*Seçimden seçime memlekete gelenlerin şu günlerde derdi ‘Vekil’lik ama o çevrelerin “Batman’da ne var ne yok”u bilmeleri de gerek. Bu şehrin belleğini oluşturan İluhluların çoğu şehirden çoktan göçtü. Yine bu şehirden vazgeçmeyen ‘şehir’ kökenli aileler var…

*Göç sadece şehir içindeki işsizleri değil, aynı zamanda eşrafını, aydınını, bürokratını ve zenginlerini bir dönemlerin petrol şehrinden koparmış…

BATMAN’DA NE VAR NE YOK…

Gurbetteki bazı Batmanlı, arkadaşlarımız, hemşehrilerimiz her fırsatta sorup dururlar:
“Batman nasıl? Batman’da ne var, ne yok…”
Bugün memlekette yaşadığımız atmosferi ve geldiğimiz ilginç noktaları, özellikle gurbette hep Batman özlemiyle dolu hemşehrilerimizi bilgilendirmek amacıyla anlatmaya çalışacağız.
Batman’da ne var, ne mi yok?
Öncelikle bugün itibariyle Batman’da kent kökenli kaç Batmanlı kaldığını belirlememiz gerekmekte.
Bunun için Batman nüfusunun canlı bilgesi merkez ilçe Nüfus Müdürü sayın Rıdvan Çelik’i arayıp “Batman’da kaç Batmanlı yada İluhlu kaldı “diye soruyoruz.
Yanıtı şöyle :
“Vilayet merkezimizde 1. nesil Batman kökenli doğma büyüme bir kısmı ‘eşraf’ diye tabir edeceğimiz şehirde kalan İluh sayısı oldukça azaldı… Bizim jenerasyondan Batman’da kalan eski Batmanlıların sayısı gittikçe azalıyor... ”
411 bin nüfuslu bu şehir merkezinde olumsuz koşullara rağmen Batman’da yaşamaktan vazgeçmeyen kent kökenli Batmanlı da yok değil…

ŞEHİR KÜLTÜRÜ OLUŞMADI

Anlaşılan o ki; göç, sadece şehirdeki işsizlik değil, aynı zamanda eşrafını, aydınını, bürokratını, entelektüellerini ve zenginlerini de Batman’dan ayırmış.
Batman il merkezinde yaşamakta olan kent kökenli İluhlu hemşehrilerimiz kelimenin tam anlamıyla azınlıkta kaldı.
Giderek azalmaları nedeniyle birbirleriyle daha bir kaynaşma ve dayanışma içerisinde olması gereken eski Batmanlılar ne hazindir ki; birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Birbirlerinden adeta haberleri yok…
Öyle ki; birbirlerini ancak düğünlerde veya cenazelerde görebiliyorlar.
Azaldıkça birbirlerinden uzaklaşmak vakıası bence gerçekten izahı hayli zor ve sosyologların araştırmasını gerektiren bir durum.
Sanırım yeryüzünde sadece bizim Batman’a özgü bir yaşam üslübu olmalı.
Sözün burasında akla şöyle bir soru gelebilir:
“Eski Batmanlılar böyle de ya kentte yaşayan diğer hemşehrileriniz nasıl?”
Onu da anlatalım:
Çoğunlukla yeni jenerasyon hemşehri kalabalığının olduğu cadde ve sokaklarında dolaşan insanların birbirlerine bakışları ve yaklaşımları kaygı verici.
Herkes birbirlerini soğuk ve donuk bakışlarıyla süzüyorlar.
Ve çoğu insanımız birbirlerinden güler yüzle bir selamı ve de sevgi dolu bakışlarını esirgiyorlar.
Sanki, bir sevgisizlik diyarında yaşıyoruz.

 

BATMANLILIK BİLİNCİ
Gelelim Batman gençliğinin ‘Batmanlılık’ bilincine ve ilişkisine..
Yani,“Şimdi ki Batman gençliği ne kadar Batman’lı “diye merak ediyorsanız size bu konuda sadece bir örnek sunmak isterim..
Son yıllarda Batman il genelinde düzenlenen salon düğünlerini hatırlayalım.
Gençlerimizin pistlerde sergiledikleri folklorik oyunlar bilmem sizin de dikkatinizi çekti mi?
Batman’da, yeni kuşak genç hemşehrilerimiz kentimize ait olamayan ne kadar böylesi oyun havası ve halay varsa bütün hünerleriyle ve büyük bir coşkuyla oynamakta..
Ama diğer yanda bazı düğünlerde istisnai görüntüler hariç Batman’ın halaylarını oynayabilen gençlerimiz var mı ?.
Yok.. Peki,neden?
Batman’ın yeni jenerasyon gençleri,hemşehrilik sorumluluğundan ve Batmanlılık şuurundan yoksun yetiştikleri için yöresinin folklorünü ve kültürel değerlerini öğrenme ihtiyacını duymuyorlar.
Bilmiyorlar ki kendi geleneklerini yaşatsınlar, öğrenmiyorlar veya öğretilmiyorlar.
Ve bu anlamda da Batman’da değil de sanki farklı bir arabesk diyarında yaşıyoruz…

KADERSİZ BİR ŞEHİR

Ve sonuç olarak...
Bir tarafta kent içinde modern konutların yükseldiği, şehrin beklediği 500 yataklı yeni Hastane, Batman Üniversitesi bünyesinde kurulması planlanan Tıp Fakültesi, Kuzey çevre yolu vb. önemli projelerin seçim sonrasına kaldığı Batman’da; manzara bu…
Madalyonun öbür yüzünde ise şehircilik kültürü yönünden sürekli gerileyen,daha net ifadeyle azaldıkça birbirinden uzaklaşan, ‘hemşehricilik’ duyguları körelen, geleneklerini unutan, kendi değerlerine sahip çıkmamakta direnen, “sen-ben” kavgalarından hala vazgeçmeyen ve neredeyse Batmanlılık şuurunu ve kimliğini kaybetmiş çaresiz insanların yaşadığı kadersiz bir Batman…
Batman dışındaki değerli hemşehrilerimiz..
İşte, size Batman’a farklı açılardan bir fotoğraf sundum.
Şimdilerde Batman’da…
Ne varmış, ne yokmuş ve neler oluyormuş özeti bu…