Dünden devam

Dünkü yazımda, sivil toplum örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının birlikte çalışmalar yapabilmeleri için en uygun zeminlerden birinin 'Kent Konseyleri' olduğuna dikkat çekmiş ve bu yapı hakkında bilgi sunarken, Kocaeli Kent Konseyi örneğini vermiştim.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Yerel Gündem 21 Kent Konseyleri pek çok kentte aktif durumda ve önemli hizmetler sunuyor.

Kocaeli Kent Konseyi, örnek alınabilecek bir yapıdır.

2011 yılında Kocaeli'deki Türkiye Kent Konseyleri Buluşmasına 47 Kent Konseyi temsilcileri katılmıştı.

Toplantı sonrasında Kocaeli Kent Konseyi'ni toplu halde ziyaret etmiştik.

KOCAELİ KENT KONSEYİ'Nİ TANIYALIM...
Kocaeli Kent Konseyi’nin mükemmel bir binası vardı...

2011 yılında, 'Yeni Bin Yıl Derneği’ni kuran Kocaeli Kent Konseyi gerçeğine tanık olmuştuk.

Ayrıca; ‘Bilişim ve Yerel Demokrasi Akademileri’ de aktifti...

Kocaeli Kent Konseyi'nin o tarihte, ‘Kadın, Gençlik, Engelli, Emekli ve Çocuk Meclisleri’ bulunuyordu...

Çok sayıda Çalışma Grupları ile kentin kalkınması için hizmet üretiyorlardı.

Çalışma Gruplarını tanıyalım:

Kültür Sanat, Çevre, Afet, AB projeleri, Tüketici Hakları, Tarım Hayvancılık, Kentlilik Bilinci, Sigara ile Mücadele, Sağlık, Spor, Tarihi ve Kültürel Değerler ile Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grupları...

Yanlış hatırlamıyorsam, Kocaeli Kent Konseyi'nin yıllık bütçesi o dönemde 3 trilyon lira dolayındaydı ki günümüz parasıyla 3 milyon TL eder. (Bursa Kent Konseyi'nin yıllık bütçesinin 5 trilyon olduğu söylenmişti, Batman'ın ise 60 milyar lira(günümüz parasıyla 60 bin TL.)

Bir bilgi daha;  Kocaeli’nin 10 ilçesinde de Kent Konseyleri kurulmuştu...

**

Batman Kent Konseyi'nin kurulması için fikir tartışmaları yaptığımızı hatırlıyorum.

Batman Kent Konseyi'nin ilk genel kuruluna katılmış ve Yürütme Kurulu Üyeliğine seçilmiş biriyim.

Uzun yıllar Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grup Sözcülüğünü yürüttüm, sayısız gündem maddesini önerip, başarıyla sonuçlandırılmasına vesile olduğumu hatırlatayım.

Ayrıca yıllarca Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak sorumluluk aldım, hayırlı hizmetlere vesile oldum.

Yine Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına Batman Kent Konseyi'ne ilk projeyi sunan kişiyim. Proje ile ilgili bir yazımdan bilgi sunayım:

'Batman-Kozluk, Batman-Beşiri, Batman-Hasankeyf ve Batman-Diyarbakır karayolunun iki cephesinin de 20’şer kilometre boyunca ağaçlandırılması için Batman Kent Konseyi’ne ilk projeyi sunmuştum.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin faaliyetlerini yakından takip eden ve her zaman takdirle karşılayan değerli eğitimci dostum Ubeydullah Aydın’ın üzerinde önemle durduğu, projeden söz ediyorum. Ağaç cinslerini de seçtiği projeyi, yürütme kurulu üyesi olduğum için bana önermişti. O projeyi Batman Kent Konseyi’ne sunmuştum.

Projemiz kabul edilmişti. Dönemin Batman Teknik Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı iken Batman Kent Konseyi Başkanı seçilen Yrd. Doç. Dr. Sayın Hasan Bayındır, projeyi oldukça beğenmişti. Ne yazık ki tayini çıkıp ayrılınca, projemiz hayata geçirilemedi.

Eğer o proje hayata geçirilmiş olunsaydı, bugün Batman’ın çevre yollarındaki ağaçların boyları iki katlı evleri aşmış olacaktı. Çünkü bundan tam on yıl önce konseye o projeyi sunmuştum.'

**

BATMAN KENT KONSEYİ ORMANI…

Değerli Okurlar, eğer çevre yollarının ağaçlandırılması projemiz hayata geçirilmiş olunsaydı, bugün kentimizin dört güzergahındaki ağaçların boyları 3 katlı binalara ulaşacaktı.

Yaşar Kemal Kent Ormanı fidan kampanyamız da o dönemde start almıştı. Ancak Kent Konseyi adına bir piknik ve mesire yeri, herkesin dinlenebileceği bir orman oluşturmak istemiştik.

Batı Raman Dağı, Belediye taş atölyesi yakınındaki ilk etapta 154 dönüm olan ve sonradan 270 dönüme çıkarılan alanda ilk hamleyi yapmıştık.

Yaşar Kemal Kent Ormanı’ndan sonraki en büyük ormanlık alan, Batman Kent Konseyi’nin ilk projesidir. İşte kanıtım olan haber: “Bir süre önce oluşturulan Yaşar Kemal Kent Ormanının ardından bu kez Kent Konseyi Ormanına fidan dikimi gerçekleştirildi. Batı Raman’da bulunan Belediye Kankesör Şantiyesi bitişiğindeki 154 bin metrekare alana kurulan Kent Konseyi Ormanı fidan dikimine, Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Sağlık İl Müdürü Hasan Demir, Kent Konseyi Eski Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Hasan Bayındır, Kent Konseyi bileşenleri STK Temsilcileri, Siyasi Parti temsilcileri, Sendikalar, Meclis Üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 200 bin metrekare alan üzerine kurulan Yaşar Kemal Kent Ormanının 25 hazirandan itibaren vatandaşların hizmetine açılacağını belirten Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan şunları söyledi; 'Yeni proje olan Kent Konseyi Ormanı büyük bir boşluğu dolduracaktır. Bu aynı zamanda kent konseyinin ilk pratik çalışmasıdır. Bu alana yaklaşık 200 çam fidanı dikilecek.’ Ardından Kent Konseyi adına söz alan TMMOB Batman İl Temsilcisi İsmail Odabaşı, Batman’ın yeşil alan bakımından en fakir iller arasında olduğunu söyledi. Odabaşı, ‘Küresel ısınmayla oluşacak kuraklığa en iyi cevabı fidan dikmekle veriyoruz. Batman’a yapılacak en iyi şey fidan dikmek olacaktır.’ Fidan dikim törenine katılanlar daha sonra Erbane eşliğinde halay çektiler.” (Kaynak : Petrol Gazetesi 19.05.20007)

Görüldüğü gibi önemli hizmetlere vesile olmuş bir yapıdır Batman Kent Konseyi. Kent Konseyi'nde siyasete, politikaya izin vermedik. Memur-Sen Batman şube Başkanı kimliği ile yıllarca Kent Konseyi'nin belediye meclis salonu toplantılarına katılan Sayın M. Şafi Özperk gibi, nice bileşenlerimizin temsilcileri olarak en radikal eleştirileri Kent Konseyi çatısı altında belediyeye yöneltmekten çekinmedik. Batman Kent Konseyi yeni bir genel kurul yapılarak aktifleştirilirse, bu kentimize önemli hizmetlere vesile olacaktır. Sayın Valimiz Hulusi Şahin'in bu yazımı okumasını dilerim.