Geçtiğimiz günlerde Mardin'de, STK-Kamu Buluşması etkinliğine katılmış, izlenimlerimi burada takdirlerinize sunmuştum.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Adnan Zengin'in katıldığı söz konusu etkinlikte, sivil toplum örgütlerinin kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte çalışma zeminleri konusunda sunumlar yapılırken, 'Kent Konseyi' örneği verilmişti.

Yakın geçmişte çok uzun yıllar boyunca aktif olarak kentin sorunlarının tartışıldığı ve çözüm önerileri üzerinde fikir mütalaalarının yapıldığı Batman Kent Konseyi gerçeğini hatırlayacaksınız.

Yıllarca çok önemli hizmetler verildi.

Batman Kent Konseyi Yürütme Kurulu'nun aldığı kararlar pratik buldu, STK'lar ile kamu kurum temsilcilerinin uzlaşmasıyla birçok hizmet sunuldu.

TPAO, İl Özel İdaresi, TÜPRAŞ ve Belediye ekiplerinin ortak çalışmalarıyla, İluh Deresi, Batman Sol Sahil Sulama Kanalı, Batman Çayı çevresinde genel temizlik yapıldı, yüzlerce kamyon çöp toplandı.

**

**

YEREL GÜNDEM 21...

Sohbet etme imkanı bulduğum Sayın Adnan Zengin'e, Batman Kent Konseyi’nin çalışmaları hakkında bilgi verirken, böylesi önemli kurulların kamu ve STK'lar için buluşma ve ortak çalışma zeminleri olduğu konusunda aynı düşünceleri paylaşmıştık.

Mardin'deki etkinlikte yapılan sunumlarda, "03/07/2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76’ncı maddesine dayanılarak hazırlanmış Kent Konseyleri Yönetmeliği’ne dikkat çekilmişti.

Kent Konseyleri'nin genel ismi Yerel Gündem 21 şeklindedir. Şu bilgiler Mardin'deki sunumdan: Yerel Gündem21: Sürdürülebilir kalkınma ve çevre sorunlarının çözümüne yönelik Eylem Planı (BM Rio Yeryüzü Zirvesi 1992)

- Genel amacı sivil toplumun karar mekanizmalarına katılmasını ve yerel yatırımlarda söz sahibi olmasını sağlayarak, yerel yönetişimi güçlendirmek Sonuç 1. Sivil toplum kavramı ve rolünün kamu görevlileri tarafından anlaşılması, ve kamu görevlilerinin diyalog becerilerinin arttırılması,

Sonuç 2. STK - kamu işbirliğinin sağlanması için merkezî düzeyde kurumsal düzenlemelerin güçlendirilmesi ve 'İş Birliği Uygulama Becerisinin' geliştirilmesi,

Sonuç 3. Merkezi Hükümet ve yerel STK’ların yerel düzeydeki temsilcilerinin STK’ları karar alma süreçlerinde teşvik etme ve destekleme konusundaki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi. Kent konseyi: Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirme, kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.”

**

**

Bu bilgiler bize STK ile kamunun birlikte çalışabilecekleri çok önemli zeminleri göstermektedir.

İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde bu kadar hassasiyetle durduğu ve hayata geçirilmesi için büyük paralar harcayarak STK ve Kamu'yu buluşturan toplantılar organize ettiği konseyimizin aktif olmaması beni hep düşündürmektedir.

2011 yılında Batman Kent Konseyi'ni temsilen Kocaeli'deki Türkiye Kent Konseyi toplantısına katılmış ve sunum yapmış, Batman'daki STK-kamu ortak çalışmaları hakkında somut bilgiler sunmuştum.

Kocaeli Kent Konseyi’nin organize ettiği 2. Türkiye Kent Konseyleri Buluşması’na, 47 Kent Konseyi temsilcisi katılmıştı. Kocaeli'nin o dönem Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Birleşmiş Milletler Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Daimi Temsilcisi Shahid Najam, UCLG MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ve 47 Kent Konseyi temsilcileri iki gün süren etkinliğe katılmış, kentlerin sorunlarını masaya yatırmışlardı.

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/haber/batman-kent-konseyi-turkiye-bulusmasinda.html

Batman ve Güneydoğu illerini temsilen katıldığım toplantı sonrasında Kocaeli Kent Konseyi'ni ziyaret etmiştik.

Bursa ve Kocaeli Kent Konseyleri'nin bütçesi o yıllarda bile trilyonlarla ifade ediliyordu. Batman Kent Konseyi'nin yıllık bütçesi ise o yıl 60 milyar(bugünün 60 bin TL'si) TL idi. Batman Kent Konseyi, küçük bütçesine rağmen çok önemli hizmetlere imza atmıştır, bunun belgesini kamuoyu ile paylaştım, gerekirse yeniden paylaşırım. Kent Konseyi'mizin yeniden aktifleştirilmesi için Kocaeli ile kıyas yapmak istediğimden, yarın ki yazımın mevzusu da Yerel Gündem 21 olacaktır.

Devamı yarın