Doğa ve tarih yan yana geldiklerinde insanların ilgisini çeken temel değerlerdirler. Dünyada birçok ülke ve yöre doğal güzelliklerini, tarihsel birikimlerini çok güzel değerlendirerek hem tanıtmakta hem de çok önemli oranlarda gelir elde etmektedirler.

Ülke, Bölge ve yöre olarak bu konuda yeterli çalışmayı yapamadığımızı itiraf etmemiz gerekmektedir. Ancak bu geç kalışımız bizi yıldırmamalı. Hata sadece geç kalışımız değil Doğa ve tarihsel değerlerimizi suyun dibine batırma projelerimiz de bu konuda bizi yıldırmamalı azim ve kararlılıkla işin üzerine gitmeliyiz. Çaba bizden bereket Allahtan deyip yolumuza devam etmeliyiz.

İlimiz sınırları içerisinde doğa turizmine yönelik çalışmanın yapılması için yeterli potansiyele sahibiz.

Hemen hemen her ilçemizde bu anlamda değerlendirilebilecek onlarca yer mevcut. Bu yerlerin tespiti ve zamanlamanın iyi düzenlenmesi ile bu alanlarda etkinlik düzenlemek mümkün. Sason ilçemizde bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisidir.

Bu kapsamda bal ve cevizi ile şöhret olmuş Sason ilçemizi Doğa Turizmi açısından ele aldığımızda oldukça zengin verilerle karşılaşırız. Sason çevresini kaplayan engebeli yapı içerisinde bulunan Mereto Dağı dağcılık ve doğa turizmi potansiyeli açısından gelişmiş bir alandır. Bu gelişmiş alan içinde yapılacak araştırmalar sonucu dağ ve doğa yürüyüşü, Yamaç paraşütü ile kış sporları ve dağcılık için uygun alanların tespit edilmesi ve bu yörede doğa turizmini geliştirmek mümkündür. Ayrıca bu alan içinde dağın dibinden sızarak çıkan bir maden suyu kaynağı vardır. Özellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde çevre halkı tarafından bu kaynak suyu çok rağbet görmektedir. Eski bir tesis dışında bu kaynağın çevresinde tesis bulunmamaktadır. Kaynağın geliştirilmesi ve yörede modern anlamda tesislerin yapılarak doğa turizmi hizmetine sunulması gerekir.

Yine Kozluk sınarları içerisinde bulunan kaleler, mağaralar ile Ayngebirê alanı turizm amaçlı değerlendirilebilecek potansiyellerdir. Tarihte Hezo Kalesi olarak bilinen bir tarihsel geçmişe sahip bu ilçemizde de gezilip keşfedilmesi gereken onlarca yer mevcut.

Doğa Turizminin bir kolu olan termal turizmini Kozluk yöresinde geliştirilmesi gerekir. Taşlıdere Bato termal tesisi çevresinde yapılacak araştırmalar sonucunda yeraltı sıcak termal sularından daha fazla istifade edilebilir.

Gercüş ilçemiz inanç turizmi açısında zengin bir potansiyele sahiptir. Hem tarihi geçmişi hem de doğal coğrafik konumu bu alanda gelişmeye müsait bulunmaktadır.

İlimiz Garzan Vadisinde yer alan Beşiri İlçesi mevcut tarihi ve doğa güzellikleriyle kendinden söz ettirmektedir. Doğa turizmi açısından gelişmeye çok müsait bir ilçemizdir. Mevcut alanların fazla olması nedeniyle bu yörede farklı projeler uygulayarak mesire alanları ile, İki Köprü Beldesinde bulunan tesislerin geliştirilmesi doğa turizmi açısından çok yararlı olacağı gibi istihdam konusunda da yöreye fayda sağlayacaktır.

Bu konuda en zengin potansiyele sahip olduğumuz ilçelerimizden biri de şüphesiz Hasankeyf ilçemizdir. Hem doğa, Hem tarih hem olması hasebiyle bu ilçenin olanaklarının iyi korunması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Sular altında kalacak olsa bile Hasankeyf Batman denildiğinde akla ilk gelen tarihi ve doğal zenginlikler sahibi ilçemizdir.

Bir bütün olarak Batman’ın sahip olduğu doğa güzellikleri ve sahip olduğu tarihi değerler göz önüne alındığında bu konuda Batman’da çok farklı projeler geliştirmek mümkündür. Batman kent merkezi her ne kadar petrolden doğan kent ünvanına sahip ise de doğa  turizmi ağırlıklı bir potansiyel alanı da vardır.