*Batman DDY garı petrol şehrinin tarihi bir değeri. Batman’ı ikiye bölen DDY raylarının içinden geçtiği şehirde görünmez kazalar ‘geliyorum’ diyor.

*DDY rayları güzergahındaki semt sakinleri ile esnaflar, DDY raylarının Güney Raman çevre yolundan geçirilmesi için başlatılan kampanyaya destek veriyor.

RAYLAR ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILIRSA

Bir süredir şehri yönetenler her seferinde DDY Batman gar güzergahının şehir dışına çıkarılması ile ilgili olumlu şeyler söylüyor. Ancak şu ana kadar bu proje ile ilgili olumlu bir gelişme yok gibi.

Şehir merkezindeki demir yolunun kent merkezinden çıkarılması projesinin maliyeti yüksek olabilir ama böyle bir proje petrol şehrinin eski yerleşim birimlerine hayat verir, kent merkezinin eski alanları park-bahçe ve dinlenme yerlerine dönüşür.

Bir süredir bazı Bakanlıklar nezdinde görüşmelerde bulunan Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten destek almış durumda. Şehir merkezinde trafik akışının hızlandırılması ve yenilenmeye muhtaç bölgenin, petrol şehrine yakışan bir şekle dönüşmesi için bu önemli bir proje.

Şehri yönetenler, Ulaştırma Bakanlığı ile tüm ilgililerle irtibatı sürdürmeli. Milletvekili Ataullah Hamidi ve Vali Ahmet Deniz de tren raylarının şehir dışına çıkarılması projesine sıcak bakıyor. Milletvekili Ataullah Hamidi, Belediye Başkanlığı döneminde bu projenin bir gün Batman’da hayat bulacağının altını çizmişti.

BU PROJE NEDEN GERÇEKLEŞMESİN?

Tren raylarının şehir dışına çıkarılması dışında ilgi ve destekleri için güzergah sakinlerinin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy’a teşekkürü var. Özellikle Şimşek, bu konu ile yakından ilgileniyor. İnşallah şehrin kanayan yarası konumundaki bu sorun çözülür.

Top, Ulaştırma Bakanlığı ile Başkent’teki üst düzey yetkililerde. Batman için en iyi proje hangisiyse o olsun.

Bu projede hedef belli.

Hem ulaşımı rahatlatmak, hem eski Çarşı merkezini yenilemek, hem de yeni yaşam alanlarına bu şehrin ihtiyacı var.

Bu kent için önemli olan eski yerleşim biriminde ciddi bir dönüşüm sağlamak.

ŞİMŞEK’İN MEMLEKET ÖZLEMİ

Seçim bölgesi her ne kadar Gaziantep olsa da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, petrol şehri için her yerde aynı söylemi dile getiriyor;

“Batman, bizim için oldukça önemli bir şehir.”

Şimşek, şehir dışına çıkarılması düşünülen DDY rayları projesi ile ilgili konuyu yakından takip ediyor. Aslında Bakan Şimşek, memleketi Batman’daki projelere de destek veriyor.

Petrol şehrine yakışacak projeleri hayata geçirebilmek için de Başbakan Yardımcısı Şimşek üzerine düşeni yapıyor. Dikkat edin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘cek-cak’la konuşmuyor. Bir proje bitmeden kolay kolay dile getirmiyor. Batman Belediyesi’nin gündeminde olan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de yakından takip ettiği bu proje için umutlandık. Hemen hemen her yıl birkaç görünmez kazanın yaşandığı DDY rayları güzergahındaki manzaraya bakın.

Tek kelimeyle korkunç. Pazar içinden geçen tren ile TÜPRAŞ Rafinerisi yakıt vagonları o güzergahta oturan semt sakinlerinin korkulu rüyası. Yıllar önce Batman rafinerisine yakın diye döşenen o raylar artık yükü kaldırmıyor. Şehir büyüdükçe; o güzergahın yönünü de Güney Raman Çevre yolundan geçirmenin zamanı geldi, geçti. Dönemin yöneticileri bu proje üzerinde kafa yorsaydı, Batman şimdilerde başka projeleri konuşacaktı.

Yüksek maliyetli bir proje ama bu önemli sorunu çözmek zor da değil.

PROJENİN TAKİPÇİSİ OLMAK

Günümüzde artık kıtalar birbirine bağlanıyor. Dünyanın en uzun köprüleri yapılmaya çalışılıyor. Bütün bunların yanında kent merkezi nüfusu yarım milyonu geçen bir şehir, demir yolu ulaştırmasında sıkıntıya düşüyor. Başkent’te 53 günde yer altı geçitleri inşa ediliyor. Gerçi bizde bir alt-üst geçit 2,5 yıldır bitirilemiyor. Büyükşehirlerde metrolar açılıyor. Batının birçok şehri, raylı taşımacılıkta her geçen gün ileriye gidiyor. Bir şehirde insanların refah düzeyinin yükseltilmesinde yerel işletmelerle, müteşebbislerin ve yerel yönetimlerin katkıları olması bir gerçektir.

Kısaca teknolojik imkanların bu kadar yüksek olduğu bir zamanda 15-20 kilometrelik bir tren rayı güzergahını şehir dışına taşımak çok basit bir iştir. Dönemin eski Cumhurbaşkanı ve Başbakanlarından miras kalan Batman garı ile raylarının yeniden ele alınması bu şehrin hakkıdır.

Batman, 14 haneli İluh’ken kara trenler haftada 2-3 gün Ankara ve İstanbul’a hareket ediyordu. Eski petrolcülerin ve üst düzey bürokratların, güzergahı DDY Batman Gar Müdürlüğü ile atıl durumdaki DDY tesislerinin hali bu şehrin yıllar öncesine göre çok gerilediğini gösteriyor. Bu nedenle DDY raylarının şehir dışına çıkarılmasına yönelik proje Batman için çok ama çok önemlidir...