Batman Üniversitesinin zaman zaman düzenlemiş olduğu bilimsel etkinliklere katılmaya çalışıyorum. İnsana bambaşka ufuklar açan bu konferanslara keşke diğer gazeteci arkadaşlarımız da katılsa. Çok değerli bilim insanlarından çok güzel bilgiler edinmek isteyenler bu tür konferansları kaçırmamaları gerekiyor.
Rektör Uluçam diğer etkinliklerden farklı olarak biraz daha heyecanlı, biraz daha katılımcı bir ruh halindeydi. E bunu da anlamak gerek, çünkü kendi uzmanlık alanında bir konferansa ev sahipliği yapıyordu.
Konferansı veren kişi Doçent Doktor Adnan Çevik. 1967 Bolu Gerede doğumlu. Muğla Fen Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi. Arapçasını ve bilgi birikimini geliştirmek için Ürdün, Suriye, Mısır, Suudi Arabistan ve İsrail’de uzun zaman çalışmalarda bulunmuş.
Tarih ve Yaşam Topluluğunun ilk konferansından elde ettiğim bilgileri sizlere kısa başlıklar halinde sunmayı uygun gördüm.
Batman 50-60 yıllık bir yerleşke ama yakın çevresiyle birlikte 10 bin yıllık bir geçmişe sahip. Hasankeyf hem güncel hemde en eski yerleşim birimi. Bu bölge Hz. Ömer döneminde İslamiyet ile tanışır. Hasankeyf köprüsü tüm ortaçağ boyunca yapılmış en büyük taş köprüdür.
14-15 yüzyıllarda Batman kelimesi ilk defa kullanılmaya başlar. Batman bir yerleşim yeri olmaktan çok öte, daha çok bir mevki anlamında kullanılır. Köken olarak Türkçe bir kelimedir. Batman çayı sebebiyle bataklık ve sel ile petrolün zaman zaman dışa vurması sebebiyle “batmak” kelimesinden türediği ileri sürülür.
Bu topraklar mübarek topraklardır. Her imparatorluktan bir miras kalmıştır Batman’a ve yakın çevresine.
Batman ve çevresinde 500 yıl boyunca kesintisiz savaşlar olur. Bu arada bir çok ordugah şehirler kurulur. Özellikle Roma İmparatorluğu ve Sasani (İran) imparatorluğu savaşları sırasında Silvan kurulur. Bunu Hasankeyf takip eder. Hasankeyf bir Roma Garnizon Şehri olarak göze çarpar.
Mervaniler büyük bir medeniyettir ve Kürt’türler.
Selehattin’in son akrabaları Hasankeyf Eyyübileridir.
Silvan eski ismi ile Meyafakirin, Mervanilerin başkenti olur(sayın okurlarım, dikkat ederseniz Silvan’ın Kürtçe ismi Farkine’dir. Antikçağlardaki Meyafakirin ile Farkine kelimesi birbirine benzemektedir)
Hasankeyf Moğol istilasında bile akıllı yöneticileri sayesinde çok fazla zarar görmemişken ne yazık ki son yüzyılda en büyük zararı görmüştür.
Evet sevgili okurlar, binlerce yıllık bir tarihi serüvenin macerasını yaklaşık bir buçuk saate sığdırmaya çalışan Doçent Doktor Adnan Çevik konferansın bitim aşamasında birkaç soruya cevap verirken kelimelerini şu şekilde noktaladı. “Umarım bir çözüm yolu bulunur. Çünkü binlerce yıllık insanlık mirası Hasankeyf’in sular altında kalmasına gönlümüz razı değil.”