 
Aday olmak istediğiniz bu kent ile ilgili ne gibi düşünceleriniz var?
Öncelikle kent açısından halkın bir parlamenterden beklentisini sorgulamak gerekiyor.
O halde sorgulanması gerektiği yerden başlayalım?
Halka ulaştığımızda, belediyelerin hizmet alanına giren konularda vatandaşın hizmet beklediğini fark ettik. Onlar da kendilerince haklı, gerek vatandaşın iyi niyetinden, gerek vatandaşın bilmemesini fırsat olarak kullanan geçmiş bazı siyasilerin, belediye faaliyet kapsamında bulunan aslında vekilin görevi olmayan işler ile ilgili de vaatler vererek, yapması da mümkün olmayan sözlerin altında kalmasından kaynaklanmaktadır



Önceki sorumuzda kaldığımız yerden devam edecek olursak?
Yerel yönetimlerin çalışma alanları ile bir vekilin çalışma alanı farklıdır. Belediye hizmetlerini, belediyenin çalışma alanlarını ilgilendiren yanlış vaatlerde bulunmak halkı kandırmaktan öteye geçmez. Yapılması gereken, belediyenin çalışmalarına elimizden gelen katkıyı sunmak ve halkımızın bu çalışmalara sahip çıkmasını sağlamaktır. Batman’da doğup büyüdüm. 15 yıldır da Batman’da Avukatlık yapmaktayım. Adaylığımdan önce ‘nasıl bir Batman olmasını istiyordum, siyasetçilerden beklentilerim neydi’ bunların hepsini halk ile birlikte artık kendimden isteyeceğim. Şimdiye kadar bir vekilin nasıl davranmasını istiyor idiysem, öyle hareket etmem gerekiyor ki, kendimle çelişmeyeyim. Siyasal çekişmelerin bir tarafa bırakılarak Batman ve Batmanlı için huzuru, refahı, kardeşliği nasıl elde edebiliyorsak onu yapmaya gayret edeceğiz.  Çalışmalarımızı kişi bazlı yürütmektense kurumsal tabanda yürüterek, Batman’ın işsizliğine çare alternatifler üzerinde durmamız gerekiyor.
Bu meyanda bir alternatif var mı kafanızda?
Kafamda oluşan düşünceler özellikle evine, çocuklarına bakmak zorunda olan kadınlarımızın istihdam edilmesine yönelik olacaktır.  Kadının çok rahat uyum sağlayarak ustalaşabilecekleri tekstil sektörünün geliştirilmesi, Batman’da bu sektör ile ilgili daha fazla destek sağlanması için çalışmalar yapmak amacındayım.  İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerde şu anda makinelerine kilit vurmuş ve atölyelerini kapatmış hemşerilerimiz bulunmaktadır. Kilit vurulan bu makinelerin Batman’a getirtilmesi sağlanarak, Batman’ın tekstil şehri olmasını, işsiz gençlerimizi, kadınlarımızı buralarda bir meslek sahibi yaparak, istihdam etmemiz bir hayal değildir. Bu çok basit bir işlem ile olabilecektir. Batman’da çok güzel çalışmalar yapmakta olan ve bu çalışmaları ile Türkiye’nin en başarılı Müdürlükleri arasında gösterilen İşkur Batman İl Müdürlüğümüz ile ortak bir çalışma sağlanarak, KOSGEB ve benzer mecralardan kolay kredi ve hibe desteği sağlanarak rahatlıkla yapılabilir.
Erkek adayların çoğu projeleriyle ortaya çıkıyor fakat kadın adaylarda buna pek rastlanmıyor, “Batman ve proje” vaatleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Milletvekilliği ile belediye başkanlığını karıştırmamak gerekiyor. Bizim işimiz yasama, mecliste karar alma ve memleketimiz için en hayırlı iş ne ise onu yapmaya çalışmaktır. Bırakalım projelerle belediyeler ilgilensin, kimsenin işine karışmayalım. Belediyenin partimizin yönetiminde olması veya olmaması önemli değil. Önemli olan Belediye ile birlikte Batman için neler yapabiliriz. Belediyenin yapmak istediği çalışmalar Batman’a yarar sağlayacaksa elimizden geleni sunarız. Kadın adaylar bu konuda daha gerçekçi geliyor bana.
Partiniz için şu ana kadar ne yaptınız ve neler yapabilirsiniz?
2012 yılında Partimin Batman il yönetimine katılmam için davet geldiğinde, aktif katkı sunmak amacıyla il teşkilatında yönetim kurulu üyesi olarak yer aldım. AK Parti 15. Dönem Siyaset Akademisi Batman Koordinatörlüğü görevini yaptım. Bu görevdeki başarımdan dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan Başbakanlığı döneminde plaket aldım. Ayrıca sandık çalışmalarına katıldım. Beşiri ilçesi seçim itiraz yetkilisi olarak görev aldım. Bundan sonra da aynı tempo ile çalışmaya devam edeceğiz.
Peki, Batman’a bugüne kadar ne kattınız, ne gibi çalışmalarda bulundunuz?
15 yıl önce Batman’da avukatlığa başladığımda, Batman’da serbest olarak çalışan ilk kadın avukat oldum. Batman Barosu Yönetim Kurulunda iki dönem yer aldım. Bu süreçte Kadın Komisyonu Başkanlıkları yaptım. Özellikle kadın hakları ile ilgili çeşitli seminerler verdik. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hakları Komisyonu’nun Batman Barosu temsilcisi olarak yer aldım. Türkiye’nin değişik illerinde yapılan toplantılarda Batman’ı temsil ettik. Birileri iş gücü ile katkıda bulunur birileri düşüncesi ve bilgisi ile…Amaç hepsini Batman’ın menfaatleri doğrultusunda bir araya getirmektir.
Bu amacınıza ulaşabildiniz mi?
Elimden geldiğince insanlara yardım etmeye çalıştım, üzerime düşen görevi yerine getirdiğime inanıyorum. Ancak düzenlediğimiz eğitimler; ulaştığımız kadınların hem eğitim hem de ekonomik durumları nedeniyle istenilen düzeye gelemedi.  
Mülakat nasıl geçti?
Mülakat gayet sıcak ve cana yakın sohbet havasında geçti. Tecrübeli siyasetçilerin bize aktardıkları stresli ve kaoslu bir ortam yoktu, olumlu ve sıcak bir ortam buldum.
Ya seçilmezseniz, küskünlük olur mu?
Yürekten bağlı olduğum partime her sıfatla, aynı şevk ve özveri ile çalışacağım. Süreç belli olduktan sonra seçim çalışmaları için il başkanlığımızdan tarafıma tevdi edilecek görev doğrultusunda çalışmalarıma devam edeceğim. Küskünlük olmaz.
Sohbeti toparlayacak olursak?      
Batman'da artık kadınların da siyasette söz sahibi olması gerektiği, Batman siyasetine kadınların el atması ile gerek partimizin çok önem verdiği çözüm süreci, gerek tüm kutuplaşmaların bir annenin taşıyabileceği duygular ile daha kolay çözüme ulaşacağı kanaatindeyim. Batmanımızda yeni yüzler ve yeni siyaset anlayışını benimsiyor, önemsiyorum. Batman’a kadın eli değsin.