Bazen eğitim yuvalarında, özellikle lise öğrencileriyle söyleşilerimiz, toplantılarımız olmakta, çevre konferanslarında da kendileriyle hasbihal etmekteyiz.

Bu kentin çevre sorunlarını tartışırken, öğrencilerimize çeşitli sorular sormaktayız.

Batman’ın katı atıkları-çöplerinin nereye döküldüğünü soruyorum.

Her gün evimizin önüne gelip çöplerimizi alan belediye araçlarının, atıklarımızı nereye döktüklerini bilen öğrencilerin sayısı yüzde 5 bile değildir…

Yine kentin atık suları, evlerimizin WC’lerinin kanalizasyon ve lağım sularının arıtmadan geçirilip geçirilmediğini sorduğumda, doğru cevap oranı yine yüzde 5 bile değildir…

Halkımızın da durumu böyledir.

Bu kentin sakinlerinin yüzde 5’i bile katı ve evsel atıklar hakkında bilgiye sahip değildir…

**

**

Batman’ın lağım suları İkiztepe (Gırbereşk) köyü(mahalle olmuş) yakınındaki arıtma sistemi üzerinden Batman Çayı, oradan da Dicle’ye akıtılmaktadır.

Bu köşede defalarca atıksularımızın sadece fiziksel arıtmadan geçirildiğini, biyolojik ve kimyasal arıtma için bir çalışma yapılmadığına dikkat çekmişimdir…

Bugün katı atıklar, yani kentimizin çöpleri üzerinde durmak istiyorum.

Gerçekten çöplerimiz nereye dökülüyor, kendinize sorar mısınız?

Kentimizin çöpleri Raman Dağı mevkiinde bir dereye boşaltılmaktadır…

Uzaktan Raman Dağı’na baktığınızda zaten sürekli yükselen dumanları göreceksiniz. İçten içe yanan ve metan gazı çıkaran çöplerimizin ıslahı için ne yazık ki Batman Belediyesi’nin bir çalışması bulunmamaktadır…

Bütün gelmiş ve geçmiş yönetimlere, elimde kalem tuttuğum 28 yıldır, çöplerimizin ıslahı için öneriler sunmakta ve eleştiriler yapmaktayım.

Önceki yönetimleri bu konuda yoğun eleştirmişsem, mevcut yönetimi de elbette eleştirmekten çekinmeyeceğim…

Tabi, önce öneriler sunuyorum, sunmuşum. Önerilerim dikkate alınmadığı için eleştiri yapacağım.

**

**

Bu kentin daha güzel yarınlarının olması için hepimize önemli görevler düşmektedir. Ancak bireylerden çok kurumların yapacağı hizmetlerle bu kentin çehresinin değişebileceğine inanıyorum.

Kentin geleceği özellikle yerel yönetim, yani Belediyenin aktivitelerine bağlıdır.

Batman Belediyesi’nin her alanda göstereceği başarı, bu kentte yaşam süren herkesin hayatını olumlu yönde etkileyecektir.

Başarısızlığı durumunda ise, hepimizin bundan olumsuz etkileneceği de açık bir gerçektir.

Batman’ımızın gerçekten de çözüm bekleyen ‘çöp’ sorunu vardır.

Kentin tüm çöplerinin döküldüğü Yolveren köyü yakınlarındaki alanı çoğumuz bilmeyiz. Meymuniye Boğazı’na yayılan pis kokular ve Raman Dağı’nın tepesine yayılan dumanlar da çoğumuzun ilgisini çekmez…

Ancak bu kentin sorunlarını kendisine dert edinen beni ve Çevreci arkadaşlarımı ilgilendirir ve ilgimizi de çeker.

Çöp sahasının ıslahı için Belediye nezdinde yıllarca girişimlerim olmuş, yazılarımla öneriler sunmuşumdur. Mensubu bulunduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği ile birlikte, çöp sahasındaki sorunlara duyarsız kalmadık, hep eleştirdik, öneriler sunduk.

**

**

Çöplerin ıslahı için ilk proje yıllar önce gündeme gelmişti.

Batman Valiliği, Batman Belediyesi ve dönemin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ortak çalışması ile ‘Batman Katı Atık Yönetimi (KAY) Projesi’ ile tanışmıştık.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin de katkı sunduğu ve Belediye Konferans Salonunda tanıtımı yapılan proje ile ilgili makalelerim olmuştu…

Hatta yapılan bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılmıştım.

Aradan epey zaman geçmesine karşın, o proje hayata geçirilmediği gibi, yeni bir proje de hazırlanmadı…

‘Batman Valiliği, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Batman Belediyesi’nin işbirliği yaparak çevre sorunları için harekete geçmesi, kentimizin yarınları için önemli bir olumlu gelişmedir. Katı Atık Depolama Projesi’nin hayata geçirilmesi için çalışmaların hızlandırılması, Batman’ımız adına hayırlı sonuçlar doğuracaktır’ diyerek görüş belirttiğim proje, ne yazık ki Hazine Garantisi verilmediği için dış kredi alınamadı ve sorunlarımızla baş başa kaldık.

Batman Belediyesi’nin yükü ağır. Zira Batman Belediyesi, sadece kent merkezindeki çöpleri toplayıp ‘Yolveren’ köyü yakınlarındaki çöp alanına dökmüyor. Belediye, mücavir alan sınırında yer alan Aydınkonak(Korıke), Akça (Tılmıs), Erköklü ‘Ermiye), İkiztepe (Gırbereşk) ve Binatlı (Bilheyder) köylerinin çöplerini de toplamaktadır. Yarınki yazımda daha fazla bilgi vereceğim proje hayata geçirilseydi, ilçelerin çöpleri de bertaraf edilecekti.

Devamı yarın