Önceki gün bir yakınımı uçakla uğurlamak için yolum Batman Hava Meydan İşletmeleri Apron’una düşmüştü. Uçağın kalkmasını beklerken, yaklaşık beş yıl önce Batman Çayı Islah Projesi temel atma töreninin yapıldığı alanı görmek istedim. Projenin hangi aşamada olduğunu merak ediyordum.

Ne yazık ki Batman Çayı’nın Apron çevresinde bir çalışmaya tanık olmadım. Bu duruma çok üzüldüm. Bugün Başbakan Yardımcımız olan Sayın Mehmet Şimşek’in üzerinde önemle durduğu projenin hala bitirilmemiş olması DSİ adına büyük eksikliktir diye düşünüyorum.

Devlet Su İşleri’nin (DSİ), Batman çayında ıslah projesi yürüttüğü konusunda bilgi ve duyumlara sahibim. Bazı yerlerdeki çalışmaları gözlemleme fırsatım da oldu. Ancak 2012 yılında tam da havaalanı apronu yanında havai fişeklerle temeli atılan projenin son durumu hakkında bilgi istemek hakkımızdır.

Temel atma töreninde konuşan Sayın Şimşek’in ifadeleriyle bizi gelecek adına hayli heyecanlandırmış ve umutlandırmıştı.

"BATMAN MESİRE VE PİKNİK MERKEZİ HALİNE GELECEK"

Sayın Şimşek’in Maliye Bakanı olarak temel atma töreninde yaptığı konuşma pratik bulsa, gerçekten kentimizin daha güzel yarınları olacak. Konumuzla ilgili haberin özetine bakalım: “Maliye Bakanımız, projenin her ne kadar taşkınlara karşı önlem amacı taşısa da daha çok Batman’ın çehresini değiştirecek bir çevre düzeni getireceğini ifade etti. Malabadi Köprüsü’nden başlayıp Ilısu Baraj Gölü’ne kadar devam edecek 34 Km’lik bir ıslah çalışmasının yapılacağını kaydeden Maliye Bakanımız,  ‘Nehir 150 metrelik bir alana sıkıştırılacak setlerle örülerek zaman zaman 500- 600 metreyi bulan bir alan belli bir düzene kavuşturulacaktır. Böylece bir yandan  20.000.000 metrekare alanlık bir arazi tarıma kazandırılacaktır. ‘ diye konuştu. Batman Çayı’nın her iki tarafında çok ciddi ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağını belirten Maliye Bakanımız, bu anlamda yapılacak olan mesire alanları, parklar ve dinlenme mekanlarının Batmanlılar kadar civar illerden de misafir ağırlayacağını söyledi. Maliye Bakanımız, projenin bir an evvel tamamlanması için de işin takipçisi olacağını sözlerine ekledi. Batman’ın daha da güzelleşmesi için hepimizin daha çok çalışması lazım. İşte bu nedenle geçen sene bu proje gündeme geldi. Çok değerli Orman ve Su Bakanımızın da desteğiyle bugün bu projenin temelini atıyoruz. Arazi toplulaştırma işi ne kadar erken biterse bu proje de o kadar erken hayata geçecektir. Toplulaştırma süreci öngörülemediği için 2017 yılına kadar bir süre verilmiş. Ama ben bu süreyi çok fazla buluyorum. Bir an önce bu arazi toplulaştırma işinin tamamlanıp aslında bu projenin de en çok 2 yıl içerisinde bitirilebileceği kanısındayım. Batman’ın bir an önce güzel bir mekana kavuşması lazım. Bu proje Batman’ın değerini yükseltecek bir proje. Bu proje Batman’a nefes aldıracak ama Batman’ın da istihdama ihtiyacı var. Batmanlı gençlerimizin işe ihtiyacı var. Bütçe dönemleri haricinde her geldiğimde bunu zaten görüyoruz.”

http://www.mehmetsimsek.org/index.php/tr/batman/aktivitedetay/76

http://www.batman.gov.tr/batman-ayi-islah-projesi-nin-temeli-torenle-atildi

Görüldüğü gibi önemli bir projeden söz ediyorum. Geçen zaman sürecinde bazı yerlerde projeyi sahiplendiğimiz için kimi tepkilerle-siz tehditlerle de diyebilirsiniz-karşılaşmışızdır. Projeye karşı çıkan kimi feodal güçlere rağmen Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak Sayın Şimşek’in sahiplendiği yatırımı desteklemekten çekinmedik. Çünkü proje bu kentin de, çiftçilerimizin, köylülerimizin de lehineydi.

Geçen zaman sürecinde bazı engellemelerle karşılaşıldı. İl Koordinasyon Kurullarında söz alarak projenin asla durdurulmaması yolundaki görüşlerimizi sundum. Bununla yetinmedim, bu köşede açıkça Batman için projeyi sahiplenen yazılar yazarak bazı çevreleri eleştirmekten çekinmedim. Proje çalışmalarının durdurulması üzerine şu değerlendirmeyi yapmıştım: “Edindiğim bilgilere göre bazı köylülerin tepkisi üzerine çay ıslah projesi durdurulmuştur…

Bunu kabul edilemez bir gelişme olarak değerlendiriyorum…

Köylülerin hangi kaybı olacak ki?

Sular kontrolsüz aktığında zaten çay yatağındaki bütün topraklar yitiriliyor…

Geçici mera olarak kullandıkları arazilerin çoğu da tapulu değildir.

DSİ, yani Devlet Su İşleri, adı üzerinde bir devlet kuruluşudur.

Başka projeleri söz konusu olduğunda kimsenin gözünün yaşına bakmayan bu kuruluş, devletin arazileri üzerindeki kullanım hakkından vazgeçemez…

Batman Barajı’nın yapımına başlanması ve su tutmasının üzerinden 20 yılı aşkın zaman geçti, daha taşkın koruma için yeni tedbir alınacaktı.

Bazılarının tepkisi nedeniyle bundan vazgeçecekler mi?

Batman çayı havzasındaki toprakların büyük bölümü bildiğim kadarıyla hazine arazisidir ve DSİ bunlar üzerinde tasarruf hakkına sahiptir.

DSİ, Ilısu gibi büyük barajları yapmakta hiçbir hukuk kuralına uymazken, bazı köylülerin tepkisi nedeniyle Batman’ın geleceği için çok önemli projesinden vazgeçemez, geçmemelidir…

Batman Çayı havzasında arazileri bulunan bütün köylüleri duyarlı olmaya davet ediyorum. Proje sizlerin aleyhine değil, lehinizedir. Eğer söz konusu ıslah projesi hayat bulursa, yakın tarihte bütün çevrenin çehresi değişecektir. Eğer piknik alanları oluşturulursa, çok büyük turizm geliri kazanılacaktır. Köylülerimizin tepkileri yersizdir ve haksızdır.

Evet, DSİ yeri geldiğinde baraj yapımı örneklerinde olduğu gibi kimseyi takmıyor. DSİ, projeleri için kararlı olmalı ve arkasında durmalıdır.

Siyasilerimizi de göreve çağırıyorum. Batman çayının ıslahı projesini sahiplenin. Çünkü kentimizin geleceği buna bağlıdır. Batman çayı havzasındaki kum ocakları vs kuruluşlar için de duyarlı olalım. Projenin arkasında duralım. Sayın Valimizin de bu konuda duyarlı olacağına inanıyorum. El birliğiyle geleceğimize sahip çıkalım…”

Bu yazımın ardından çalışmalara başlanacaktı. DSİ’nin o dönem batman şube Müdürü Veysi Kanat’ın açıklamasını da hatırlayalım: “DSİ Batman Şube Müdürü Veysi Kanat, DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Batman 103. Şube Müdürlüğü kontrollüğünde, Batman çayı ıslahı Projesinin çalışmalarına başlandığını, Malabadi Köprüsünden başlayıp Batman iline kadar 34 kilometre boyunca karşılıklı 2 set halinde yapılacak olan ıslah çalışması ile Batman İlinin çehresini değiştireceklerini söyledi. Projenin 5 yıllık süresinin olduğunu, ancak daha kısa zamanda bitirilmesi için gereken her türlü çabayı göstereceklerini ifade eden Kanat, ‘Batman Çay Yatağı ıslahı için şu anda 6 Ekskavatör kepçesi, çok sayıda kamyon ve iş makinesi çalışmalara başlamıştır. Bu sayıları hızla artıracağız’ dedi.”

Bu konuşmayı 2012 yılında yapmışlar. Erken bitirmeyi bir yana bırakın, projenin son durumu hakkında kamuoyu bilgi sahibi değil.

DSİ yetkililerini bu konuda açıklama yapmaya davet ediyorum. Devlet, proje için gereken ödeneği çıkartmış, ihaleyi yaptırmış, çalışmalara start verdirmiştir. Proje neden aksıyor, hangi aşamada bilmek isteriz. Batman kamuoyu ve kentimizin geleceği adına DSİ’den açıklama bekliyorum.