*Şehrimizde geçen haftanın gündemi, ‘Batman İl Yıllığı 2019’ kitabının lansmanıydı. Vali Hulusi Şahin, 1 yıldır görev yaptığı Batman’da şehrin her açıdan fotoğrafını anlattı. 600 Bin nüfusu ile Türkiye’nin 36’ncı büyük ili olan Batman’da nüfus artış hızından tutun da şehrin aksayan sorunlarının yer aldığı ‘Batman İl Yıllığı’ önümüzdeki süreçte bu şehir için önemli bir kaynak olacaktır.

*Daha önceki Valilerin de yaptıkları benzer çalışmaların dışında sıra dışı bir yıllık hazırlayan Vali Şahin’in kitap tanıtım toplantısında bazı il yöneticilerinin artı ve eksilerini ele alması da dikkat çekiciydi. Vali Şahin’in, ‘Başarı da başarısızlık da sizin’ sözü kitabın özeti mahiyetindeydi.

AİDİYET SORUNU VAR
Batman il oluşunun üzerinden 29 yıl geçti.

Önümüzdeki yıl, bu şehir il oluşunun 30’ncu yıl dönümünü kutlayacak.

Her zaman söylüyoruz, ‘çe’yi atmakla ‘il’ olunmuyor.

Batman gibi altyapısı il için müsait olan bir şehir 30 yılda hala bazı alanlarda sancılar yaşıyorsa bunun en büyük nedenlerinden biri de bu şehre aidiyet sorunudur.

Batman’ın 5 ilçesinde araştırma yapılsa, çoğu kişi önce ilçesinin adını ardından Batmanlı olduğunu söyler.

Batman’da nüfusa kayıtlı toplam 799.805 kişi var.

Bu sayının yüzde 59,4’ü yani 475.605’i Batman’da, yüzde 40,6’sı  yani 324.200’ü Batman dışında oturuyor.

Yapılan araştırmada Batmanlıların, Batman dışında en çok ikamet ettiği iller İstanbul, Antalya ve İzmir.

Yine araştırmada Batmanlıların en az bulunduğu iller ise Yalova, Kırıkkale ve Bayburt.

Batman nüfusunun yüzde 79’u Batmanlı ancak Diyarbakır, Siirt ve Mardin’de nüfusa kayıtlı olup Batman’da oturan çok sayıda vatandaş bulunuyor. Batman genelinde oturan toplam 599.103 kişiden 123.498’i diğer illerin nüfusuna kayıtlı.

İşte, bu şehrin aidiyet sorunu da bu verilerden kısmen okunabilir.

HASTANE, YATAK SAYISINDA GERİLERDEYİZ
Eğitim kadar Batman’ın sağlık sorunu da Vali Hulusi Şahin’in gündeminde.

1 Yılın değerlendirmesinde iki önemli konu üzerinde duran Vali Şahin, bir gerçeğin altını çiziyordu: “Son yıllardaki genel iyileşmeye rağmen personel sayısı, sağlık hizmetlerine erişilebilirlik ve özellikle sağlık kuruluşlarının kapasitesi açısından şehrimiz, ülkemiz genelinin gerisinde kalmıştır. Buna rağmen şehrimizdeki hastaneler, çevre illerden yoğun şekilde hasta alıyor. Sağlık alanında bölgenin merkezi olan Batman’da oluşan bu yoğun talep sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemektedir. Türkiye genelinde 100 bin kişiye düşen yatak sayısı 283,2 iken ilimizde 221,2’dir. 100 bin kişiye düşen yatak sayısı bakımından Batman, hem OECD ülkeleri hem de Türkiye ortalamasının çok altında kalmaktadır. Batman 100 bin kişiye düşen toplam hastane-yatak sayısı bakımından Türkiye genelinde 61’nci sırada bulunmaktadır. Sadece kamu hastaneleri göz önüne bulundurulduğunda ise Batman, Türkiye genelinde 80’nci sırada yer alıyor. Önümüzdeki 4 yıl içinde Batman’da 100 bin kişiye düşen yatak sayısının 221’den 320’ye çıkarılması gerekmektedir.”

Vali Şahin 100 bin kişiye düşen hekim sayısı, diş hekimi, ebe-hemşire sayılarında da Batman’ın ülke ortalamasının gerisinde olduğunu açıklarken yıllardır Batman’ın ihtiyaç duyduğu yeni hastanenin ne kadar bu şehir için önemli olduğunu verilerle aktardı.

Bu sorunu biz de köşemizde defalarca yazıp çiziyoruz.

BİR DE EĞİTİM SORUNU
Sağlık kadar eğitim üzerinde de titizlikle duran Vali Şahin’in eğitimin sorunlarını da masaya yatırdı.

Eğitimde Batman’ın durumunun iç açıcı olmadığını anlatıyordu Vali Şahin: “Eğitimde son 10-15 yılda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Okul öncesi ve genel lise eğitiminde Batman’da derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalamasına yakınken bu oran ilkokul, imam hatip ortaokulu, meslek lisesi ve imam hatip liselerinde Türkiye ortalamasının altındadır. Ortaokul düzeyinde ise derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının çok üstünde yer almakta. Bu düzeyde daha fazla okul ve dersliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar bazı okul düzeylerimizde Batman ülke ortalamasının üzerinde okullaşma oranlarına sahip olsa da özellikle orta öğretim düzeyinde okullaşma oranlarının Batman’da artırılması gerekiyor.”

Batman’ın LGS ve YGS’de son yıllardaki başarısızlığının altını çizen Vali Şahin: “Başta okul yöneticileri, bizler ve veliler de bu başarısızlıkta pay sahibidir. Batman’ın yıllar önce yakaladığı 16’ncı sırada olması gerekiyor, plakasında değil” diyor…

Göreve başladığı gün öncelikli hedefleri arasında eğitim, sanayi ve sağlık olduğunu belirten Vali Şahin, diğer alanlara göre eğitim ve sağlık konuları üzerinde ne denli titizlikle durduğunu bu araştırmalardan anlayabiliyoruz.

Kısacası Vali Şahin, şehrin artık acil sorunlarını tespit etmiş ve çözümü konusunda da var gücüyle çalışıyor.