Bilindiği üzere şu sıralar Batmanın ve ülkenin gündemini sosyal medyada başlatılan Batmanın il sınırlarının yarasa şeklinde olması ile ilgili başlatılan kampanya meşgul etmektedir.

Her ne sebeple başlatıldı bilmem ama böyle bir fikrin geniş yankı uyandırmasına da bir anlam veremiyorum.  Neden mi diyeceksiniz? Neymiş turizm açısından büyük bir katkısı olacakmış. Nasıl bir katkısı olacak merak ediyorum. Batman’ın hayali kahraman olan Batman’la isim benzerliğinden başka ne ilgisi var. Böyle bir benzerlikler tüm diller arasında var. Hem de çok anlamsız ve ilişkisiz bir şekilde...  Kaldı ki sınırların yarasa şeklinde olması bize değil yarasa adama katkı sağlayacaktır.

Yıllar önce isim hakkı için açılan davanın karşılığı olarak onlar da bize Batman’ın kendilerine ait olduğu ile ilgili dava açarsa hiç şaşırmamak gerekir(!).  Tüm bu saçmalıklar bir yana yabancı hayal ürünü bir karakteri sınırlarımıza dokuyarak turist beklemek gafletten öte bir şey değildir.

Burada asıl sorulması gereken soru;

Bir kentin turizm potansiyelini geliştirmek ve turizm açısından gelişmesini sağlamak öncelikli olarak sosyal medya kullanıcılarının mı düşünmesi gerekir, yoksa o kentin yöneticilerinin sonra da turizmden kazanç sağlayacak kişi ve işletmelerin bir araya gelerek oluşturacağı lobinin mi düşünmesi gerekir?

Batman’a turizm anlamında katkı sağlayacak birbirinden farklı birçok makale yazdım. Nacak ne hikmetse ne Batmanlı vatandaşların ne yöneticilerin ne de turizmden kazanç sağlayacak işletmecilerin dikkatini bu denli çekmedi. “Tarihi Eser Turizmi ve Tarihe Eser kazandırmak”,“Gondol ve Fayton Gezileri ile Batman”, “Müze ve Turizm”, “Şehir Mimarisinde Estetik ve Sanat”,“Oyuncak Müzesi ve Oyuncak Kardeşliği”, “Tabiat Parkı”, “Kent Kültürü ve Kent Kimliği” gibi birbirinden güzel, özgün fikirler içeren bu makalelerin en çok da kentte turizmden kazanç sağlayacak otel, restoran, cafe, alışveriş merkezi işletmecileri ile seyahat acentelerinin okumasını tavsiye ederim. 

Bu yazılardaki veya daha farklı fikirleri değerlendirebilecekleri bir turizm lobisi oluşturarak sektörü güçlendirebilecekleri proje ve yatırımları yöneticilerin de desteğini sağlayarak turizm potansiyelini arttırabilirler. Maalesef kente gelecek turistlerden doğrudan kazanç sağlayacak lokanta, cafe, otel, hediyelik eşya, konfeksiyon, seyahat acenteleri ve daha ismini saymadığım işletme sahiplerinin kendileri için bile aciz kaldıkları bu durumda sosyal medyada ilgi çekmek ve popüler olmak adına birilerinin başlattığı bu kampanyaya kendimizi kaptırmış gidiyoruz.

Batmanlı yatırımcı ve işletme sahiplerinin bir araya gelerek turizm adına ne gibi proje ve yatırımları yapabileceklerini değerlendirmeli ve bu yöndeki taleplerini de yöneticilere iletmelidir.  Yukarıda sözünü ettiğim işletmecilerin aktif bir şekilde sektördeki çalışmaların içinde olmaları gerekir. Bu hem kendileri için güzel bir kazanç kapısı olurken hem de işsizliğin yüksek olduğu kentimizdeki işsizler için de bir ölçüde istihdam kapısı olur.

Şehrimizin kimliği ve dokusu böylesine taklit, hayal ürünü olan ithal projelerle değil daha gerçekçi ve akılcı projelerle oluşturulmalıdır. Bu projeler ilgili kişi, kurum ve yetkililerce Batman kamuoyuna tanıtılmalı ve desteği sağlanmalıdır. Kentte biran önce turizm lobisi kurulmalı ve sektörün canlanması için çalışmalar başlatılmalıdır.

NOT: Yukarıda ismini verdiğim yazılarımı gazetemizin internet sayfasındaki köşemde bulunan yazı arşivinden okuyabilirsiniz