Batman'da trafik sorunu her geçen gün artarak büyüyor. Peki bunun bir çözümü yok mu? Batman'da trafik sorunu makul seviyelere çekilemez mi? Bunun için neler yapılması gerekiyor?

Merkezde bulunan Kamu binaları, iş yerleri, hastane, artan nüfus ve araç sayıları Batman’ı cehenneme çevirdi. Batman merkeze girmek bir dert çıkmak başka bir dert…

Hızla büyüyen Batman'ın trafik keşmekeşliğinin nedenlerinden bir tanesi sıkışmış bir şehir yapısı içerisinde fiziksel alt yapı eksikliğidir. Gerçekten fiziksel altyapı eksikliği aşılmaz bir dağ gibi önümüzde duruyor. Bunu çözmeden Batman trafiğine bir çözüm bulmak imkansız gibi görünüyor.

Batman'ın trafik sorunlarını şu şekilde bölümlendirmek mümkündür;

- Altyapı yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar

- Kurullara uyulmamasından kaynaklanan sorunlar

- Denetimsizlik konusundaki sorunlar

- Eğitimsizlik

Birincisi, alt yapı konusunda gündeme gelen şikâyetlerin başında ana arter olarak kullanılan Turgut Özal Bulvarının ihtiyaca cevap verememesi ve bunu rahatlatacak yeni yolların olmaması, Yan yolların yeterli oranda genişliğe ve yeterli sayıda olmaması, Trafik sinyalizasyon sistemindeki eksiklik ve aksaklıklar, otopark alanlarının yeterli olmaması, Otopark yönetmeliğindeki kuralların işletilmemesi, yol standartları ve onarımındaki eksiklikler olarak belirlenebilir.

İkinci olarak, Şoför ve yayaların kurallara riayet etmedikleri, başta kent içi hız sınırı olmak üzere gerek park etmede gerekse araç geçişlerinde kuralların çiğnendiği, yayaya yol hakkının verilmediği, Toplu Taşıma araçlarının durak dışı yolcu indirme ve bindirme yaptıkları ve kural dinlememeleri.

Toplu taşıma araçları kullanıcıları başta olmak üzere araç kullananları yeterli bir trafik disiplini eğitimi almadıkları bunun da trafikte sorunların yaşanmasına neden oluyor.

Aslında bazı konularda vatandaşların yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve trafik konusunda aydınlatılmaları gerekiyor. Buna ilk olarak okullarda trafik derslerine ağırlık verilmesi gerekir. Özellikle sinyalizasyon sistemindeki süre başta olmak üzere kent içi trafikte yaya üstünlüğünün bulunduğu konusunda yeterli bilgiye sahip değiller.

Bu durum kent içi trafik konusunda yetkili olan Emniyet Trafik, Belediye Ulaşım Müdürlüğü ve karayolları şefliği ile DDY şefliğinin birlikte çalışmalarını ve kentlileri bu alanla ilgili olarak bilgilendirmelerini zorunlu kılmaktadır.

Ortaya çıkan genel sonuç değerlendirildiğinde

1- Ana arterleri rahatlatacak olan alternatif yollar ile yan yolların açılması gerektiği

2- Park sorununun giderilmesi için yeni otoparkların açılması gerektiği ve yeni imar alanlarında otopark yönetmeliğine uygunluk konusunda denetimlerin sıkılaştırılması gerektiği

3- Başta Toplu taşıma araçlarını sürücüleri olmak üzere sürücülerin eğitimden geçirilmesini yararlı olacağı

4- Kentin bu sorununun çözümü konusunda ilgili kurumların koordinasyonunun zorunlu olduğudur.

Merkezde yaşanan keşmekeşin önüne kısa vadede geçmek imkansız gibi görülüyor…

Bu durumdan sonra çözüm için ilgili dairelerin amirlerini harekete geçmesi gerektiğini bilmem hatırlatmaya gerek var mıdır?