Batman’ımız yine çok şiddetli sıcakların etkisine girdi. Sosyal medyada ‘Batman yanıyor, kavruluyor’ şeklinde paylaşımlar yapılıyor…

Mali durumu iyi olanlar bu sıcak günlerde Batman’ı terk ediyorlar…

Tatil beldelerine giden Batmanlıları gıbta ile izleyen yığınlar var…

Zira yoksullukla boğuşan büyük bir kitle, bu kavurucu sıcaklarda bir de çalışmak zorunda…

Tarlalardaki ekinler kendi kendine bitmiyor, yetişmiyor…

Buğday, mercimek vs ekin hasadını da uzaylılar yapmıyor…

Kentimizin çevresindeki on binlerce dönümlük mısır tarlalarını sulayanlar da bu kentin evlatları…

Değerli Okurlar, bu satırların yazarı olarak çok tatil yapma imkanım yok. Batman kavrulurken, Ege ve Akdeniz’in tatil beldelerine değil, örneğin Van gibi serin diyarlara gitmek isterdim. Ancak mali durumum ailece gitmeme elverişli değildir.

Yalnız başıma gidip, aile fertlerimi bırakma gibi bir yanlışa asla imza atamam…

Halimize çok şükrediyoruz, çünkü kavurucu sıcaklarda tarlalarda, inşaatlarda çalışmıyoruz. Rabbim, tarlalarda, inşaatlarda çalışan ve hayatın zorlu koşullarına direnenlerin yardımcısı olsun.

Evet, Batman adeta kavruluyor. Yıllardan beri daha yaşanabilir bir Batman’ın mücadelesini veriyoruz.

En büyük özlemim daha yaşanabilir ve daha yeşil bir Batman’dır.

Kentimize yeşil kuşak kazındırmadığımız müddetçe Batman’ımız her yaz aylarında sıcaklardan adeta kavrulacaktır…

Hepimize önemli görevler düşüyor. Bu kenti daha yaşanabilir hale getirmenin çabası içerisinde olmalıyız.

Herkes sorumluluk bilinciyle hareket eder ve görevini yapacak olursa, emin olunuz Batman’ın yarınları daha güzel olacaktır.

KAYMAKAM HASAN TANRISEVEN RÖPORTAJI!..

Batman Çağdaş’ın bu bayram özel sayısında Batmanlı bir Kaymakamla röportaj vardı, okumuş olmalısınız. Daha lise yıllarında gazeteciliğe başlayan Sayın Hasan Tanrıseven’in röportajını zevkle okudum.

Kaymakam Tanrıseven, 90’lı yıllarda bu kentin gelişimine kalemiyle katkı yapmaya çalışan isimlerdendi…

1990 yılında günlük köşe yazısı yazmaya başlamıştım. O yıldan bu yana 27. Yıldır aralıksız günlük köşe yazısı yazıyorum.

Sayın Tanrıseven’le yıllarca aynı gazetede yazdık. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi olmadan önce de yerel basınla ilgili biriydi.

Salih Şarman’ın Batman Valisi olduğu dönemde elimizde kalem, kentimizin sorunlarını yazıyorduk. Hasan Tanrıseven, oldukça duyarlı biriydi.

Bazen aynı, bazen ise farklı gazetelerde makaleler yazmış olmamıza rağmen güçlü bir dostluğumuz vardı. Hasan Tanrıseven’in gazeteciliği bırakmasından sonra da dostluğumuz devam etti.

Bir ara Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi’nin Danışmanlığını yapan Tanrıseven’e, kentimizin sorunlarını iletiyordum.

Yerel basınla diyaloğunu hiç kesmeyen Tanrıseven ile röportaj fikrini beğendim. Yunus Arslan kardeşimi tebrik ederim.

TANRISEVEN’İN TESPİTLERİ…

Nostalji içerikli sorularını da beğendim. Sayın Tanrıseven, kentin dününü ve sorunlarını çok iyi bilen bir bürokrat. Röportajdaki tespitleri ve önerilerini önemsemek gerekir.

Batman’a vali olarak atansaydı, kent için neler yapacaktı şeklindeki soruya verdiği cevap ve Batman’ın yarınlarını ilgilendiren şu ifadelerine bakalım: “Yapacağım temel şeylerden biri Belediye ile kol kola verip ciddi bir altyapı hamlesi başlatmak olur. Çünkü Batman petrolden doğan kent ve çok hızlı büyüdü, modern mahalleleri var ama kenar mahallelere gittikçe maalesef bu büyümeyi göremiyoruz. Öte yandan kentin yeniden bir planlaması yapılmalı. Silvan yoluna doğru çok gelişti ama diğer taraflarda pek gelişemedi. Kentsel dönüşüme ihtiyaç var Batman'ın. Ve eğer Batman'da Vali olursam başlıca el atacağım konulardan biri de eğitim olur. Halkla diyalog halinde eğitimin önemi vurgulayarak daha ileri seviyeye getirmeliyiz ve öyle ki eğitim şehrine çevirmeliyiz. İkinci olarak, Batman Üniversitesi'nin Batman'ın yıldızı olması lazım. Batman Üniversitesi maalesef istediğimiz yerde değil. Ki Başbakanlıkta çalıştığım sürede Batman Teknik Eğitim Fakültesi'nin kurulmasıyla ilgili dosyayı bizzat takip ettim. Batman Üniversitesi çok daha iyi bir noktaya gelmelidir. Daha iyi bölümlere daha iyi hocalara ihtiyacı var. Öğrenci sayısını da katlamalıdır. bir şehir öğrencilerle büyüyor. ve yine batman'da ne ihtiyaç olanan şey de devlet millet katlamalıdır. Yöneticilerin daha çok vatandaşa eğilmesi gerekiyor. Bu yapılırsa diyalog gelişir ve sorunların önüne geçilir. Ben her zaman derim, Batman Güneydoğu'nun yıldızıdır. Ama bu yıldızın her yerden görünmesi için daha çok çalışılmalıdır. Batman'da TPAO, TÜPRAŞ ve BOTAŞ birtakım kuruluşlarla işbirliği içerisinde yer alıp hem bu kuruluşların şehre katkısı hem de petrole dayalı endüstrinin geliştirilmesi ve özel sektöre de öncülük edilebilmesi için çalışmalar yaparım. Ve son olarak, Petrolspor'un Süper Lig'e çıkması için her şeyi seferber ederim. Hiç olmazsa Birinci Lig'de olmalı. Mutlaka lig atlamalı. Bulunduğu yer beni üzüyor. Öncelikli olarak Batman'ın il olduğu tarihlerde rahmetli Turgut Özal doğuya inanılmaz teşvikler verdi. Maalesef o teşviklerin yerinde kullanılmadığını anlıyoruz. Belki de bugün çektiğimiz sancının sebebi budur. Devlet teşvik veriyor ama galiba denetim mekanizmasının daha da kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Eğer verilen teşvikler yatırıma dönüşmüş olsaydı Batman'da, bugün çok farklı bir Batman'ı görebilirdik. Bir de OSB'nin temelleri Temel Koçaklar döneminde atıldı. Belki bu ilk zamanlarda yapılacaktı ama 2000'e uzadı. Fakat 80'li yılların Batman'ı ile 2017'nin Batman'ı farklı. Şu an mühendislerimiz, doktorlarımız genel anlamda okuyanımız çok fazla. Dinamik bir şehiriz. Eğer bölgemize özgü birtakım adımlar atılırsa işsizliğin önüne geçilebilir. Devletimizin desteği yüksek. Bence sermayesi olmayana da sermaye verilmeli, denetlenmeli. Batman konum itibariyle de ticaret yapabilecek pozisyonda. Vatandaşlarımızda biraz daha aktif olmalı ve devletin imkanlarından faydalanmalıdır. Mesela, Tarım için teşviki bölgemiz değerlendirmelidir.”

Batmanlı Kaymakam Tarnıseven’in dikkat çektiği her husus hakkında söyleyecek çok sözümüz vardır. Merhum Özal’ın teşvikleri ile ilgili epey yazım arşivde duruyor. Kentimizin daha güzel yarınları için düşünceleri olan Hasan Tanrıseven’in geleceğin valisi olacağından şüphe duymuyorum. Kendisine başarılar dileyerek değerlendirmemi sonlandırıyorum.