Son günlerde Batman Lisesi sürekli yerel basınımızda haber konusu oldu. Bugün ‘Turgut Özal Anadolu Lisesi’ adı verilen okulun eski adının iade edilmesi talep ediliyor…

Eski Milletvekilimiz Sayın Mehmet Emin Ekmen, eski Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Kalkan, Batmanlı Kaymakamımız Sayın Hasan Tanrıseven başta olmak üzere, bazı duyarlı şahsiyetlerimiz bu konuda çağrılar yaptılar.

Sayın Tanrıseven’in, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurduğu bilgisini ve dilekçesini de yerel basında okuduk. Gayet makul bir talepte bulunuyordu, o okulun eski bir öğrencisi olarak…

Sayın Arif Arslan o dilekçeyi köşesine taşımasaydı, burada yer verecektim. Bu duyarlı şahsiyetlerimize teşekkür ediyorum.

Mesele basit gibi görülebilir, halbuki bence çok önemlidir. Batman adının verildiği bir lisenin adının yaşatılması gerekiyor.

Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in bu konuda olumlu görüş beyan ettiği yolunda haberler de yerel basınımızda yer aldı. İnşallah tez zamanda olumlu gelişme yaşanacaktır.

Çocukluğumda Batman Lisesi’nin önünde çekirdek satarak aile bütçeme katkı sağlamaya çalıştığımı hatırlıyorum. O zamanlar küçük bir ihata duvarı vardı.

Lise öğrencileri taş duvar üzerinden atlayıp bugünkü Sanat Sokağında bulunan toprak damlı kebapçıya giderdi. Bugünkü Sanat sokağı topraktan geçilmiyordu…

O sokakta at arabacılığı yapan aileleri hatırlıyorum.

Ücretle bisiklete ilk orada binmiş ve orada bisiklet sürmeyi öğrenmiştim…

Lise öğrencileri siyasi sloganlar atarak bazen bahçede gösteriler yapardı. Polisler oraya baskın yaptıklarında herkes sınıflarına kaçardı.

Herkesin anıları vardır. Anıların yaşatılması için ismin de yaşatılması gerektiğine inanıyorum.

Eski Batman ve hatıraları konusunda bir üstadımız var; Sayın Ekrem Günaydın. Facebook ortamında nostalji yaşatıyor hepimize. Kendisine şükran borçluyuz.

Sayın Günaydın’ın, “Tarihi Binalarımıza Sahip Çıkamadık” başlıklı değerlendirmesi de bize nostalji yaşattı gerçekten. İzniyle ve hoşgörüsüyle o değerlendirmesini olduğu gibi köşeme alarak kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum. Batman Lisesi vesilesiyle bazı gerçeklerimizin de farkına vardık. İşte Sayın Günaydın’ın o değerlendirmesi:

“TARİHİ BİNALARIMIZA SAHİP ÇIKAMADIK”

“Batman Şehirleşme anlamında çok eski bir yerleşim yeri değildir. Buna rağmen ilk yapılan bina ve sosyal alanlar hak ettikleri değeri görmemiş, yıktırılmıştır. Burada yıkımı yapılan sadece kaba taş duvarlar değil; Bunun yanında geçmişe dair Kültür öğeleri de yok edilmiştir. Bu binalarda çalışmış, eğitim görmüş, tedavi görmüş veya farklı şekilde hizmet almış bireylerin anıları silinmiş yok edilmiştir.

Yetkililer daha büyük daha modern binalar inşaa etme parolası ile yola çıkarak, yıkımlara onay vermiştir. Oysa yapılması gerek bu binaları koruma altına almak, buralarda sergi ,müze veya kültür evleri benzeri sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı merkezler olarak değerlendirmekti.1990 yılından 2017 yılına kadar Batman’da yıktırılan Bina ve yapıların listesi aşağıda sunulmuştur.
1-Batman Belediye Binası
2-Tarım Müdürlüğü Binası
3-1.Nolu Sağlık Ocağı Binası
4-Batman Verem Savaş Dispanseri Binası
5-Meteroloji Binası
6-Atatürk İlkokulu Binası
7-Petrol Orta Okulu Binası
8-PTT Binası
9-Sebze Meyve Komisyoncuları Hali
10-Batman Ceza ve Tutuk Evi Binası
11-Jandarma Koruma Bölüğü Binası
12-Devrim İlkokulu Binası
13-Hürriyet İlkokulu Binası
14-Cengiz Topel İlkokulu Binası
15-Batman Lisesi Binası
16-Yazlık ve Kışlık Site Sinemaları
17-40 Kişilik pansiyon
18-Park Restorant
19-C Pansiyon
20-Beyaz Saray
21-Ekonoma ve Site Manavı Binası
22-Esentepe Havuzu
23-TCC Rafineri Kulesi
Fotoğrafta Batman Belediyesi Eski Başkanlarından Merhum Mustafa Ramanlı 1970 'li yıların ilk yarısında Atatürk Parkı veya Esentepe sosyal tesislerinde temel kazı çalışmasında elinde kürek beden gücü ile katkı sağlamaktaydı.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211994915002757&set=a.1627086511597.87792.1069562085&type=3&theater

Üstadımızın hepsinin geçmişine tanıklık ettiğim tarihi binalarımızla ilgili bu değerlendirmesinin üzerine tek cümle ekleme hakkım olamaz. Bu yazıdan herkesin dersler çıkarması dileğimle.