**Batman’ın toprağı ve iklimi dünyanın tüm işi için en avantajlı bölgelerinden biri olmasını sağlıyor. Dünyada hızla artan nüfusu besleyecek tarım arazilerinin değeri her geçen gün katlanarak artıyor.
**Evet, Batman’da işsizlik rakamları ciddi boyutlarda. Batman Belediyesi’nin 165 özel güvenlik eleman alımına 1300 işsizin başvurması bu şehirde istihdam sorununu da gözler önüne seriyor.

DOĞAYI KORUMALIYIZ
Maalesef 60 yıl öncesinde Batman Rafinerisi verimli bir ovanın ortasında kuranlar, sanayileşme uğruna bugünkü sorunların oluşmasına da çanak tuttular. Sanayileşme insanımıza kısmen refah getirebilir.  
Ancak sanayileşmeyle refaha ulaşırken bir yandan da bu güzelim doğal ortamdan uzaklaşmamız gerekecek...
Biz doğamızı koruyarak da refaha ulaşabiliriz...
Bunun için öncelikli olarak tarım arazilerimizi en yüksek verimi alacak şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz...
Tarımda Batman ovası büyüklüğünde bir araziyle neredeyse Avrupa'nın yarısını besleyen Hollanda'yı örnek alabilirsek birçok şeyi aşabiliriz...
Batman'ın önündeki büyük fırsat sadece tarım değil elbette...
Batman bir eğitim kenti olabilir...
Batman Üniversitesi bunun için sağlam bir temel olarak düşünülebilir...
Sadece Türkiye değil, Ortadoğu ve yanı başımızdaki komşu ülkelerden gelecek öğrencilerle Batman’a, büyük bir ekonomik girdi sağlayabilir...
Batman büyük bir teknopark olarak da planlanabilir...
Bir süre önce Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş’un, Batı Raman’da önerdiği yer için fırsat henüz kaçmış değil.

SAĞLIK KENTİ OLABİLİRİZ
Batman aynı zamanda bir sağlık kenti de olabilir...
Kozluk Taşlıdere’deki termal kaynakları sağlık turizmine yönelik olarak kullanılabilir...
Kurulması gündemde olan Tıp Fakültesi ve 400 yatak kapasiteli yeni hastane, Araştırma-İhtisas hastanesi sağlık arayanlar için ideal adresler olabilir...
Bugün ilimizdeki hastanelere Kuzey Irak’ın Zaho, Duhok, Erbil ve Süleymaniye kentlerinden başlayan hasta akışı bunun bir işaretidir...
Güney Raman çevre yolu ile istimlak edilen araziler bir sağlık bölgesi olarak da değerlendirilebilir...
Batman’ın yeni imar alanı olarak belirlenen Batman-Hasankeyf karayolu güzergahında da yeni sağlık yatırımları kaydırılabilir.
Batman istenirse bir turizm kenti de olabilir...
Hasankeyf başta olmak üzere her biri bir doğa harikası olan Sason ve Kozluk’un akarsuları, ormanları ve en önemlisi kültürümüz Batman’ın bir turizm merkezi olması için yetip artacak zenginliklerimizdir...
Kısaca söylemek gerekirse; Batman hem eğitim, hem sağlık, hem de turizm kenti olabilir...
Tabii bunun için kenti yönetenlerin, kentin geleceğine yön verenlerin Batman'ın doğal yapısını korumak adına kaygılara sahip olmalıdır...

YORGUN-YAŞLI BİNALAR YIKILMALI
İluh deresi çevresindeki evlerin hızla yıkılıp, yenilemesini sağlayacak ‘Kentsel dönüşüm’ projesinin eski yerleşim birimlerinden başlamasının gerektiğini söylüyoruz.
Sadece İluh çevresi değil elbette. Bu şehirde eski mahallelerde ‘yorgun ve yaşlı’ binaların yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması için projeler geliştirilmeli diyoruz.
Kentin yapı stokunun büyük bir kentsel dönüşüm projesiyle yenilenmesi, bu şehir için acil bir ihtiyaç. Yerel yönetimin kenti olası bir depreme hazırlamak adına acil ve radikal projelere imza atması gerekiyor.
Tüm imar planlarının yeniden ele alınmalı, gerekirse kat adedinin artırılması bile düşünülmelidir.
Binaların yenilenmesi için imardaki kat kısıtlaması bir engelse, eski ve yorgun binaların yerine inşa edilecek yapılar için kat adedini artırmak bir çözüm olabilir.

TIP FAKÜLTESİ ÜZERİNDE DURULMALI
Batman Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesinin kurulması hepimizin isteği.
Şu günlerde Tıp Fakültesi için başlatılan girişimler umut veriyor Batmanlılara…
Şehrin ileri gelenleri, Oda ve STK temsilcileri bu konuda daha da mücadele etmeli. İmza kampanyalarından tutun da hemen her platformda Batmanlıların ‘Tıp Fakültesi’ isteği başkentte anlatılmalı.
Hafta içinde Ankara’da bir dizi girişimde bulunan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy ve Birlik Vakfı Batman Şube Başkanı Hamdullah Tüzün, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a, ‘Tıp Fakültesi’ isteğimizi hatırlattı.
Bu önemli bir gelişme.
Belki bu saatten sonra Batman’da Tıp Fakültesini engelleyenler de çıkar ama yılmamak gerek.
Nüfusu Batman’dan çok daha küçük Yozgat, Karabük ve Düzce’deki Üniversiteler bünyesinde Tıp Fakülteleri kuruluyorsa; Batman’a da çok rahat verilebilir.
Yeter ki yılmadan, bıkmadan bu işi takip edecek bir platform oluşsun.
Kim ne derse desin, Tıp Fakültesi Batman’a her yönden katkı verecektir.